Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Bevállalhatok így egy kutyát?...

Bevállalhatok így egy kutyát? Megfelelőek ezek a feltételek? Milyen fajta illene hozzám?

Figyelt kérdés

Amit rólam tudni kell, hogy 13 éves, sportos lány vagyok, imádok kirándulni. Kertes házunk van, falun élünk. Régóta szeretnék egy kutyát (3-4 éve), a szüleim szerint most már elég érett vagyok egy kutyus felneveléséhez, eltartásához. Igen, szó szerint az enyém lenne a kutya...a szüleimnek úgysincs elegendő ideje. Jó, a suli nem könnyű most, a leckeírás naponta 1-3 órát biztos elvesz a délutánjaimból, plusz ugye iskolában vagyok délelőtt, de így is lenne 3 alkalmam foglalkozni a kutyussal. Hajnalban, suli előtt, 5, 5:30-tól kb. 7 óráig, suli után fél-3 óra, leckeírás után kb. egy óra. Az iskola utáni fél-3 órában vinném el sétálni, minden nap, ha meg tudom oldani, de ha nem, akkor hajnalban, vagy este is tudom sétáltatni, de ezt az időt kiufejezetten (klikkeres) tanulásnak, és játéknak szentelném eredetileg. A teljes péntek délutánjaimat a kutyusra tudom áldozni, illetve a hétvégék nagy részét (jó esetben, általában). Az őszi, téli, tavaszi és főleg nyári szünet is értelemszerűen szabad. Ó, és általában nem lenne teljesen egyedül a kutya, mert anyu és apu más műszakban dolgoznak, így ha szüksége lenne egy kétlábúra, legtöbbször elérhető lesz valaki. Ilyen feltételekkel bevállalhatok egy kutyát, gyerekként?Mi a véleményetek az időbeosztásról(amikor foglalkozok vele)?

Ha pedig már a klikkerezésnél tartunk, gyrekként képes vagyok megfelelően alkalmazni az elvet és az eszközt?

Valamint, az érdekelne még, hogy mit gondoltok, milyen fajta illik hozzám. Nagyon sajnálom a menhelyi kutyákat a sorsuk miatt, és el is mentünk a szüleimmel már két menhelyre, és bár összeszorult szívvel sétáltam a kennelek között, miközben a sírás kerülgetett, mégis fajtatiszta kutyára vágyom. (Egyébként adományoztunk tápot, ha már nem fogadtunk örökbe négylábút, tehát, csak, hogy lássátok, van szívem). Azért, mert imádom a kiállításokat, látogatóként voltunk jópáron, és rabul ejtett a légkör, az egész dolog...és nagyon szeretném kiállítani a jövendőbeli kutyámat, és ugye, egy keveréket nem lehet...valamint mindig is nagyon vonzottak a fajtatiszta ebek, és egyszerűen, én így döntöttem, remélem nem ítéltek el érte. Most én rossz ember vagyok, mert fajtatiszta kutyát szeretnék? De tényleg nagyon fajtatisztát szeretnék, pontosan nem tudom, miért azon kívül, amit fent leírtam.

És esetleg volna ötletetek, hogy milyen kutyafajta illene hozzám? A kritériumok:

- első kutyának megfelelő legyen

- könnyen kezelhető, könnyen tanítható, okos, intelligens legyen

- ne legyen divatkutya, és ne olyan fajta, amiből tucatnyi jön velem szembe az utcán

- szép legyen, elegáns megjelenésű, plusz pont, ha hosszú szőrű fajta:)

- sportos legyen

- lehessen vele nagyokat kirándulni, aglityzni, DD-elni, frizbizni...stb.

- de ne legyen olyan pörgős, nehezen lefárasztható mint pl. egy border collie, belga juhászkutyák, boxer...stb.

- kedves, barátságos, finom természetű,

- közepes- vagy nagytermetű legyen

Nagyjából ennyi :) Várom az ötleteket :)

Ja, és eszembe jutott még valami: hogyan lehet biztonságossá tenni az udvarunkat, kertünket? Falun lakunk, és sokszor kóborolnak kutyák, nemegyszer be is jutott egy-kettő a kertünkbe. Mit lehetne ez ellen tenni(és persze az ellen, hogy ne szökjön el a saját kutyánk)? A kerítés alatti hézagokat kijavítjuk természetesen, de más valami? És mivel javítsuk ki a lyukakat?

És gond, ha a kiállításra járás miatt nem lesz ivartalanítva a kutya? Hogyan lehet megelőzni így a nem kívánt vemhességet? (Szüleim mindenképpen szuka kutyát szeretnének).

Elnézést kérek, hogy sok kérdést tettem fel, de sajna felmerült bennem ennyi, és ti tudjátok megválaszolni :) Remélem meg is teszitek, és ha igen, nagyon-nagyon szépen köszönöm! :)

2013. jan. 23. 19:18
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

1. Szerintem nem spilázod túl. Úgy készülsz előre a kutyára, ahogy akarsz, nincs joga senkinek sem megszólni emiatt. Szerintem nagyon jó, hogy így rákészülsz, én is ilyen típus vagyok, aki szeret mindenről tájékozódni, mielőtt belevág valamibe. :)

2. A továbbtanulással kapcsolatban azt át kellene gondolnod, hogy van-e arra esély, hogy, mivel falun laksz, kollégista leszel. Mert ha igen, akkor ez 5-6 év múlva bekövetkezik, miközben a kutyád jó esetben 14 évig is elél majd. A dolog ezen részét mindenképp alaposan gondold át. Nagyon nehéz ennyire előre tervezni, de lásd be, egy 6 éves közepes testű kutya még túl fiatal ahhoz, hogy annyi foglalkozás után, amit te leírtál, hirtelen minden megváltozzon.

