Ha tegyük fel van két 100%-osan fajtatiszta kutyám de nincs törzskönyve akkor már nem is fajtatiszta? Attól még, hogy nincs meg egy papírja nem lesz keverék nem?
Csak olvastam egy kerdesben h ha nincs tk-ja akk nem is fajtatiszta meg h csak attol fugg. Tenyleg nem rolam van szo ket TUTI IGAZI keverékem van.
Az esetet ugy kepzeltem h pl ket tk-s kutyajat paroztatjak en veszek egy kutyat az alombol de nm kerek torzskonyvet... vagy nem tudom valahogy igy.
de ha en tudom h fajtatiszta es ugy is nez ki akkor nekem senki meg nem mondja h nincs tk-e . es en is azt fogom mondani nyilvan h fajtatiszta.
ezt a rencert is valami nagyon penzsovar ember talalta ki ;)
Es honnan tudod, hogy fajtatiszta? Ranezel es megmondod? Es honnan tudod, hpgy a vervonalban nem volt vmi mas? Ismered a felmenoid?
Ez a dokumentum nem a penzsovarsag.Tenyesztotol a kutya nem azert kerul annyiba mert egy papirt ad, hanem mert a morzsit nem a szomszed foltos nevu kutyaja ugrotta meg a disznoolban.
De a pontossag kedveert inkabb ugy helyes a megfogalmazas, hogy a szaporito kutyaja nem azert olcsobb, mert nem ad hozza torzskonyvet!
Kar errol egy percet is beszelni. A kutyatartok nagy resze rra is keptelen, hogy magat ellassa, nem meg egy kutyat. De kell neki minimum 2 a netrol kinezett legszebb, lehetoleg az egyik pit legyen es termeszetesen INGYEN! Ha meg vmi nem tetszik kib.sszuk az utcasarokra. Menhelyek, utcak meg tele. romania..
egy törzskönyv 5500 Ft...szóval nem egy megfizethetetlen összeg.
Alapvetően a fajta nem egy biológiai fogalom, ezt már az ember találta ki (ló, kecske, tehén, disznó, tengerimalac, macska stb stb) létrehoztunk egy fajtát, maga a fajta is érték természetesen de az igazi értéke a származásában van és azt igazolni minden állatnál ahol fajtákat hoztunk létre csak és kizárólag törzskönyvvel lehet.
Pl én most fizettem ki 200 ezret egy tényészbakra, neki is a származása az amit megvettem... holott a az expresszen és hasonló oldalakon 20 ezerért az emberhez vágják a kecske bakot.
A Tiéd fajtatiszta lesz, ha a szülőknek volt törzskönyvük. De ezt persze semmivel nem fogod tudni igazolni.
Csak tudod, ha egy tenyésztő nem váltja ki a kölyöknek a tk-et, annak azért oka van. És nem az az 5000 forint kiadás. Ez általában kamu. A legtöbb fajtajellegű kutyát úgy hirdetik, hogy a szülők tk-esek.
Nekem is "fajtatiszta" kutyám van, igaz nincs törzskönyve, de a szülőknek állítólag volt. Ehhez képest az enyém 2x akkora, mint amit a standard megenged.
Mindenki imádja, és szerintem is gyönyörű kutya, de miután semmilyen szempontból nem felel meg a fajtatisztaságnak, így nem firtatom ezt a kérdést.
Ezt nem pénzsóvár ember találta ki, ez hosszú évek munkája, a MEOE munkája.
Csak, hogy értsd: a MEOE elérte azt, hogy csak azoknak a kutyáknak az oltási könyvébe (útlevelébe) kerülhet be pontos fajtamegnevezés, amelyik rendelkezik származási lappal (törzskönyvvel).
Hogy miért? Azért, hogy a szaporítók, akik külföldre termelik a fajtatisztának nevezett, kétes eredetű kutyákat, ne tudják fajtatiszta kutyakánt eladni, így keverékként kevesebb eséllyel tudják őket eladni.
Persze ez csak egy dolog, hogy mit lehet, mit nem. Nagy valószínűséggel nem ez, nem a kötelező chip, nem az állatvédelmi törvény, nem az ebadó fogja megállítani a nagyfokú szaporítást, hanem csak és kizárólag a nagyfokú szigor és állatvédelmi razzia.
Amíg az emberek pár tízezer forintért akarnak "fajtakutyát" vásárolni, addig lesznek szaporítók. Állatvédelmi szempontból a szaporítótelepek jelentik a legnagyobb problémát, de a fajták szempontjából a "hobbiszaporítók" is óriási megterhelést jelentenek egyes fajtákra.
Ne azért vásárolj fajtatiszta, törzskönyves kutyát, hogy elmondhasd, fajtatiszta a kutyád! Válasz olyan tenyésztőt, aki tesz a fajtáért, megbecsüli kutyáit, és garanciát vállal kutyái egészségére.
Vagy válasz menhelyről, fajtamentőktől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!