Lehet ez rangsor probléma?
1 éves kan mudikutyám van. Otthon szótfogad, mindent megcsinál, új trükköket tanul. Amikor kint sétálunk pórázon, szintén mindent megcsinál, kelletlenül ugyan. Póráz nélkül is, amíg közvetlen közel van. De ha elengedem, eltűnik, nem hallgat rám, és csak akkor jön vissza, ha jól kifutkosta magát(persze látótéren belül marad). Jutalomfalatot kint nem fogad el.
Hogyan segíthetnék ezen?
Ne sértegessetek senkit, kösz!

Kösz a választ! Falun lakom, Szlovákiában, Komárom mellett, és nem tudok a közelben kutyasulit, így nem nagyon tudom megoldani az eljárást... Talán jövő nyáron.
Bent nagyon szívesen játszik, mindent megcsinál, de kint nem fogad el kaját, a játék sem érdekli, próbáltam hogy eldobtam neki a labdát, de hát... Ha nagy teret lát, mondjuk egy szántóföldet, egyszerűen pár másodperc alatt eltűnik, de mindig visszajön... Félek, hogy egyszer lelövi valaki...

Nem megoldás a problémádra, csak egy történet a múltamból:
Vizslám ugyanezt művelte velem, 1 éves volt, kan, én 16...
Az udvaron apró, borsószemnyi rögökkel dobáltam (ejtett, potyogtatott dobálással egyáltalán nem figyelve rá, persze) a körülötte lévő növényeket amikor süketet játszott, hogy úgymond lássa hatóköröm jóval messzebb elér mint azt kezeim hosszából ő kiszámította. :) Ez fél órán belül "kigyógyította", egy hét alatt rögzült is. Az utcán viszont hamarosan rájött, hogy létezik még annál is nagyobb távolság :)
Általában hagytam, hogy fusson az orra után amikor nem volt eléggé kifáradva a foglalkozáshoz, ám egy alkalommal felháborítóan messzire lemaradt mögöttem. Végül csak megindult utánam, vágtában:), én meg ösztönösen belebujtam egy puszpángbokorba, "hát épp azért se nem akkor vagyok neked amikor csak akarod!"- gondolattal... Szegény teljes sebességgel vágtatott el mellettem ugyanolyan messzire előre mint amennyire lemaradva volt, aztán amikor ott nem talált, vissza, újra el mellettem:) Akkor arrébb mentem úgy 30 métert merőlegesen a vágták irányára, kutyám ezt nem láthatta...
Végül visszatért a bokorhoz ami környékén utoljára látott és ahol talán szagomat is legerősebben érezhette, majd az addigi tekingetést fölváltva szimatolással, poroszkálva kezdett keresni. Sejtve, hogy gyorsan lebuktat majd előbújtam és -mint aki akkor veszi észre- odahívtam magamhoz...
Azt az örömöt nem tudom leírni...
Azután, egészen 3-4 éves koráig megszünt nála az "én most nem látlak, nem is fontos, úgyis megtalállak"- viselkedés, mindig szemmel tartott, nem távolodott túl messzire, első hívásra rohant hozzám... Lelkes nem volt amikor szerinte fontosabb dolga is lehetett volna éppen, de figyelt rám és szót fogadott.
Ez a történet nem másolható és talán nem is kell másolni, de szerintem a te kutyád is "készpénznek vesz" téged és csak akkor foglalkozik veled amikor nincs fontosabb dolga. :)
Kívánom, hogy megoldódjön a problémátok :)!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!