Spániel kutyához valamilyen tanács?
Szia!
Nekem spanim volt, és most is az van. Ami az ápolást illeti, a szőrük elég sok törődést, gyakori kozmetikát igényel, még a nem kiállításra szánt kutyusok esetében is. Persze, ha hobbikutya, lehet sportosabb fazonra csinálni a szőrét - és ennek nem legépezés, hanem szigorúan trimmelés a módja! - de akkor is gyakran át kell fésülni, a csomósodást elkerülendő. A fülük valóban kényes tud lenni a toklászra, ill. gulladásra a nehéz szellőzés miatt, de ezt is lehet orvoslni kozmetikailag, és pl. azzal, hogy etetéskor felkötitek a füleit fejére.
A mozgásigénye szerintem minden egészséges spaninak nagy, és - mivel eredetileg vadászkutyák - az agyuk is igényli a törődést; lehet velük pl. suliba járni, agilityzni, akár vadászvizsgát letenni, de a lényeg, ne legyen egy elhízott, lakásba bezárt kutya, mert az senkinek sem jó - legkevésbé a kutyának.
Szerintem remek társ, nagyon okos, jól tanítható, mozgékony kis fajta, de óvatosan a vásárlásssal, mert sajnos sokan szaporítják, és hajlamosak bizonyos örökletes betegségekre is (PL: diszplázia, PRA).
Ha nem csak kölyökkutyában gondolkozol, és örökbefogadnál egy spánielt, nézz körül esetleg itt: www.spanielsos.hu
Köszi a válaszokat mindkettőtöknek.
Természetesen nem a házban fogom tartani, és nem is tudtam h vadászkutyák, jó h írtad :D
Második vagyok!
Angol cocker leírás: [link]
Amerikai cocker leírás: [link]
És persze még rengeteg leírás van a fajtáról, akár könyvesboltban, ha jársz, nézz körül, érdemes.
Még annyit, hogy azért nem kinti kutya a spani, nem lehet kizárni, különösen télen, mint pl. egy házőrző komondort. Szóval, olyan igazi lakás-kerti kutya kombináció, rengeteg mozgást igényel, de estére a gazdi lába mellett a helye, a szobában. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!