Mi az a diszplázia? Mi ez? Ki és hogyan szűri? Hol csinálnak ilyen szűrést?
Mely kutya fajtáknál kell ezt a szűrést elvégezni?
Én dogot szeretnék, de az anyuka nincsen szűrve, de láttam és gyönyörű. Gond lehet-e belőle, ha így veszem meg a kutyust?
Köszönöm előre is a válaszokat.
A diszplázia csont-izületi fejlődési rendellenesség. A szó hallatán gyakran csak a csípőre gondolnak, de kialakulhat a váll illetve könyök izületnél is. Öröklött betegség, de helytelen kölyökkori táplálással is okozhat a gazdi csontfejlődési rendellenességet. Szűrést több magán orvos, több helyen végez, de ha megbízható eredményt akar valaki, akkor a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesülethez küldi a röntgen felvételt, ahol egy 3 tagú, tapasztalt ortopéd orvosokból álló bizottság bírálja azt el (több szem többet lát alapon).
További infó:
A diszplázia, mint már írták csontfejlődési rendellenesség(izületeknél).Semmi köze az izomsorvadáshoz, az valami egészen más borzalom.
A dogoknál egyébként nem kötelező a szűrés(tudom biztosan ezt a fajtát tenyésztem).
Ha egyébként TK-es, tenyész-szemlés mindkét szülő, akkor nyugodtan megveheted a kölyköt, csak írjatok szerződést.
Én a kölyök árának 50%áig garanciát vállaltam, DP vagy egyéb genetikai probléma fennállása esetén! Lehet hogy sovány vigasz ilyen esetben, de több mint a semmi!
A dp. nagytestű, hirtelen növő kutyáknál alakul ki. örökletes betegség, de környezeti hatások is közrejátszanak (nem megfeleő táplálás, korai terhelés)Kialakulhat a csípőnél de a könyökizületetknél is.
Röntgen vizsgálattal szűrik és hiába láttad gyönyörűnek a mamát, könnyen lehet hogy még ha nem is beteg örökíti!
Ez egy nagyon komoly betegség, súlyos százezrekben van a műtét és az utókezelés is ami egy életre szól.
Ha dogot akarsz jó helyről vegyél, mert nem csak dp-vel lehet terhelt, szembetegségei is lehetnek ami szintén műtéti beavatkozást igényel!
Dogot csak törzskönyvvel, szerződéssel és tenyésztő garanciával vegyél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!