Mit tegyek, agresszív a kutyusom? Van egy tacskó keverék kutyám, kb 9kiló. Ő a mindenem a párommal és velem alszik, olyan mint ha a kislányunk lenne. Sajnos kóbor volt, kölyök korában találtuk az utcán és sajnos nagyon elkényeztettük.
Ja, és ha ilyen a kutyád, akkor tényleg nem értesz a neveléshez, már ne is haragudj...tudom, hogy fáj az igazság (sokszor nekem is!) :)
Nekem sem házőrzésre van a kutyám, függetlenül attól, hogy imádja ezt művelni, és kora nyárig, amíg nincsenek nyitva állandóan az ablakok, hagyom is neki, akkor majd letiltom finoman :D
Azért van kutyám, mert a barátom, a társam, akivel a millió közös élményt együtt megélni klassz érzés.
Akik sipákolnak, hogy jajj, szegény kutya, blabla, azoknak a kutyáját állandóan pórázon kell tartani, mert nem jön vissza hívásra, mindent feleszik és agresszív a többi kutyával.
Ergó a jól nevelt kutyánál szabadabb eb nem létezik a világon!!!
Ezek a te szavaid:
"ha az ölemben van odakap olyan embereknek is akiket szeret"
"meglát egy kutyát akár 30-40 méterre is megőrül és ugat mint az állat."
"Ha elborul az agya..."
Tehát a kutya harap, tipikus póráz végén üvöltő "görcsként" viselkedik, valamiért rendszeresen fel kell kapkodnod, de egyébként jól nevelt, kedves, aranyos, és szófogadó... ne haragudj, de a leírtak egyik fele sántít - te tudod, melyik.
De van. Egy olyan kutya, aki egy kompetens falkavezér stabil falkájának tagjaként élhet, találkozva, együtt játszva más kutyákkal.
Tudom, mi a különbség az odakapás és a harapás között, de azt is, hogy a gazda ölében fekvő/ülő állatnak nem hogy odakapnia, morognia, de még csúnyán néznie sem szabadna (egész egyszerűen azért, mert egy falkatag számára, akit adott pillanatban a falkavezére gyakorlatilag körülölel, ez nem normális viselkedés. Ez egy olyan kutya viselkedése, akire rászakadt egy család elvezetése egy olyan világban, amiről halvány lila gőze sincs - ezért ellenség minden kutya, és feléd/a párod felé nyúló kéz. Tudja, látja rajtad, hogy meg kell védenie, azonban nem tudja, mi veszélyes és mi nem, így hát megvéd mindentől.). A kutyának nem a szeretet a legfontosabb. Az is fontos, de nem elsődleges. Egy stabil falka/család egy stabil vezetővel - ez az, amire kutyaként szüksége lenne, aztán megfelelő mozgásra, szellemi feladatokra, és AZTÁN rengeteg szeretetre.
az az érdekes hogy ha a tiéd odakap az csak figyelmeztetés ugye.. Ha az enyém csinálja akkor meg visítva rohannál arrébb hogy meg akart harapni :D
Azt próbáld meg hogy, képzeld el hogy ő nem egy kis kutya.. ő egy farkas... és kicsit éld is bele magad...
"Ha elborul az agya mindig felkapom".. ezt sose értettem mire jó. A múltkor eljátszotta ezt egy csaj vagy 3szor egy sétám alatt. A végén már az én kutyám ugatta meg mert nem értette hogy mit csinál. Megkérdeztem hogy még is ennek mi a lófax értelme van hogy felkapkodja a kutyát. Erre ő azt mondta hogy így védi meg.. nah erre elmeséltem neki hogy ha az enyém netán bántani szeretné az övét(eszébe se jut minimális agresszió sincs benne) isten se tarthatná vissza nem hogy egy 50kiló nő.. erre el kezdet habogni. Mondom ha felveszed a kutyát ilyen esetben max annyit érsz el hogy egy nagyobb kutya aki tényleg esetleg bántani akarja fellök téged is és szetvered a fejed a betonon.. erre elkezdett hisztizni és elment.
Szerintem amit elsőre leírtál az volt őszinte. és komoly bajok vannak a kutyával. A többit amit írtál csak mentegetőzés, hogy annyira nem is rossz..
Én úgy látom a reakcióidból hogy nem is igazán van problémád a jelenlegi helyzettel.. talán egy olyan választ vártál hogy annyira nem vészes.. és akkor megnyugodtál volna de mivel nem így lett csak védekezel hogy nem is olyan rossz, hogy végre valaki azt mondja hogy jaaa ha nem olyan rossz akkor jó ez így..
Nem szoktam ilyen vitákba beszállni most mégis megteszem.
Egyrészt akik a kérdező nyakának estek, azok gondoljanak bele, hogy a kérdező segítségért fordult ide, nem azért ,hogy kapjon hideget-meleget és lekapják a 10 körméről. Az is látszik ,hogy nem látja (nem éli meg) a problémát, de ezért nem lehet őt hibáztatni. Neki van egy kutyája "kislánya" és azt gondolja, hogy a legfontosabb amire szüksége van az a szeretet. Sajnos ez nem így van, a kutyák nem emberek, nekik más igényeik vannak a boldogsághoz. Ezek között a szeretet nem az első helyen szerepel. Sokkal inkább kell nekik egy határozott erős és következetes vezető, megfelelő mennyiségű mozgás, és hasznos táplálék. A szeretet nekünk embereknek (gazdiknak) kell.
