Egy kiskutyusnak mennyi idősen lehet elkezdeni a tanítását?
Onnantól, hogy hozzád került, már elkezdheted tanítani. (8-9 hetesen) Az elején elég, ha a saját nevét megtanítod, fontos, hogy arra odafigyeljen. Mondd ki a nevét, ha rád néz, akkor dicsérd meg, vagy kapjon egy jutalomfalatot.
Itt van néhány videó, hogy hogyan tanítsd az alapparancsokat:
Ül: http://www.youtube.com/watch?v=aIdKdba_Wmo&list=SP0C724F6F6A..
Pórázhoz szoktatás: rögtön lehet kezdeni. A sétához szoktatást azután, hogy megszokta a pórázt, ill. ha a környéketek az állatorvos szerint elég fertőzött, akkor az oltások után.
A kiskutya tanítását motivációs módszerekkel (akár klikkerrel is) szintén rögtön meg lehet kezdeni. Érdemes ugye a nevét, a behívó szót és a szemkontaktust először megtanítani. Egyszerre max 2-3 percet tanuljatok, napi néhány alkalommal.
A kiskutyának az alap dolgokat a legegyszerűbb megvezetéssel tanítani: pl ültetésnél falattal a kezedben irányítod az orrát úgy, hogy felfelé kell néznie és így letottyan a fenekére - ekkor megkapja a falatot. 2-4 alkalom után már ne legyen falat a kezedben, csak tégy úgy, mintha lenne benne, s ha leült, akkor kapja meg a falatot - így megtanulja, hogy akkor is érdemes dolgozni, ha a kezedben nincs falat.
Amikor ismeri a vezényszót/kézjelet (egyszerű feladatoknál 1-2 nap), ne adj mindig jutalomfalatot, hanem random kapjon (mittomén... 2x egymásután igen, 1x nem, aztán igen, aztán 3x nem....). Viszont, ha megcsinálta, örülj neki, s érezd, ahogy melenget a büszkeség belülről. :D Így megtanulja, hogy előfordulhat, hogy nem kap falatot, de az örömöd mindig ott lesz jutalomként.
Én így tanítottam a kutyáimat, soha nem volt olyan problémám, hogy nem csináltak meg valamit azért, mert pontosan tudta a szagomról, hogy sehol se rejtegetek egy fia falatot se. xD
A tanítást ne keverjük a neveléssel. A nevelést is rögtön kell kezdeni, s valóban, az előttem felsorolt könyvek erre tök jók.
Tanításhoz meg ott van pl a 101 kutyatrükk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!