Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a véleményetek a tibeti...

Mi a véleményetek a tibeti masztiffról?

Figyelt kérdés

A családom tervezi, hogy veszünk egy tibeti masztiff kölyköt. Már ki is néztük a neten a kutyust, nemrég született, és fekete.

Nektek milyen tapasztalataitok voltak az ilyen fajta kutyákkal? Tudtok olyan okot, ami miatt nem ajánlanátok egy 3 gyerekes családba?

Még valami: a neten azt olvastuk, hogy ha fiatal korában összeszoktatjuk macskával, akkor ellesznek egymással. Igaz ez? Nekünk két aranyos macskánk is van, nagyon szeretjük őket, és nem igazán örülnénk, ha idősebb korában a kutya szétmarcangolná őket.

Előre is köszi a válaszokat!

2013. febr. 27. 10:43
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Mint szinte minden kutyafajtának így neki is vannak örökletes betegségei, amikkel a szaporítók, akik a neten hirdetnek, nem törődnek. Ezért ha jó idegrendszerű, egészséges kutyát akarsz magad mellett tudni éveken át, akkor nem ezeket a szemeteket támogatod, hanem beroházol egy nagyobb összeget, és veszel egy törzskönyves kutyát kennelből.
2013. febr. 27. 10:47
 2/12 anonim ***** válasza:

Csak remélni tudom én is, hogy tenyésztőtől fogtok kutyust venni.

Tapasztalatom nincs a fajtával, de kérdezném, hogy a cicák találkoztak már kutyával? Mert ez sem mindegy.

Anyósomnak 7 éves volt a macskája, amikor hozzánk került a kutyám (bullmasztiff), anyós macskájának csak rossz tapasztalata volt kutyákkal, így az enyém hiába h csak játszani akart vele, a macska véresre karmolta az orrát kölyök korában. Azóta aztán a kutyám sem rajong érte.

2013. febr. 27. 10:53
 3/12 A kérdező kommentje:

Pontosan nem tudom, hogy tenyésztő-e, mert a szüleim néztek ennek utána. A neten elég népszerű a blogja...

A kutya nemsokára találkozni fog amúgy a macskákkal.

2013. febr. 27. 10:55
 4/12 anonim ***** válasza:
0%
jé egy do-ki kutya szerető . tudod milyen ritka !:)a legősibb kutyafajták között is az egyik legősibb . a világ keleti felében státuszszimbólum, tehát borzasztóan drága ( a vörös színű kan kölykök ára 10-25 000 euró !!és ez az alapár ! a világ 3 legdrágább sok milliós kutyája mind ez a fajta ,és a vevők távol keleti emberek. a M.országi kutyák közül akiket ismerek ( 3 db ) semmiféle állattal nem jönnek ki, sőt a kutyakiállításokon teljesen elszeparálva tartják őket ,vadak agresszívak , de szerintem a hiányos szocializáció,és a gyenge gazda az oka. szerintem mifelénk ez a fajta egy ritka ,különlegesség, aminek legjobban az állatorvosok örülnek. sok lehet a beteg ,mivel kevesen tenyésztik ,és a jó vérvonalak vagyonokba kerülnek. a fajtára jellemző az agresszió . 3-4 éves koráig nagyon " böszme " kutya tud lenni ! igazi pásztorkutya, remek vadász ösztönnel , a macskák réme , de ha jól tudom nem szabad örző-védőztetni, pont a viselkedése miatt.nem birja a meleget ,de a legjobb területvédő fajták egyike ! gyönyörű állat. komoly kihívás egy ekkora kutya tartása,nevelése ! ( nem eszik sokat !, de kölyökkorban a kötelező ízületvédelemmel foglalkozzatok !)
2013. febr. 27. 11:54
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

A hivatalos neve Do-Khyi. Ősi kutyafajta, egyesek az összes masztiff, valamint a keleti pásztorkutya fajták ősének tartják. Legközelebbi rokona a mongol bankhar, amelyik egy szikárabb, sportosabb és keményebb kutya a tibeti masztiffnál, illetve a szőrtípusa kicsit változott a több száz/ezer év alatt.

A kutyát leginkább őrzésre használták. Az előző válaszoló szépen leírta, hogy az egyik legdrágább kutyafajta. Azzal viszont nem értek egyet, hogy jó vadászösztöne van. Nincs neki, egyáltalán nem zsákmányos fajta. Ez pont a pásztorkodásra használt mivoltából ered, ugyanis a pásztorebeknek rendkívül alacsony a zsákmányszerző ösztönük, pont azért, hogy nehogy levadásszák a rájuk bízott állatokat.

Óriás termetű fajta, egyesek szerint 100kg-os példányai is akadnak. Ezt erős túlzásnak tartom, ha léteznek is ilyen tömegű egyedek, akkor azok kórosan elhízott, beteges állatok. A felnőtt kanok átlagos mérete olyan 70-75cm marmagasság között mozog, a tömegük átlagosan 50-60kg. Persze akadnak extrémebb méretű példányok is 80cm körüli marral és 60-75kg tömeg között.

Megfelelő szocializáció mellett egy nyugodt, békés jószág lesz, amelyik viszont ha felpiszkálják a haragját, akkor kőkeménnyé válik.

Klasszikus őrző-védőre alkalmatlan, ösztönből viszont tudja, hogy mit kell tennie.

2013. febr. 27. 13:01
 6/12 anonim ***** válasza:
100%, hogy nem ezt a kutyafajtát választanám 3 gyerek mellé. Szerintem, ha valaki rendesen ismeri a fajtát és ez minden álma, akkor oké, bár én akkor is lemondanék róla az óvatosság kedvéért (gyerekek). De így, hogy itt kérdezgetnek, hát nem tudom, tőlem kaptok egy nemet.
2013. febr. 27. 13:04
 7/12 anonim ***** válasza:

A kettővel ezelőtti vagyok. Én sem javasolom gyerekek mellé...

Nagyobb gyerek (12+) még ok, de ez alatt inkább nem. Ha családi kutya kell, akkor golden retriever vagy valami hasonló.

A tibeti masztiff területőrző, makacs és keménykezű, határozott gazdát igényel. Általában ráadásul egygazdás.

2013. febr. 27. 13:09
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Vagy ha mindenképpen óriás fajtában gondolkodtok, akkor leonbergi, bár az valamivel szikárabb, esetleg bernáthegyi, az pedig még nagyobb is.
2013. febr. 27. 13:10
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Tibetit semmiképpen nem javaslom olyan embernek aki nem foglalkozott eddig kutyával, főleg nem gyerek mellé.

Újfullandi is hasonló méret. És az ritka jámbor.

2013. febr. 27. 13:22
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

tibeti masztiffnál nem csupán a diszpláziára és egyéb, nagytestűekre jellemző betegségre kell figyelni, hanem egy bizonyos atkásságra is, amire a fajta hajlamos. beszélgettem tibetit tartó ismerőssel, aki kénytelen volt végignézni, ahogy a növendék kutyája elsorvad a szeme láttára, egyszerűen nem tudták meggyógyítani.

ha valóban tenyésztőről van szó, akkor a kérdésedre el tudja mondani, hogy ez milyen betegség, és hogy ad-e rá garanciát. ha csak kummog nagyokat, vagy annyit válaszol, hogy a szülők nem bolhásak, akkor hagyjátok a fenébe.

2013. febr. 27. 14:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!