Másrészt a kérdező felé. A többiek arra próbálnak rávilágítani ,hogy valóban problémák vannak és ez nem egy olyan viselkedés, amin egy legyintéssel túl lehet lépni. Az ,hogy a kutya kis termetű, még nem mentesülsz az alól, ha megharap valakit és az emiatt feljelentést teszt. Azt akarták átadni, (csak rossz stílusban) hogy a kutyát nem boldog, mert olyan feladatot kell ellátnia amire nem alkalmas. Ő nem akar (és a kutyák úgy általában nem akarnak) falkavezér lenni, jobb lenne neki az ,ha nem neki kellene megoldani a problémákat, vigyázni rád, megóvni téged minden bajtól, amit ő fenyegetésnek hisz. Mivel a kutyát azt gondolja, hogy te erre nem vagy alkalmas ezért kénytelen felvállalni a vezetői szerepet. DE EZEN TE TUDSZ VÁLTOZTATNI! Nagy munka lesz, sok mindenre másképp kell majd gondolnod, de ha valóban akarod, akkor meg tudod majd oldani, ebben segítünk. Jelenleg úgy kell elképzelne,d hogy a rangsorban van a kutya legfelül, te pedig valahol a 100. helyen. Köztetek nincs senki, csak nincsenek ezek a rajtszámok kiosztva. Tehát minden teher a kutyádon van és ezért nem lehet teljesen boldog. Amikor az öledből kitámad (odakap) akkor azt jelzi, hogy hozzád csak az közelíthet, akinek Ő engedélyt ad, kisajátít téged, mert azt gondolja, hogy nélküle nem élnél túl egy napot sem a világban. Amikor messziről fenyeget ("ugat 30-40 méterről mint az őrült" akkor azt akarja megelőzni ,hogy a másik kutya odajöjjön, mivel nem fogja tudni erővel megvédeni a falkáját. Amikor te felkapod, pórázon elhúzod akkor az arra hasonlít, mint amikor egy kocsmai verekedésben a haverok lefogják a részeg társukat, hogy ne menjen oda a másik társasághoz balhézni. Ilyenkor azt gondolja, h "mekkora állat lehetek, ha egy ekkora ember kell h lefogjon?" Mintha a részeget nem a haverok, hanem a Klicsko fivérek fognák le. Ráadásul, mint írtam felülről néz a kutya a többiekre, és mivel nincs tisztában a saját méretével, ezért belekeveredhet olyan szituációkba amik akár az életébe kerülhetnek.
Mindezeket azért írtam le, hogy lássad mit akarnak átadni neked az itt kommentezők, csak sajnos nem a jó stílusban megfogalmazva.
Sok ilyen kutyával foglalkoztam és szinte lehet látni, amikor ez a teher, a vezetés terhe lekerül róluk, más lesz a testtartásuk, más lesz a viselkedésük, amikor rájönnek, h nem az ő feladatuk többé a falka védelme, mert van mellettük egy erős és határozott vezető. És hidd el ,hogy ekkor lesz igazán boldog a kutyád!
Remélem végigolvasod és a nehezebb részeket is el tudod fogadni, mert ha igen, akkor képes is leszel ezen változtatni, akkor tudsz előbbre lépni és valóban gondtalan, boldog és hosszú életet biztosítani a "kislányodnak" és ez minden szülő/gazda vágya.
8-as vook.
legalább elolvastad a hozzászólást,sőt reagáltál rá. haladunk:)
sajnos ,érteni nem érted,és valószínűleg addig ,amíg a saját károdon meg nem tanulod ,nem is fogod.
gyerekként kezeled a rosszul nevelt kutyádat, szereted,ezt senki sem tagadja, csak sajnos, te csak ennyit teszel. szereted,oszt kész. csak sajnos ez kevés. a stílus ,hogy,ki hogyan ír ? bocsi, de lesz@..om :)
kaptál megoldási javaslatokat ,kaptál kivitelezhető technikákat,és mindenki leírta :_ kutyasuli ( még egy állítólagos kutyaiskola is írt ) és hihetőeket !
te pedig a stílusról nyekeregsz,olyan kutyásoknak, akiknek a kutyái meg vannak nevelve ?? :)
mázli,hogy még nincs gyereked . bár 2 tizenéves gyerekkel , tuti nem így nevelnél kutyát.
szóval ,mit tegyél ??? amit akarsz, de nem árt tudni, a te kutyád nem boldog ! csak te gondolod ezt róla, egy hozzáértő másként véli ( lsd válaszolók ). egyszer, talán találkozunk egy kutyafuttatóban ,és akkor talán meglátod a különbséget :)
sok, ilyen kisebb kutyát kötöttem már hozzá az én kutyámhoz, hamar lenyugszanak . ( persze azokat ismertük,és tudtuk mikor mit lehet,) de tény ,hogy egy nagy termetű ,nyugodt,kiegyensúlyozott,és domináns kutyával ,könnyű az ilyen kis őrült ,félrenevelt kutyáknak megmutatni,milyen is az amikor nincs rajta felelősség !!!
technika: nyugodt séta, persze a két kutya ismeri egymást,nem haverok,de már találkoztak,,séta közbensőt inkább a séta vége felé, a kis kutya pórázát hurokkal a nagy kutya nyakára tesszük,és séta tovább . nem volt gond :) sosem !
de ismétlem, fáradt,és már ismerős kutyákkal !
ha két kutya között működik, vajon egy ember , azaz te és a kutyád között miért nem ???
hát a hiba nem a kutyában van az tuti:)
nem akarsz te változást,mert csak a kifogásokat keresed, hiszen úgy félsz a kutyáktól mint a tűztől, bizonytalan vagy! nyugtalan ,feszült, és csodálkozol,hogy a kutyád ilyen ???
kutyasuli b@@@zki !! ott a segítség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!