Utalhat ez esetleg arra, hogy valami mozgási (ízületi) problémája lesz késöbbiekben a kutyámnak?
Séta közben érdekesen jár a hátsó fele, ez baj jelenthet?
Itt egy videó róla!
http://www.youtube.com/watch?v=z0hZ8L-mP6s&feature=channel_p..
Jajjaj, ne pánikoljunk már!!!
Egy három és fél hónapos kiskutyáról van szó, aki őrülten riszál séta közben. Amúgy is kölyök, tehát a járása, mozgása koordinálatlan, darabos, ügyetlen, ahogy egy ember kisgyereké is. Ez teljesen természetes!
Amit ez a kiskutya csinál, az nem betegség, hanem farok csóválja a kutyát "szindróma"! :D
Ha aggódsz, megkérdezheted az orvost, de egy három hónapos kutyáról ő sem fog többet tudni mondani, kivéve, ha brutális, kirívó rendellenessége van.
A csípőjét azzal tudod kímélni, erősíteni, hogy kölyökként ne legyen dundi, kövér (inkább finoman vékony), és adsz neki porcerősítőt (zöldkagyló kivonatot, pl. Luposan Gelenkraft, Korvimin, GF 600), illetve nem lépcsőzteted, és legalább 1 éves koráig nem biciklis futtatod. Séta: inkább többször kevesebbet, erősítés, izmosítás csak fokozatosan, pl. havonta növelni a mozgás mennyiségét.
1-másfél éves kora környékén tudod elvinni diszplázia szűrésre, mert akkorra fejlődik ki teljesen, és akkor lehet biztosra megmondani a Norberg-szöget. Azt hiszem, fél éves korban végezhető egy előszűrés, de mivel fél év alatt még nagyon sok minden változik a csípőjében, ez a korai előszűrés nem ad biztos diagnózist.
Akkor lehet gyanakodni csípőízületi elváltozásra, ha fél és egy éves kora között nem normálisodik ("komolyodik") a járása. Pl. csapott far, nehézkes felállás, fekvéshez lehuppan teljes testtel, nyuszizós (páros lábas) futás.
www.diszplazia.hu
Én tenyésztőtől vettem kutyát,akinek minden testvére(több alomból) egészséges, ő mégis Wobbler-sziondrómás lett, 11 hónaposan el kellett altatni(6 hónaposan diagnosztizálták a betegséget nála)
Szerintem nem lehet mindent ráfogni arra hogy kiskutya. Tudom, hogy még koordinálatlan a mozgása, meg ilyesmi, de szerintem a jobb hátsó lábát igen furcsán használja és ez nem a csóválástól van. A csípőjét már most meg tudják vizsgálni, hallottam olyan kutyáról akinek 6 hónaposan E(!!!!) súlyosságú volt a csípője. Ezt nem ilyesztgetésnek szántam, csak megemlítettem, hogy van ilyen. A Goldenek meg tudtommal erősen veszélyeztetettek DP ügyben. Egyébként sokminden mástól is lehetnek ilyen tünetek, szerintem ilyen problémánál elké a doktor! Remélem semmi komoly baj nincsen!
Igen, utalhat, de ezt már leírták néhányan. Abban ne reménykedj hogy azt fogják írni,hogy semmi baja, teljesen egészséges,mert ez nagy valószínűséggel nem így van.
Inkább vidd el állatorvoshoz. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!