Miért csinálja ezt a kutyám?
Lassan fél éves (labi-tacskó keverék valószínű) lány kutyusom van. Ha pórázon sétálunk lenn könnyen ismerkedik a kuytákkal, viszont ha elengedem a kutyafuttatón akkor nagyon fél ha több kutya is van ott. Ha ugatnak vagy futnak felé (nem akarják bántani) egyből elrohan és nem is megy közéjük játszani. Ha egy két kutya eljön a többi közül akkor azoknak is egyből kifekszik és csak óvatosan szagolja. De amikor pórázon ismerkedik úgyh h csak 1 másik kutyával akkor meg ugrál, játszana vele.
A másik gond, hogy ha el van engedve csak az esetek 50%-ban jön oda ha hívjuk. Itthon nincs ezzel gond a lakásban de lenn már nem olyan egyszerű. Sokszor még jutalomfalatkákkal sem jön vissza és nagyon messzire elfut. Ha meg megijed (másik kutyától pl) akkor fut amerre lát. Oké olyan messze még nem ment el h nem látnánk de elég zavaró, hogy minden kutya engedelmeskedik meg játszik a többivel ő pedig nem. A labdát/botot sem hozza vissza, soha. elmegy érte de nem hozza oda és elfut előlünk ha el akarjuk venni. Volt, hogy elindultam haza, hogy hátha megijed és jön utánam, ez így is volt, ma viszont nem érdekelte ez sem és mehettem utána és akkor pórázra raktam. Nagyon zavar, mert sokat foglalkozunk vele, jutalmazással próbáltuk tanítgatni, és szeretet is kap bőven mégsem engedelmes. Oké, hogy kölyök és még nem elég komoly, de azért elég zavaró, hogy ha elengedem nem tudom visszahívni magamhoz, és játszani sem lehet vele normálisan. Miért ilyen? Változik ez ha idősebb lesz? Hogyan nevelgessem tanítgassam másképp?
szerintem falkavezérséggel van gond...
minden szabályt betartottok?
amúgy vmennyire komolyodni fog,de attól nem lesz engedelmesebb..legyetek vele következetesebbek és minden falkavezérségi dolgot tartsatok be!
testmozgás->fegyelem->szeretet
behívásnál tegyetek rá egy hosszú pórázt és ha nem jön akkor rántsatok egy kicsit a pórázon legyen nálatok vmi nagyon fincsi (pl virsli,máj,husi) ahogy jött oda adni neki..
ezt elsőnek bent a lakásban ,aztán kint de ne ott ahol sok a kutya, kicsit elhagyatottabb helyen..ha ott is jól megy akkor vidd kutyák közé és gyakorolj ott,addig le ne vedd róla a hosszú pórázt amíg nem behívható,mert a póráz csak nektek segít és jó ha több ideig rajta hagyjátok még ha az egyik séta alkalmával mindig jött ha hívtátok..
hosszú idő ez,kamasz korban is van ,feszegeti a határokat..
harapgálást sem kéne hagyni!!!
szóval sokat olvasgass a falkavezérségről és tényleg neveljétek következetessen!!!
Szerintem minél előbb vigyétek el egy kutyasuliba/ óvodába.
Valószínűleg nem jókor vagy nem jól "büntetitek"/jutalmazzátok a behívás megtagadását.
Hidd el nagyon sokat tud segíteni, ha egy hozzáértő kívülálló látja mit csinálsz.
(nekem személy szerint sokat segített)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!