Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mite jók a yorki kutyának nem...

Mite jók a yorki kutyának nem nevezhető izék?

Figyelt kérdés

Azon kívűl, hogy esznek, tojnak, lehet rájuk cuki frufrut kötni, meg bele lehet tuszakolni őket tasikba és fület sértően erőlködnek ugatást színlelni.

Unokahugomnak van, de már nem hozza át, mert egyszer addig hergelte a tengerimalacomat, hogy az megtámadta és beleharapott :D

De most komolyan mi a hasznuk? Betörőtől nem védenek meg, kuttyatámadástól nem védenek meg, hosszú távon úszni, futni nem tudnak, ergó sporttársnak sem jók.

2013. jan. 16. 15:11
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező, miért gondolod magad különbnek? Úgy tűnik, te sem "a kutyát" szereted, hanem csak bizonyos fajtákat. Előítéleteid vannak. Amúgy a kutyák nagy részének funkciója, munkája ma az, hogy alkalmazkodva a gazdája életviteléhez, annak társa legyen. Ha sportol a gazdi, legyen ahhoz társ, ha kirándulni szeret, akkor ahhoz, ha kiállításra járnak, ahhoz. Épp az a csodás a kutyákban, hogy egyaránt tudnak alkalmazkodni a kiállítások fésülgetős-hajlakkszagú világához, vagy ugyanaz a fajta a mocsárban hajtja a vadat. A lényeg, hogy a gazdi megdícsérje őket. Arról ők nem tehetnek, hogy milyen a gazdi személyisége és mit vár el tőlük.
2013. jan. 16. 16:05
 12/23 anonim ***** válasza:
100%
Mostanában nálunk is egyre sűrűbben van ilyen, de a gazdája a hülye, nem a kutya. Szerencsétlen nem tehet arról, hogy félrenevelték. Nem őt kell utálni, hanem max. a gazdáját.
2013. jan. 16. 16:08
 13/23 anonim ***** válasza:
63%

Már nagyon rég rossz, ha valaki csak a funkciója miatt vesz magához kutyát! Csak azért, hogy megvédje őt, a házat, nyájat, tereljen, apportírozzon, stb. Az ilyen nem is fogja becsülni a kutyáját, nem ragaszkodik hozzá. Sajnos gyakori ez, főleg vidéken. Kutya dolga, hogy őrizze a házat, ha beteg lesz vagy túléli, vagy nem. Ha elpusztul hoznak egy másikat a szomszédból. Ez, amit mondasz nem értelmes hozzáállás! Minden kutya elsődleges lényege, hogy társ legyen! A többi csak utána jön.

Ostoba, primitív példa: akkor mire jó egy gyerek? Csak azért, hogy eltartson téged öreg korodban? Más haszna, funkciója ne is legyen?

2013. jan. 16. 16:36
 14/23 anonim ***** válasza:

pl. erre:

[link]

2013. jan. 16. 17:05
 15/23 anonim ***** válasza:
2013. jan. 16. 17:06
 16/23 anonim ***** válasza:

ma 16:36

Én nem értek egyet a hozzáállásoddal, mert nem tartom elitélendőnek egyáltalán ha valaki határozott céllal vesz kutyát. Legyen az sport, területőrzés, terelés stb. A legtöbb ilyen kutyának ez van a vérében, ezek az ösztönök hajtják, és ezeket ki kell elégiteni. Pontosan azzal van a gond, amikor a fajták ismerete nélkül, csupán küllemi szempontból vesznek. Mert ha "csak " társ lenne, akkor nem lennének mentőkutyák, kábitószerkeresők, tömegoszlatók , terápiás kutyák, és még sorolhatnám.

2013. jan. 16. 17:20
 17/23 anonim ***** válasza:
76%
És te mire vagy jó? Pusztítod a környzetedet, fogyasztasz, azért hogy kocsival járhass, szennyezett a levegő, azért, hogy ruháid legyenek, indiai gyermekek dolgoznak éhbérért tanulás helyett. Ennyi erővel te is egy genetikai selejt vagy, semmilyen hasznos dologgal nem járulsz a világhoz, sőt. Na ugyanerre jó a yorkie, van, létezik, él, mint egy szúnyog, egy bálna vagy egy ember. Nem tudom, hogy jössz te ahhoz, hogy bármilyen lénynek is megkérdőjelezd a létjogosultságát.
2013. jan. 16. 17:28
 18/23 anonim ***** válasza:

A yorki lehet terápiás kutya is:

"A kutyával végzett terápia története a 2. világháború idejére nyúlik vissza. A japánok ellen folytatott harcban Új-Guinea szigetén William Wynne, amerikai tizedes a harcmezőn talált egy elhagyott kutyát, akinek a Smoky nevet adta. Somky egy fiatal Yorkshire terrier volt. A kutya elkísérte újdonsült gazdáját a bevetésekre, támogatta és szórakoztatta a sereget. Tevékenységének csúcsaként a híradósok munkájában is részt vett, segített távíró kábeleket áthúzni egy földalatti csövön. A kutya percek alatt elvégezte azt, ami egy három napig tartó, roppant veszélyes munka lett volna az emberek számára az ellenség bombái között. Smoky igazi terápiás munkát végzett az új-guineai kórházban."

Innen: [link]

2013. jan. 16. 17:36
 19/23 anonim ***** válasza:

#16-os válaszoló!

Én nem is azt írtam, hogy ne munkára vegyenek az emberek kutyát, hanem hogy ne az legyen az egyetlen ok rá! Ne csak és kizárólag azért tartson valaki bármilyen házi állatot, hogy az betöltse a feladatát, mint egy robot. Amiket felsoroltál, sport, terelés, keresés, mentés, azok tipikusan azok a munkák, ahol alapvető feltétel az, hogy a kutya az ember társa legyen és ne csak tárgy számba menjen. Az én nézeteim szerint ha valaki kutyát akar, az elsődleges ok az legyen, hogy akar egy társat, amelyikkel esetleg tud dolgozni is és csak utána jöjjön a felelős tartása, hogy kihasználja az ösztöneit, a munkásságát, feladatot ad neki, amit igényel a kutya.

Remélem megértjük egymást. :)

2013. jan. 16. 17:36
 20/23 anonim ***** válasza:
Tudod itt az a nagy baj, hogy a fajta divat-kutya lett. Ennek megfelelően iszonyatos sok a szaporító (a törzskönyves is), aki sorozatban gyártja a selejtes (bocs, de én sem találok más kifejezést) kutyát. Én úgy érzem, neked kérdező nem alapvetően a yorkieval van bajod, hanem a sok szaporított, gyenge idegrendszerű egyeddel, amilyen úgy sejtem az unokahúgodnak is van. Az a baj, hogy ezzel sajnos nem lehet mit tenni, amíg nem lehet az embereket megnevelni. Én úgy érzem, sok esetben igény sincs arra, hogy a kutya az eredeti funkciónak megfeleljen, mert akkor aztán tényleg foglalkozni kellene vele.... A másik része meg az általános gyakorlat, miszerint mindenki Mercedest akar egy Trabant áráért....
2013. jan. 16. 18:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!