Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Gazdi és kutya együtt alvása...

Gazdi és kutya együtt alvása az ágyban? Ez minden esetben rossz ötlet, nem?

Figyelt kérdés

Mérettől és fajtától függetlenül nagyon sokan együtt alszanak a kutyájukkal. Holott ezt nem volna szabad, mivel így pont azt érzékeltetik a kutyákkal, hogy nem a gazdik a falkavezérek. No de több felvetésem is van. Ha olyan a lakás, hogy van fotel/kanapé, akkor oda lehet engedni és a hálószobába az ágyra nem? Azzal nem zavarják össze a kutyát?

Plusz: azt tudom, hogy ha rálép a lábadra a kutya, akkor is azt jelzi, hogy ő dominál (amit nem szabad hagyni). De ha az ágyra úgy jön fel, hogy a két gazdi KÖZÉ fekszik, akkor is alomtársnak tekinti őket?

Én sosem engedtem fel a kutyát az ágyra. Ezt be is tartotta mindig, de párom végül csak megengedte neki (le is toltam érte). Végül sikerül megértetni vele, hogy ez miért rossz dolog és most már nem engedi fel ő sem a kutyust. Amíg felengedte, azt vettem észre, hogy nem a lábunkhoz fekszik, hanem közénk. Vagy ha úgy fekszünk, akkor a gödrünkbe. Szóval mindig úgy, hogy velünk vegye körbe magát. Lehet rosszul értelmezem, de ez mégis csak olyan, mintha akkor aludna nyugodtan, ha érzi, hogy körbevesszük. De az is eszembe jutott, hogy ez csak a kicsi korára emlékezteti, mintha az alomtársai lennénk.

Akkor hogy is van ez?

#ágyra engedés #együtt alvás kutyával #faklavezérség
2013. febr. 10. 17:14
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
95%

Ez nem ilyen egyszerű kérdés, hogy ha feljön az ágyra, akkor ő lesz a vezér, ha nem, akkor te. A kutyában egy szokássá válik, hogy ágyra, kanapéra, az öledbe felugorhat. Ha pedig már szokás, akkor semmilyen dominancia értéke nincs. Erre tökéletes példa a gesztus evés. Kutya megszokja, hogy lerakják a tálat, neki arrébb kell mennie míg a gazdi eszik és csak engedélyre mehet falatozni. Elveszti a jelentőségét ez a dominancia gyakorlat is így. Vagy a kapun átlépés (akármelyik változat), a kutya megszokja, hogy neki várnia kell a gazda jelére, máris nem dominancia gyakorlat. De ez mindenre igaz lesz. Ahogy az ember és minden állat, a kutya is képes bizonyos állandó viselkedéseket megszokni, rutinná alakítani.

Egyébként az otthoni viselkedés jelentősen kevésbé fontos, mint a kültéri. A kutya is másképp viszonyul a gazdihoz otthon, biztonságban, ingerszegény területen. A lényegesebb, értékesebb az, hogy extrém zavaró környezetben is tudod-e irányítani a kutyádat. (Nekem a terelés egy nagy kihívás most erre.)

Sokaknak nem fog tetszeni, amit most leírok. Amit mondasz, kérdező, a Cerberosos "hogyan legyek falkavezér" (amit folyton linkelgetnek [link] tippek fölöslegesek. Nem láttam még olyan agresszív, félős, szökős, akármilyen igazi problémás kutyát, amelyik attól rendbe jött volna, hogy ha rálépett a gazdája lábára véletlenül vagy sem, az leszidta. Vagy attól, hogy mindig a gazdája mögött mehetett ki a kapun vagy mindig csak utoljára köszönti őt a gazdi hazaérkezéskor. Ezek nem dominancia gyakorlatok! (Lehet, hogy az omega típusú kutyáknál beválnak, de egy dominánsabb ebet nem fognak meghatni.) Azt gondolom, ezeket a cerbisek azért találták ki, hogy a tudatlan, tapasztalatlan, lúzer gazdiknak is adjanak valamit a kezébe, függetlenül attól, hogy használ-e vagy sem. A kutya ezeket napok alatt megszokja.

2013. febr. 10. 19:07
 12/23 anonim ***** válasza:
100%
Az utolsóval maximálisan egyetértek, végre valaki, aki szintén így látja. Az ég világon semmi dominancia értéke nincs ezeknek a feladatoknak pár nap vagy hét után. Az elején sem sok. Ha le tudod hívni egy kutyáról vagy egy macskáról, annak van.
2013. febr. 10. 19:11
 13/23 A kérdező kommentje:

Ez már nekem is sokszor eszembe jutott, hogy egy darabig biztos van valami haszna, de egy idő után már csak megszokás lesz belőle.

No de ha ezek megszokássá váltak nála, akkor pontosan mivel tudom erősíteni a z irányító szerepemet?

Mindenki mást mond, mást gondol. Mindenütt mást olvas az ember... nem tudok minden témában eligazodni.

Azt értem, hogy éles helyzetben derül ki. De ha- ne adj Isten- nem tudnám irányítani az utcán és kiszaladna az útra, vagy összeverekedne egy másik kutyával, megfogna egy cicát... akkor nem hallgatott rám. Rászólok, gyakorlom vele, rendben... de ezeket is egy idő után megszokásból csinálná.

2013. febr. 10. 19:18
 14/23 anonim ***** válasza:
És? Ezzel semmi gond. Ha ilyen helyzetekben is elfogadja, hogy te irányítasz, akkor semmi gond.
2013. febr. 10. 19:25
 15/23 A kérdező kommentje:

Ezt reméltem is, hogy nincs gond. :D Csak abból kiindulva kérdeztem, hogy az ajtós járkálást is megszokja egy idő után, akkor minden mást is.

