A falkasorrendet a kutyák, hogy rendezik egymás között?
Az alfa mindig távolságtartó és szinte sosem játszik úgy másokkal, hogy azok mennek oda hozzá, csak amikor ő dönt úgy, hogy játékhoz van kedve. A sorrend nem függ a mérettől, egy csivava is lehet alfa egy egész bernáthegyi falka vagy család felett is.
Ha a kiskutya domináns, elfordulhat, hogy rögtön az alfát próbálja majd meg maga mögé utasítani. Egyébként is, a sorrend nem mindig "logikus", vagyis ha mondjuk van négy kutyád, az alfa az 1-es, az alatta lévő 2-es a 3-as felett van, de lehet, hogy a 4-es alatt, vagyis ez nem mindig egy egyenes sorrend, a tagok egymáshoz való viszonya kutyapáronként eltérően alakulhat, kivéve az alfát, aki mindenki felett áll.
Látni fogod, hogy mikor próbálkozik a kölyök a többinél. Ha előbb megy az ételhez, ha a többi előtt "vonul", ha visszautasítja a játékot, vagy elveszi mástól, ha hazaéréskor mindig a többiek mennek oda hozzá, nem ő hozzájuk, ha elfoglalja a másik helyét... mindez történhet harc vagy akár egy hang nélkül is, amennyiben a felette álló kutya önként elfogadja tőle ezt a viselkedést.
Jól neveltek a kutyáim teljes mértékben, de ettől függetlenül úgy gondolom egymás közt lesznek helyzeti "harcok", persze nem öldöklésre gondolok. Én azt mondtam az idős marad, mert ő sokat próbálkozik velem is, elég domináns, de az állatorvosom 99-re mondta, hogy változni fog.
Köszönöm.
Megmondom, hogy lehet befolyásolni a sorrend kialakítását a gazdának is. Én kénytelen voltam közbe avatkozni még régebben, 2 "generációval" ezelőtt. Két domináns kanom volt, állandóan ment a másik ledominálása. Mikor jelen voltam, sosem volt bunyó persze, de volt, hogy arra mentem haza, hogy még a falak is véresek, mert az egyiknek sikerült kinyitnia a szoba ajtót, átment a másik kis szenthez.
Ezután kezdtem el tudatosan felépíteni a sorrendet. Az alap kiváltságok egy jó részét már akkor is ismertem, azokkal játszadoztam. Mindig a gyengébb evett előbb (biztonság kedvéért őt akartam feljebb helyezni a sorrendben), a másikat én zavartam el a táltól és ő csak szó szerint a maradékot kapta meg. Többször úgy állítottam fel a privát területemet, hogy a kisebbet magam mellé vettem. A kisebbel többet foglalkoztam, általában többet engedtem meg neki. Gyönyörűen levették elég hamar, pár hónap alatt, hogy is lesz a sorrend.
Az ember nagyon is tudja befolyásolni ezt, sőt, kell is neki bizonyos helyzetekben. Ha mást nem, gondoljatok arra, mikor kisbaba érkezik a családba. Akkor is a szülő, gazdi feladata, hogy tudatosítsa a kutyában, bizony az 1 hetes kis csöppség is fölötte áll jóval.
Farkas falkában is több példa van erre, hogy az alfa hím beleszól a sorrendbe. Legjellemzőbb példa, mikor az alfa nőstény egy alacsonyabb rangú szuka lesz.
#8-as vagyok, korrigálom a hozzászólásom végét.
Legjellemzőbb példa, mikor egy alacsonyabb rangú szukából lesz alfa nőstény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!