Túrázás kutyával?
Ha egy túrázóknak kijelölt ösvényen, útvonalon sétálunk egy erdőben egy nemzeti parkban/természetvédelmi területen, ilyesmin, a kutyát el lehet engedni a pórázról, hogy szabadon bóklásszon körülöttünk, amennyiben 10-15 méternél nem megy messzebb, nem zavarja sem a vadállatokat (már ha vannak egyáltalán), sem a többi túrázót (akár kutyával, akár kisgyerekkel vannak), és stabilan behívható, vagy van erre valami törvényi/rendeleti szabályozás? Ha elengedem, van bármi esély rá, hogy egy túraútvonal mentén rálőnek, vagy belelép valami csapdába? Kistestű, fekete kutyusról van szó, aki séta közben jól látható, piros Julius K-9 hámot visel, tehát elvileg nem lehet vadállatnak vagy kóbor kutyának nézni, de nem szeretnék kockáztatni! Elsősorban most a Mecsek érdekel, de bármilyen magyarországi túraútvonalról, nemzeti parkról írhattok tapasztalatot, rendeletet, ...
Köszönöm!
Mi is láthatósági mellényt teszünk a kutyánkra (gyártanak kutyáknak valót), de eszem ágában sincs pórázon tartani az erdőben, örülök, mikor látom milyen boldogan szaglászik, futkos.
Terrier, neki szinte sosem elég a mozgásból.
Tartsatok szabályszegőnek, de bizony nem bánnám, ha egyszer megfogna egy fácánt, sose ettem még, de állítólag isteni a levese :))
én sok kutyást ismerek akik elengedik túrazás közben a kutyájukat, de 5-6 méternél nem engedik messzebb ersős részeken,na nem azért mert nem behívható csak egyszerűen jobb ha közelebb van,mert ha vadász vagy más túrázok látják hogy ott vagytok a kutyával az jó, de az a 10-15 m szerintem sok egy erdőbe!
mezőn nyílt terepen oké,de erdőbe én nem engedném 10-15 méterre el..
mi elég gyakran túrázunk kutyával (majdnem minden héten).
a szabály elég egyértelmű: erdőben, nemzeti parkban, parkerdőben nem szabad őket elengedni, sőt van a környéken egy parkerdő, ahol még szájkosarat is megkövetelnek...
ehhez képest gyakorlatilag minden kutyás szabályt szeg (mi is) :) ha az alapvető illemet betartod (kutyasz@rt felszeded, ha elhaladtok mások mellett behívod/megkötöd, nem engeded más kutyához, vagy vadat hajtani és nem engeded 10-15m-nél messzebb) akkor nem valószínű, hogy bárki is beléd köt.
a népszerű turistaútvonalak közelében (főleg napos időben) nem szoktak lövöldözni a vadászok, ilyenkor tele van az erdő kirándulókkal, gyerekekkel (akikre ugye póráz sem kötelező :)) ezért nagyon veszélyes lenne.
ha csak a közeli erdőbe, vagy mezőre mentek, ahol a madár se jár, ott van rizikója a lövésnek.
mi turistautakon nem is szoktunk láthatóságit adni a kutyákra, csak sima hámot (a meredek részeken hagyom, hogy húzzanak :)), ha viszont igazi, "ősvadonban" járunk, akkor mindenképp van rajtuk láthatósági, és olyankor sokkal jobban figyelek is rájuk.
Szigorúan védett természeti területen nem szabad elengedni, magán területen (pl. szántóföld) a tulajdonos hozzáállásán múlik, hogy elzavar-e vagy sem. Amúgy általában külterületi közterületre az érvényes, amit Galyatetőn az egyik információs táblán fényképeztem:
Ettől függetlenül érdemes nagyon óvatosnak lenni, mert nem mindenki boldog, ha egy szűk erdei ösvényen előbb a 60 kilós kutyával találkozik és csak másodpercek múlva bukkan elő mögötte a gazdi. :) Szóval én inkább magam mögé parancsolom a kutyát a beláthatatlan terepen.
azt elfelejtettem írni, hogy mi is főleg a Mecseket járjuk, (Égervölgy, Tubes, Misina, Égertető, Mandulás,Tripammer, Melegmány, Kőlyuk, Jakabhegy, tehát a népszerűbb útvonalak) és még sosem találkoztunk sem vadőrrel, sem vadásszal, pedig szoktunk menni hétköznapokon is. túrázóval, kirándulócsoportokkal, kutyásokkal viszont sokszor. általában a találkozáskor mindenki megfogja a kutyáját, de ahogy mi is, többen a továbbsétálás után el is engedi újra. vadat nem is nagyon látni ezeken a részeken, mivel szinte egész nap jönnek-mennek a hangos túrázók. (főleg most, hogy kinőtt a medvehagyma)
nem azt mondom, hogy tuti nincs vadász és nyugodtan engedd szabadjára, csak azt, hogy nekünk ezen a területen jó tapasztalataink vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!