Bár, belegondolva... nem baj ha megszokja,a lényeg, hogy hallgasson rám, akkor is, ha baj van.

2013. febr. 10. 19:29
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Konkrét tanácsokat lehetetlen mondani látatlanban, de alapvetően minden probléma megoldásának ugyan az a gyökere. Vagyis, hogy ki kell alakítani a megfelelő kötődést a kutyában, ki kell elégíteni a szükségleteit (ebbe a fizikai, ösztön szintű és szellemi fárasztás is beletartozik) és meg kell tanulni büntetni, kontrollálni az ebet.

Minden olyan esemény büntetésnek számít, ami után az adott viselkedés csökken és elmúlik. Ha tudsz megfelelően büntetni (nem verésre gondolok, azt többnyire nem képesek értelmezni a kutyák), akkor elég egy, kettő, de legfeljebb három alkalom, hogy az adott probléma akár végleg elmúljon. Ilyen a behívás megtagadása is. Ezzel csaknem minden ember megszenved kutyás élete során. Én is persze. (Elég volt összesen az elmúlt 3 év alatt kettőször komolyan büntetnem a dominánsabb kutyámat behívás miatt, most már csak kilátásba helyezek egy fenyítést ha tesztel engem és máris azonnal irányítható megint.)

2013. febr. 10. 19:42
 17/23 anonim ***** válasza:
65%
A bullterrierek az ágyunkban alszanak,és ezt igénylik is.Soha semmi baj nincs belőle.Direkt nagy ágyaink vannak :)
2013. febr. 10. 20:09
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

11-es/kispalikee/bárki más:

Én úgy gondolom, hogy egy Cerberos szintű kutyaiskola nem ad ki olyan információt a kezei közül, amiről azt gondolják, hogy ostobaság, vagy éppenséggel teljesen hasztalan. Ezek az információk kezdő kutyásoknak szólnak, ahogy ezen az oldalon is a kérdezők túlnyomó része sem rendelkezik a legalapvetőbb kutyás ismeretekkel sem. Szerintem ez a rendszer támpontot ad nekik ahhoz, hogy megfigyeljék a kutyájuk illetve a saját viselkedésüket is. Amiket az ominózus listában leírtak, a falka működését alapul véve jó alapot nyújthatnak egy kezdő kutyásnak, mert megtanul belőle távolságot tartani a kutyájától, meghúzni egy határt, megtudja, hogyan viselkedik egy alfa. Ha radikálisan nem is változtat a kapcsolaton, szerintem egy hobbi kutyás számára hasznos információkat tartalmaz.

Könnyű azt mondani, hogy hívja le a kutyáját egy macskáról. De hogyan, amikor a kutya rá se bagózik, kiszedi a kaját a kezéből és kitúrja a kanapéból? Ha már a póráz láttán is önkívületben van? Menjen kutyaiskolába? Tudjátok, hogy úgysem fog.

2013. febr. 10. 20:32
 19/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam el a hozzászólásokat, de tapasztalatom szerint ha egy kutya tudja a helyét a sorban, akkor nem fogja az ágy sem összezavarni.

Ha tudja hogy te vagy a főnök, akkor egy 70 kg dromedár vagy 2 kg morzsakutya sem érti félre, tudja hogy közös alvás erősíti a szociális/falka vonzalmat.

A kutyák sem külön aludnak.

2013. febr. 11. 00:35
 20/23 anonim ***** válasza:
90%
ekkora marhaságot sem olvastam még! szokássá válik? szóval akkor a falkában is csak szimpla szokásról beszélünk mert nem vetekszik meg minden nap az omega egy jobb helyért? ez nem szokás, hanem annak elfogadása hogy esszerint él a kutya és nem próbálja ezt megmásítani! ha egy gazdi jó vezetője a kutyájának akkor az ilyesmi gyakorlatok valóban rutinnossá válhatnak hiszen a kutya elfogadja és nem támadja meg azt. de ez nem jelenti azt hogy teszem azt a kutya már belerongyolhat a kajámba vagy bármi más. ugyanis azzal hogy a kutya szépen megvárja amíg én eszek azzal pont hogy tiszteletet ad amiért én cserébe biztosítom neki az élelmet. és így éldegélünk zavartalan egyetértésben. marha nagy különbség van akközött is hogy a kutya magától fárad e fel az ágyamba vagy én hívom oda! ha mágától megy fel az azt jelenti hogy nem tisztel engem és egynrangú félként tekint rám önmagával szemben. soha semmilyen körülmények között nem mehet fel ha a gazdi nem hívta. az sem jó ha a kutya magától jön oda mi meg hagyjuk. mert akkor is ugyanúgy a kutya "nyert". ez ugyanolyan mintha beleenne a tányérunkba, mi meg hagyjuk mert végülis a kaja után úgyis neki akartuk adni a maradékot. ilyet a kutya nem lát, nem fog fel. ő csak azt látja hogy mi átadtuk neki az ételünket mikor ő azt magának követelte (szintén tiszteletlenség a vezérrel szemben). és ez nem rutin vagy hülyeség, hanem a kutya részéről a tisztelet. azért megnézném hogy azok akik megszólták a cerberos tanácsait mit kezdenének egy intelligens dominanciára hajlamos kutyával.... mert ugye az ha elagyabugyáljuk a kutyát nem valami nagy vezérség már bocsánat. ne azért hallgasson rám a kutyám mert fél hogy elagyalom egy egy engedetlenség után hanem azért mert felnéz rám és tisztel. nem mindegy hogy a főnöködre azért hallgatsz mert a se.g .g fej bármikor kirúghat vagy azért mert szereted és tiszteled (pedig ő is ugyanúgy kirúghat). iszonyú nagy különbség van e kettő között.
2013. febr. 11. 16:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!