Melyik jobb a szuka vagy a kan kutya?
ivartalanított szuka ,könnyen nevelhető !
családban ,kimondottan könnyen tartható.
nagyobb testű kutyáknál, a szuka kedvesebb, hízelkedőbb, könnyeben tartható gyerekek mellett.
a kan kutya sokkal dominánsabb, ( nem erősebb,csak dominánsabban viselkedik )
érdekes módon pl : pull terierek között a szukák sokkal agresszívebbek,és vadabbak a kanoknál ( mondják a hozzáértők )
Szuka.
Én nem vagyok őrülten ivartalanítás párti, de jobb ha nem ivaros. Csúnya dolog ilyet mondani, de sokkal kényelmesebb.Van ivaros illetve ivartalanított szukám is(ez utóbbi is TK-es, tenyészszemlés,kiállítási eredményekkel rendelkező, 5 évesen nyugdíjazott tenyész szuka)A tenyész kutyáim mellett van egy hobby németjuhász szukám, ő nincs ivartalanítva,majd ha lesz felesleges pénzem elviszem őt is megműttetni.
Kérdezőnek!
Nincs olyan, hogy melyik a jobb, csak más, ugyanúgy, mint a fajta ill. a keverék vagy fajtatiszta kérdés esetében sincs jobb választás. Kutya, mindegyik. Az más kérdés, hogy vannak a szuka, ill. a kan kutyának is előnyei, hátrányai, de annyira más, hogy tulajdonképpen mindegy. Ez talán leginkább egyén függő, Neked mik az igényeid. Én spec. a szuka kutyákkal jobban kijövök, addig szukám volt, de ha úgy alakulna, biztosan örömmel fogadnék egy kant is.
Az ivartalanítást olyan nagyon ellenzőnek, aki szerint ez "nem tesz jót": szerinted az évenkénti 2 tüzelés/a kanoknál a hívó szag, az ösztön kínja olyan jó? Ha hetekig éhezik a szukák tüzelése miatt, és ettől legyengül, az jó? Maga a párzás akár a kannak, akár a szukának jó? (Ha erre igen a válaszod, Te még nem láttál párzó kutyákat, vagy mások a fogalmaink a "JÓ"-tól.)
Esetleg szerinted jó az állandó álvemhesség, egy időskori méhgyulladás, emlődaganat, petefészek gyulladás? Vagy a kanoknál a hererák?
Elég sok előnye van az ivartalanításnak, és igenis, ha valakinek nem tenyésztésre szánt kutyája van - és akkor a tenyésztés valamennyi szabályát szigorúan be kell tartania! - akkor kötelessége ivartalaníttatni. Felelősek vagyuk az állatainkért, az egészségükért, és felelősek vagyunk azért a sok nyomorult utcára került, kidobott, beteg kutyáért is, akik azért születtek meg, mert az emberek a saját hibáikból sem tanultak.
Olvasgass, mi a Magyar Állatorvosi Kamara véleménye a témáról:
Attól függ neked mik az igényeid. Tüzeléskor a kanra és a szukára is ugyan úgy oda kell figyelni, ha kan kutyád van akkor sem mondhatod, hogy nem a te felelősséged ha elszökik és befedez egy szukát.
Viselkedés és tanítás téren a szukákkal jobban lehet "egyezkedni", kevésbé makacsak, kivéve 1-2 bull típusú terrier fajtát, de tapasztalatból tudom hogy őket sem nagy ördöngösség megnevelni.
Domináns kanok ha nincsenek ivartalaníttatva gyakran kellemetlenséget okozhatnak területjelölési mániájukkal.
Egyébként a szuka összevérzi a lakást dolgot is csak olyanok írhatták akiknek még sosem volt ilyen nemű kutyájuk. Evidens a tüzelőbugyi vagy egy egyszerű régi fehérnemű használata ilyenkor, semmi kellemetlenséget nem okoz. Sétáltatás viszont annál neccesebb, a kanok gazdái sehogy sem bírják megérteni hogy pórázra kéne tenni a kanos kutyát néhanapján. Elsőre ennyi..
Nekem az első kutyám egy pulikeverék szuka volt. Nyugodt,kedves,családcentrikus,ugyanakkor jó házőrző volt.
Jelenleg van két rosszcsont kanom.
Az egyik ugyancsak pulikeverék. Ő elég domináns típus, de kezelhető. Nagyon jó személy-és területőrző lett Ő is. Kissé néha talán túlzottan is véd...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!