Hobbi célra kutyát szaporítótól? Nagyon rossz ötlet?
Vessetek meg, kövezettek meg, de inkább csak értelmes válaszokat írjatok.
Mivel nem csak az én választásom, ezért fajtatiszta kölyökkutyát szeretnénk örökbefogadni/ venni HOBBI CÉLRA (kirándulásokra, túrázni, kerékpározni, lovagolni). Sajnos jelenleg nincs ez a bizonyos fajta örökbefogadható és fiatal. Folyamatosan keresem a tenyésztőket, de eddig nem találtam olyat, ahol mostanában lenne kutya. De találtam egy falusi családot, akiknél viszont van.
NINCS TÖRZSKÖNYVÜK a szülőknek SEM. Viszont megnéztem a fedezőkant és a szukát a kölykökkel - mindegyik szép, erős állat.
Nagyon megfelelő körülmények között tartják őket, és az otthon ülő hölgyemény egész nap velük van elfoglalva. Láttam a tápot: Royal Canine. Fajtára jellemző esetleges eü problémák jelét sem látom. Tervezem, hogy visszamegyek majd egy állatorvos ismerősömmel is.
8 hetesen, 1x oltva, 2x féregtelenítve lehet elhozni őket, chippel.
Szerintetek mit csináljak? Vegyek 80ezerért törzskönyves kutyit tenyésztőtől, aki ugyanúgy elkaphat bármilyen bajt, vagy vegyem meg ettől a szaporítótól 20ezerért+chip ár, pláne ha a doki ismerősöm szerint is egészséges?
Csak a kíváncsiság kedvéért.. Milyen fajta?
Én nem vennék szaporítótól kutyát, hiába tartja jól őket, ha nincsenek szűrve az örökletes betegségekre és elég csak hordozónak lenniük bizonyos betegségeknél, nem is kell, h látszódjon rajtuk bármi, születhetnek beteg kölykök, amit nem látszik azonnal a kölykökön.
Állatorvos nem fogja tudni neked megállapítani az örökletes betegségeiket, a rákra való hajlamukat, meg az ilyesmiket, ha vannak, hiába viszed el. Max. azt tudja megmondani, hogy a szülők meg a kölykök ránézésre egészségesek, de az semmit nem jelent a jövőre nézve.
Én semmiféleképpen nem vennék szaporítótól, nem támogatom, hogy még több ilyen alom jöjjön létre, pont elég gazdátlan keverék van a menhelyeken, meg szaporított fajtatiszta kutya a fajtamentőknél. Én inkább azt mondanám, hogy ne legyen olyan sürgős az a kutya, jelentkezzetek be a közeli menhelyeken, fajtamentőknél, hogy ha lesz fiatal kutya, szóljanak, mert elvinnétek. Nem kell sietni. Vagy éljetek boldogan egy keverékkel, az legalább nagyobb eséllyel lesz örökletes betegségektől mentes szűrések nélkül is.
Igen,rossz ötlet.Még egy állatorvos sem lát bele a kutyába.Nincs arra garancia,hogy később nem jön ki öröklött betegség.Ha nem törzskönyves egyik szülő sem,azt sem lehet tudni,nem rokonok-e.
Nem vagy küllembíró.Attól,hogy szépnek látod a kutyákat,nem biztos,hogy tényleg azok.Lehet olyan hibájuk,ami eleve kizárja őket a tenyésztésből.A fedezőkan sem biztos hogy az,amit mondanak(mondjuk ez tenyésztőknél is így van sok helyen,még aranykoszorús mestertenyésztőt is ismerek,aki nem a valódi szülőkre törzskönyvezteti az almot).
És ami az egyik fő érv:nem támogatjuk a szaporítás semmilyen formáját!Képzeld el,ha azt tapasztalják a faluban,hogy ezektől megveszik a kölyköket,hányan kezdenek majd disznóólban szaporítani a jó bevételért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!