Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az egyik fajta 16 évig, a...

Az egyik fajta 16 évig, a másik csak 8 évig él. Miért?

Figyelt kérdés

Miért lehet,hogy egyes fajták sokkal tovább élnek,mint mások?

És ez régen is így volt(mondjuk 50-100éve?)Egyes fajtákat annyira agyontenyésztettek,hogy alig élik meg a 10 éves kort...nem értem,miért. :(

És most érthető,hogy nem a szaporítáról beszélek,hanem a tenyésztésről,és fajtákról.

2009. szept. 24. 21:34
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
A nagytestű kutyák rövidebb ideig élnek. Mai is és régen is. Mivel pl. az óriástestű fajták soha nem voltak divatkutyának mondhatóak, így őket nem "rontották" el túlszaporítással, beltenyészettel. Egyszerűen az anatómiájukból adódik, hogy rövidebb ideig élnek.
2009. szept. 24. 21:37
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Embereknél is van ilyen, hogy valamelyik országban korábban meghalnak, valahol meg elélnek 100 évig is. De ez összetett dolog. Örökletes betegség, genetika ilyesmik.
2009. szept. 24. 21:38
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ami nem természetes az nem maradandó. Kitenyésztett "fajta" az nem természetes.
2009. szept. 24. 22:22
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Általában a túl nagy vagy túl nem természetes formájú kutyák élnek kevesebb ideig. Pl úgy tudom a dog átlag 8 évig. Meg ugye ezt mi emberek csináltuk, a természetben általában közepes kutyák alakulnak ki, mentesen mindenféle extra kinézettől. A testük ezeknek a kutyáknak gyorsabban "elhasználódik".
2009. szept. 24. 22:43
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
(még anno azt olvastam, hogy..) A nagytestű kutyák azért élnek rövidebb ideig, mint egy átlagos méretű kutya, mert az egy dolog hogy a testüket megnövelték, de a belsőszerveik ugyanakkorák maradtak...Tehát pl. egy dognak nem sokkal van nagyobb szive mint egy német juhásznak (mondom nem én találtam ki :))a csontjaik, izületeik se bírják ugy a terhelést....stb. és ha még erre rámegy a súlyfelesleg is ... :(
2009. szept. 25. 17:23
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Ált. azok a kutyák élnek kevesebb ideig (eltekintve most az óriás fajtáktól) amelyek küllemét nagyban megváltoztatták egy normál ebhez képest és baromira nem foglalkoztak azzal hogy ez milyen szervi elégtelenséghez vezet. Nézd meg szegény bulldogokat. Mindnek orrsövényferdülése van és némelyik 6-7 éves korában egyszerűen megfullad. Örvendjünk a nagyüzemi tenyésztés eredményességének! És még a szaporítókat szidják. Hánynom kell..
2009. szept. 25. 18:27
 7/8 anonim ***** válasza:
50%

azért élnek kevesebb ideig a nagy testű kutyák (pl: dán dog )mert nagyobb testű és ezért kevesebbet ver a szive a csivinek viszont szapora a szív verése

de pl a bulldogok azért élnek keveset mert rövid az orruk és a légzés ... remélem érted

2009. szept. 25. 19:20
 8/8 A kérdező kommentje:
ahha...ezek tök haznos információk! :) köszi. Csak azért kérdezte,mert érdekelnek a kutyák...és ismerek olyan tacskót,aki 16 éves,egészséges...meg olvastam az újságban,hogy a bulldogok alig érik meg a 10 évet...azért ez durva :( Tehát a bullfognál a légzés is közre játszik? huhh,szegények :(
2009. szept. 25. 20:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!