Tényleg ilyenek a dobermannok?
El kell szomorítsalak, de nem a fajta változott meg, csak te vagy tudatlan...!
Istenem! Nem tudnak szellmi tulajdonságokat kitenyészteni, vannak persze ÖSZTÖNÖK, de az ember nem tud ilyet generálni (egyenlőre), és IGEN nevelés kérdése az egész.
Hogyha ilyen kutyára vágysz, mint amit leírtál vitesd örző-védő suliba. Úgy nem fog idegenekhez közeledni.... De ehhez a tenyésztésnek köze nincsen!
nálunk van az utcában egy dobermann,annyira fél a kutyáktól hogy az 5 kilós kutyámat meglátja visítva menekül húzva a gazdáját. De mindegyik kutyától retteg,gazdája elmondása szerint,el kellett ajándékozniuk a törpenyuszijukat mert nem mert bemenni a szobába.
És a terroristaelfogó csoportok is úgy képzik ki a kutyákat! Kiskoruktól erre képezik ki őket,és hülye példa a pincsi,mivel egy pincsi nem tud lefogni egy 80 kilós embert.
ilyen hozzáállással légyszi ne is akarj dobermannt, nem neked való, legalábbis abból leszűrve, amit írsz.
azért pedig ne izgulj hogy mindenki meg akarja makjd simogatni és lógni fognak rajta a gyerekek, a legtöbb ember ki fog kerülni akkor is, ha egy szeretetbomba dobid van...tudod, a sztereotípiák :S tapasztalatból beszélek, több mint 20 éve van dobermannom...
a dobisok nem misszióból akarnak senkit meggyőzni arról, hogy a fajta ilyen tulajdonságokkal bír, mint amit te leírsz, hanem igenis, egy rendesen szocializált, családban élő (nem kertben, kizárva) dobermann ilyen. persze elegendő mozgást és szellemi fárasztást kell neki biztosítani nap mint nap, de aki dobit szeretne, annak ezt tudnia kell. sportolni természetesen lehet vele és kell is (de csak módjával és inkább másfél éves kora után, addig nagyon kell vigyázni az ízületeire).
Az az igazság, hogy én még nem találkoztam személyesen sok dobermannal, de az a 3, akit eddig megismerhettem, cukinyuszi volt. :D Igaz, mind fiatal, 1 év körüli kutya volt, de határozottan kedves, játékos és kissé félős kutyák voltak. Szóval az én elképzelésem a fajtáról erősen megrendült.
Én, ha egy fajtáról többet akarok tudni, előveszem Verhoef: Kutyák enciklopédiája című könyvemet, mivel eddig mindig bejött az, amit a fajtákról írt. Ha itt megnézed a dobit, akkor megnyugodhatsz. S ha jó kennelből veszel igényeidnek megfelelő, jó idegrendszerű kiskutyát, tutira beváltja a hozzá fűződő reményeket.
Az az igazság, hogy ugye az adott tulajdonságokat neveléssel lehet +- irányba mozdítani, de igazad van, én is úgy vagyok vele, hogy nyilván nem véletlenül van 200 fajta. De azt se felejtsd el, hogy a dobi már nem úgy néz ki, mint ami az emberben él, mivel már tilos a fülvágás és a farokkurtítás. Ettől persze még mindig egy nagyon szép kutyáról van szó, de azért át kell szokni az új megjelenéshez. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!