Hogyan lehet megtanítani egy kutyának, hogy kézjelre például üljön le vagy jöjjön oda hozzám?
Az egyes parancsok megtanítása több lépcsős. Én a kölyök kutyámat anno klikkerrel tanítottam (még most is ezt használom, ha bármi újat tanulunk), a következőképpen:
Eleve hozzászoktattam a klikkerhez, hogy tudja, ha kattintok, az azt jelenti, valami jót csinált éppen amiért jutalom jár. Ezt jól bekondicionáltam Nála (eleinte csak összevissza kattintottam, hogy megszokja, katt=kaja, majd fokozatosan csak akkor, ha csinált valamit amit épp elvártam Tőle, pl. leült).
Következő lépésben elkezdtem a kutyát figyelni, és ha azt csinálta, amit pont meg akartam neki tanítani (pl. ül!) akkor klikk és juti. Pár alkalom után a kutya rájött, ha leül, azért jutalmat kap és elkezdte magától csinálni. Egy idő után elkeztem hozzátenni a kézjelet/parancsot, amikor láttam, hogy már leül, gyorsan jeleztem, így mire a feneke a földre ért, klikk és juti. Ha már ez is ment, már csak akkor klikkeltem, ha a kézjelre/parancsra ült le, ha csak úgy magától csinálta, nem vettem róla tudomást. Így rájött, hogy csak akkor jár a juti, ha a jelre ül.
Ezt minden más parancs esetében is végig tudod játszani, pár nap alatt megtanulja. Az a fontos, hogy lépésenként haladj, és ha valami sikerül, ne siess tovább a következő lépésre, mert az túl sok lehet a kutyának és megzavarodhat. Ha egy szintet már jól tud, akkor lehet tovább lépni, viszont akkor már az előző lépést ne jutalmazd, csak ha továbbment.
A [link] oldalon sok jó cikk, tanács van a klikkeres tanításról, szerintem nagyon jó, gyors, eredményes tanítási módszer, a kutya bármit meg tud tanulni, csak ügyesség, türelem és sok juti :) kell hozzá.
Sok sikert a tanításhoz!
Ha ezeket szóbeli parancsra már végrehajtja egyszerűen mindig mikor alkalmazod, mutasd hozzá a kézjelet. Egy idő után a szóbeli parancs elhagyható. Használd közben az általad megszokott jutalomrendszert, legyen az klikker, jutalomfalat, dicséret, bármi.
Én a kutyámnak teljesen véletlenül tanítottam meg, hogy a mutatóujjam jelzésére idejöjjön. Olyan természetes volt, hogy miközben mondom neki, hogy gyere ide, mutattam is.
kutyasulikban az ültetés gyakorlása :
kutya bal láb mellett.
a kutya rád figyel,mert kimondod a nevét
póráz a jobb kézben
parancsszó : ül
bal kézzel a kutya feneke -háta lefelé nyomva
miközben a jobb kézzel a póráz felfelé húzva
a mutató ujjad e-közben kinyujtva,
sok-gyakorlás után :
elég ha rádnéz,és a kezed ökölben,a mutatóujjad az álladhoz értetve ,a kutya leül .
később elég csak a mutatóujjadat mutatni ,és leul.
vagy :
jutifalat kézben,
kutya előtted,
jutifalatot a feje fölé-mögé húzod,
a kutya követi a szemével a kezed ,abban a jutifalat, és leül,mert különben nem látná.
közben mutathatsz neki kézjelet is.
vagy :
a többit nem próbáltam ,tehát le sem írom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!