3. Amennyiben úgy látod, hogy a 2-es pontot meg tudod oldani, úgy szerintem nagyon jó helye lenne nálad egy kutyának. Én a mudit ajánlanám, mert az általad felsorolt összes kritériumnak megfelel. Ráadásul kiállításokra való felkészítése sokkal egyszerűbb, mint más félhosszú szőrű fajtáknak.

2013. jan. 23. 20:46
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Huh vannak elvárásaid :D De szerintem ez nem baj én is nyáron kaptam meg az első saját kutyámat (bár már volt itthon de érte nem én vállalom a felelősséget) nagyon sokat kell vele foglalkozni szocializálni de ha ennyire elszánt vagy menni fog.:D Ugye írtad, hogy inkább nagyobbacska kutyát szeretnél mégis tiszta szívből ajánlom a Bichon Havanese-t én is ilyen fajtájú kutyát kaptam. Nagyon intelligens, lehet vele játszani, kiállításra is lehet vinni(én is tervezem) és egy kicsit a házat is őrzi (jelez ha valami nem stimmel).

Viszont mindenképpen nyári szünet előtt vegyétek meg a kedvencet, mert eleinte nagyon-nagyon sok figyelmet igényel és tapasztalat iskola mellett nem lesz annyi időd amennyit szeretnél, meg a szobatisztaságra is könnyebb ránevelni.

Keverék kutyusoknak is van verseny:D de megértem a helyzeted:D(én is így vagyok vele)

Remélem sikerülni fog és jól döntesz, mert sokáig a legjobb barátod lesz. 17/L

2013. jan. 23. 21:19
 13/19 A kérdező kommentje:

Ma 20:12: bocs, de 13 évesen nem fogok randizgatni. Ezerszer inkább a kutyámmal töltöm azt az időt. És nem elég a kutyának csak a simogatás. Sokszor arra van a legkevésbé szüksége. De a fajtaötleted jó, a colliet már nézegettem, egy fajtalehetőségnek tökéletes.:)

M.-H. Alexandra: köszi a választ :) mindent átrágok majd a szüleimmel, az ilyenekre is kitérek, szerintem meg fogjuk tudni oldani :) Ami pedig a kóbor kutyás kérdésedet illeti...hmmm...hát igen, többnyire nem veszélyesek ezek a kutyusok, és azért nincsenek olyan sokan, nem is látni naponta csavargó kutyát (mert van gazdijuk, csak elszöknek, nem értem, miért nem lehet megoldani, hogy otthon maradjon a kutya...és miért nem lehet naponta sétáltatni, hogy ne kelljen a kutyának "önsétáltató" üzemmódot felvenni). Tudom, mit kell tenni kutyatámadás esetén, persze, azt is tudom, hogy ez nem elég. De ezt is megoldom valahogy :) Anyu vagy apu, ha tudnak úgyis eljönnek velünk...

Giniras:neked is köszi:) És a mudi is egy remek fajta, szintén esélyes.

Köszi mindenkinek, figyelek a válaszaitokra!

2013. jan. 23. 21:22
 14/19 A kérdező kommentje:
21.19 neked is köszi! A kisebb termetű kutyák közül a bichonokat szeretem tulajdonképpen...de mégsem őt keresem :) azért köszi mégegyszer
2013. jan. 23. 21:23
 15/19 anonim ***** válasza:

Oks :)

Egyébként én is a mudit ajánlanám :)

2013. jan. 23. 21:25
 16/19 ratata ***** válasza:
ja a mudi jó választás mert még kiváló házőrző is és jól bírja a vidéki életformát.
2013. jan. 23. 22:35
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
20:31 sosem érettem ezt a buta indokot mert az embernek minden életkorban van valami elfoglaltsága. Gimnázium, egyetem, munkakezdés, karrier, házasság, gyerek... Legfeljebb nyugdíjasan nem, de akkor meg már az a baj, hogy nem elég erős, aktív egy kutyához. Ilyen alapon senkinek soha nem lehetne kutyája csak ha háztartásbeli milliárdos...
2013. jan. 23. 22:48
 18/19 anonim válasza:

Szerintem a leírtak alapján a golden retriever jó lenne számodra. Játékos, lehet vele kirándulni, nagy termetű, könnyen tanul játékokat vagy bármi mást, és nem divatkutya annyira, mert drága... Azt nem tudom, hogyan lehetne ivartalanítás nélkül megelőzni a vemhességet... ne engedj be idegen kan kutyát... nagyon hűséges kutya fajta.

De akár a németjuhász is szóba jöhet nagy, szép, játékos, és egy igazi házőrző típus.

Remélem segítettem,ha van kérdésed, írhatsz akár privátot is! :)

2013. jan. 31. 20:40
 19/19 tenyeres-talpas ***** válasza:
Amiket leírtál szerintem a skót juhász illene hozzád.
2013. ápr. 1. 08:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!