Minden kutyának kell chip? Mert én hallottam olyat is hogy a magyar kutyáknak nem kell.
Igen, az ebadóval szokták keverni.
Tudod a chip nem egy adó, vagy egy büntetés, hanem egy óvintézkedés. Egy magyar fajtára miért ne kéne úgy vigyázni, mint bármelyik másik fajtára? :)
Az ebadóval kapcsolatban volt anno szó arról, hogy a magyar fajtáknak nem kell majd.
A csipnél sosem volt szó ilyenről.
2013. január 1-jétől hatályos az európai elvárásoknak megfelelő, kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus chippel megjelölve tarthatóak – áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.
Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak január elsejéig kell elvégeztetniük az állatorvosi beavatkozást, amelynek során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába. Az oltáshoz hasonló, pár perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását, megkönnyíti nyilvántartásukat, követhetőbb lesz a hazai ebállomány, könnyebb lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, így csökkenhet a kóbor kutyák száma is.
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy a chip beültetéséért legfeljebb 3500 forintot lehet kérni az állat gazdájától. Ez az összeg magában foglalja a chip és a beültetés díját, valamint az országos eb-adatbázisba való regisztrációt is. A rendelet betartását a jegyző és az állat-egészségügyi hatóság ellenőrzi.
A chippel az volt, hogy az öreg kutyákat nem kell be chippeltetni majd véglegesen eldőlt, hogy minden kutyának KÖTELEZŐ a chip.
Mint előttem is írták ebadó..a magyar kutyafajták után és a menhelyi kutyusok után nem kell fizetni ebadót. Ezt nem mindenhol vezették be de bárhol bevezettethetik ha úgy látják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!