Bármilyen bundájú kutya megél télen a szabad ég alatt vagy a rövidszőrűek kevesebb ideig? (jobban fáznak)
Azért egy tacskó/beagle keverék valószínüleg eléggé fázik.
Azok a kutyák bírják a hideget, akiknek van aljszőrük. (Ez se a tacskónak, se a beagle-nek nincs)
De pl. a német juhásznak van, bár ő is rövid szőrű. Ez a pihés aljszőr akadályozza meg, hogy fázzanak, mert nagyon jól tartja a meleget még akkor is, ha pl. hideg felületen fekszenek.
Szerintem nem lehet kitenni egy rovidszorú kutyát pl.Dalmata a nagy hidegbe mert megfagy. A kerti szomszédomnál ez tortént, hogy kint hagyták a szerencsétlen állatot megfagyni.
Ha olyan házikoja van, amelynek van ú.n. eloszobája és jol is van izolálva, azt talán be tudja melegíteni az a szegény joszág, de én nem hagynám kint akkor sem.
Nagyon aranyos kutyusod van! :D
Szerintem neki elég jó szőre van + eddig is kint élt feltehetően nem fázik nagyon.
Viszont már öregszik és az időjárás is egyre szélsőségesebb, tehát érdemes lenne a méretének megfelelő jó meleg bélelt vackot csinálni neki + meleg ételt adni ha nagyon hideg van.
Hát nem tom honnan jött az hogy a hegyekben is szaladgáltak kopaszkutyák... Én mindig is úgy tudtam (és szerintem jol :)) hogy a hosszuszőrű kutyáknak nem véletlenül hosszu a szőre...lsd. olyan helyről származnak...ALASZKAI malamut, bernátHEGYI kutya, pireneusiHEGYIkutya...stb. és a melegebb országokból pedig a rövidszőrűek...lsd. szinte az összes agár (azawakh, saluki...stb) vagy a másik eset hogy társasági kutyák (kinai meztelenkutya)... vagy azért van olyan szőre amilyen, mert a munkájához fontos volt (pl.uszkár)
ha megfigyeled a kutyádat, télen vastagabb, tömöttebb bundát növeszt.
"hegyekben is szaladgálnak a kopaszkutyák mert kiskoruktól a természetben nevelkedtek"
A kutya nem hülye...mindent megtesz azért hogy ne fagyjon meg. Nem hiszem hogy megengedhetné magának hogy kopaszon szaladgáljon a minuszokban.
Egy rövidszőrű kutya is tud "bundát" növeszteni...ha nem is télen, de tavasszal biztos látod hogy van ott aljszőr bőven :)
És..Persze szobakutyák is élvezik a havat...egy ideig... aztán elkezdenek fázni mert meleghez vannak szokva...
(hú de össze-vissza írtam, de a lényeg szerintem érthető :))
És mégegy dolog ami miatt nem szabad kutyát hidegben tartani, az az hogy átfagy...nem megfagy, hanem ha nem is azonnal, de idősebb korára biztos hogy izületi problémái lesznek... (mint az embernél)
Hát azért vehetnétek (vagy csinálhatnátok) neki egy kutyaházat, hisz már öregebb. Ha egész életében kint élt akkor nem hiszem hogy nagyon fázna egy kutyaházban.
De különben nem inkább welsh corgi keverék vagy akár fajta tiszta? Nem értek annyira a kutya fajtákhoz, de ez tuti hogy se nem tacskó keverék, se nem beagle keverék, hisz neki "áll" a füle (legalábbis az egyik). Viszont nagyon hasonlít egy welsh corgi cardiganhoz.
Kijavítanám az előttem szólót: az "eredeti" bernáthegyi rövid szőrű! A 101 nagykutyában láttam azt a rész mikor a bernáthegyi volt benne, és azért rövid a szőre mert, ugye hegyi mentő kutyának tenyésztették és a hosszú szőrére rátapadott volna a hó és lehúzta volna a nagy súly.
Ez a Wikipédiából van: Szőrzete alapján megkülönböztetünk rövid szőrű és hosszú szőrű bernáthegyit.
Megnéztem a videót. Jaj de nagyon édes, egyem meg úgy megnyomorgatnám :)))) Nagyon cuki kutyus.:)))
Ahogy hirtelen ránéztem a Corgi jutott eszembe róla. Nézd csak! [link]
De szerintem is sanszos, hogy beagle van benne.
Nekem apukámék meg nagymamámék a régi öregek mindig azt mondták, hogy az a kutya ami kint nőtt fel az udvaron az sokkal ellenállóbb és bírja a hideget akár a -20 fokot is, persze ahhoz az kell, hogy rendesen legyen etetve és legyen egy kis "védőrétege" meg télen minden nap meleg kaját kapjon. Azt is mondták, hogy a keverékek sokkal ellenállóbbak mint a fajtatiszta kutyák és hogy ha egy kutya x évet leélt kint az udvaron sárban, hidegben, stb akkor már annyira megszokta, hogy lehet hogy a házban már nem is érezné jól magát. A lényeg szerintem, hogy szélvédett, fedett helyen legyen valami melléképületben vagy legyen neki egy jól szigetelt kutyaháza ami jól be van neki aljazva szénával meg rongyokkal. A szomszédomnak a Yorkija is kint volt tartva télen-nyáron igaz az valami extra méretű Yorki volt mert biztos volt vagy 6 kg és elvileg a Yorkinak sincs aljszőrzete sőt még kimondottan szoba kutya is és mégsem lett semmi baja sőt olyan még jól is érezte magát.
Végül is a csövesek is megélnek kint az aluljáróban... Szerintem ez a kutya nagyon nem kintre való, már bocs. És lehet, hogy éppen nem fagy meg, csak nem tudom te próbáltál-e már úgy aludni, hogy nem fagysz meg, csak épp nagyon hideg van. Mert nagyon rossz, alig lehet elaludni.
Egyébként kérdezd meg anyukád/nagyszüleid, minél öregebb valaki, annál jobban fázós, kevésbé viseli a hideget. Egy 9 éves kutya kb. 63 évesnek felel meg. Jövőre meg már kb. 70. Az ízületeinek sem tesz jót a hideg, szegénynek tuti fájdogálnak már. Próbáld meg kibulizni, hogy legalább éjszakára beengedjétek az előszobába. Ráadásul egy vasfiók rongyokkal bélelve nagyon hideg! Valami fa ládikát vagy papírt, hungarocellt legalább tegyél bele neki.
Egyébként lehet hogy kibírja a hideget, de mint sok más dolog ez is megviseli a szervezetet. Persze sok minden mástól is függ, de egy olcsó tápon fagyban-hóban kinnt tartott kutya kevesebb ideig él, mint egy jól táplált hidegben beengedett kutya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!