A kutyusom evett csokit. Mit tegyek? Hívjak orvost?
"A kakaóbab számos vegyületet tartalmaz, de van egy, amely kártékony a háziállatok számára. Ez a vegyület a teobromin, melyet éppen 130 évvel ezelőtt sikerült elkülöníteni. A teobromin ún. alkaloid, mint a barátja, a koffein. Hatása hasonló, de nem olyan erős. A teobromin a kakaóban, a csokiban és a teában is jelen van. A kóladióban is van, de azzal nem találkozunk a konyhában. Májunk jól ismeri, mivel a koffein egy része benn(ünk) teobrominná alakul.
A teobromin kifejezetten káros a háziállatoknál (macska, kutya, ló stb.), mivel ezek szervezete nehezen tudja lebontani ezt a vegyületet. Egy kisméretű kutya már fél tábla csokitól is megbetegszik. Minél nagyobb testű az állat, annál több tábla csokit ehet bűntetlenül."
(google, a mi jóbarátunk...)
ne fuss mindjárt a dokihoz.
tény hogy a kutyáknak nem tesz jot de egy kicsitöl nem lesz baja. egy állatorvos azt mondta nekem, hogy a kutyáknál a csoki ugy müködik, mint az embernél ha sok koffeint eszik kévé cola stb.. felpörgeti, de csak ha sokat kap vagy minden nap.. a mája valamiért nem bontja gyorsan a csokiban valamit, és lassan ürül ki belöle.. mint minket a kévé,, egy tábla csoki egy 15 kg-s kutyának egyszerre olyan mintha nekünk 5 kávét kellene meginni egyszerre de belölük lassabab nürü l ki.
az én kutyim is néha kap, de csak ugy hogy kinézi a kezemböl a csokis kekszet, és arrol lerágom a nagy részét de valamenynn imarad rajta.
majd irj hogy lett e baja a kutyusnak..
ja ha a gyomrának nem esne jol, ugyis kihányja..
32
Hagytatok neki is?
Csak a 16:59 válasznak van értelme.
A macskánk is nagyon szertei a csokit. Egyszer eltűntek sorra a csoki-mikulások. Azt hittem a kislány eszi. Közben a macska minden nap kinyírt egyet az ágy alatt. Azért nem volt étvágya. Persze, nem egészséges ennyit enni, De hát nekünk sem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!