Hogy tudnám elérni, hogy "kisebb területen" legyen körülöttem a kutya, mikor elengedem?
Hát ezt tiltással lehet elérni.
Úgy a könnyebb ha nem a 20méterből csinálsz 10et, hanem ha el megy tőled két méterre akkor letiltod hogy tovább menjen(nem behívod) mondjuk menjetek el 5méterig 1hét alatt, aztán told ki 10méterre még 2-3hét alatt.
ehhez első sorban idő kell.
amikor a kutya eléri azt a bizonyos határvonalat egyszerűen rászolsz mondjuk "hova mész"? nem fontos hogy odamenjen hozzád, az sem hogy teljesen megvárjon míg odaérsz, de az az x méter ne legyen több közöttetek. tehát ha ő elindul anélkül hogy te hozzáértél volna minimum x méternyire akkor tiltani kell. esetleg ilyenkor még meg is állni és magunkhoz hívni. ha bevár dicséret és útjára engedni. a fő lényeg azon van hogy soha de soha ne engedd elhaladni távolabb annál az x méternél. ha percenként kell rászólni akkor percenként. én még azt javaslom hogy az általad említett 20 méter a maxi legyen ebből menjen le egy x méter mínuszba most csak mondok valamit 5 méter. tehát a legjobb ha minden 15 méternél már szólsz. így ha olyanja van hogy nem akar megállni még bőven van öt méter hogy a kutyára parncsolj és nem is esel kétségbe ugyanis még benne van a komfort zónádba. egy idő után a kutya tökéletesen meg fogja érteni hogy mindig maradjon abban az x méteres körzetedben. távolabb menni engedély nélkül szabályszegésnek minősül. ezt nagyon következetesen be kell tartanod. illetve szükséges lesz még egy parancsszó arra az esetre ha nem kell a kutyának erre figyelnie. az én esetemben ez az oké. ez azt jelenti hogy józan kereteken belül elmehet távolabb is. amikor rászóltam és megállt abban az esetben a "menj" szót használtam. ez azt jelentette hogy az x körzeten belül kell maradnia de mehet, nem kell teszem azt megvárnia. tehát kettő nagyon fontos dolog van:
1) figyelmeztetéskor semmiképp sem mehet tovább egy lépést sem. vagy ott helyben megvár parancsszóig, vagy pedig visszamegy hozzád.
2) különbség elengedés és elengedés között. tehát ahhoz hogy x méteren közlekedik új "elengedő" szó kell. a régi megmarad a távolabbra mehetsz verzió.
Hűha, én nem ilyen tudományosan csináltam, igazából azt sem tudom, hogy csináltam :D
Valszeg jaja, visszahívtam, ha túl messzire ment...mostanában is nagy zöld placcon el szokott ügetni akár 50-70 méterre is. Ha nincs ok, amiért nem mehet arra, akkor hagyom.
Szoktam szólongatni, hogy "gyere már", vagy "haladj"...ezeket akkor, ha nagyon elfele megy, vagy sokat lemarad. Van a "tovább", amit továbbküldésre használok pl. kutyák mellett...ha olyan a kutya, akkor "kerüld ki", és nagyobb ívet tart.
Sűrűbb, lakott területeken, ha a belátható részről el akar menni dolgát intézni, vagy mondjuk járdán akar átmenni, ahol emberek vannak, akkor nem engedem, egy sima "vissza"-val elintézem. Akkor tudja, hogy tovább nem mehet, de kolbászolhat a körzeten belül kedvére...
Valahogy kialakult ez a rendszer az idők során
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, akkor megpróbálom ezek alapján lassan kialakítani a dolgot!
(Őszintén szólva, a tiltás valahogy eszembe se jutott, ilyet gyakorlatilag csak akkor alkalmaztam eddig, ha pl. készült belerongyolni a jeges patakba vagy felenni valamit, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!