Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Azért szökik a kutya, mert...

Azért szökik a kutya, mert nem érzi elég erősnek vagy jónak a falkáját? Ez igaz?

Figyelt kérdés

Panelosok vagyunk, így napi 4 sétánk van. Fél éve befogadott kutyánk a séta közepén úgy érzi, hogy akkor ő elmegy. Ezt 1 hónap alatt kétszer játszotta el, egyszer hazatalált (2 villamossín, 4 sávos autóúton át) most megint megpróbálta, de hívásra visszajött, nagy nehezen... Pár napja szájkosárban sétálunk, mert kan kutyákkal elég agresszív (ő szuka) és gyakran futunk össze velük. Utálja a szájkosarat, hisztizik. Azt tudom, hogy problémák vannak a falkavezérségi témában, de mindent betartunk, és következetesek vagyunk vele.

Mi lehet az oka a szökésnek? Van abban igazság, hogy akkor szökik egy kutya (nem tüzelés idején) mert nem érzi elég erősnek a falkáját, és úgy gondolja, hogy elboldogul egyedül is, amíg nem talál másikat? Valahol ezt olvastam.

2013. jan. 11. 20:14
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Mindenképp suli, olyan, ahol a problémákkal foglalkoznak! Az agresszió miatt is kell, nem csak a szökés végett. Sajnos az ilyen dominancia gyakorlatnak beállított kis szösszenetek, mint az, hogy a kapun a gazda megy ki/be előbb, először a családot kell üdvözölni és csak utána a kutyát, stb. nem fognak segíteni. Ezeket megszokja a kutya, nincs semmi tartalmuk.

A szökésnek igazából 3 fő oka lehet, hogy nincsenek kellően levezetve az energiái, nincs meg a kellő tekintélyed és főleg, hogy nincs megfelelő kötődés. És ha már beégett viselkedés lesz belőle, akkor piszok nehéz megszüntetni. Sajnos igaz az, hogy egy agresszió problémát, félelmet sokkal könnyebb megoldani, mint a szökést.

2013. jan. 11. 21:43
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Azért egy esetleg bántalmazott és világéletében kóborló állatot ne vegyetek már egy kalap alá a vásárolt, ámde elrontottal...

Szerintem meg hosszú idő, mire megtanul feltétel nélkül bízni az új családjában (1 év is szokott lenni). Addig a hosszú póráz lenne szerintem is ideális és a tanulás.

2013. jan. 11. 21:45
 13/14 A kérdező kommentje:

Menhelyről van, ők mentettek, romáktól... Több csontja törve volt, és vágások vannak rajta. Az orvos mondta, hogy biztosan bántották. Érdekes egyébként ez a tekintély dolog, mert a kajához például nem nyúl, hiába rakom ki és megyek be egy másik szobába.

Ha a közelemben van, nem eszik sz.rt, de amikor távolabb kerül azonnal megkóstolja... Sokszor bújok el séta közben, akkor keres, majd nyüszög egy idő után. Nem megy el. Séta közben akár pórázon vagy anélkül, sokszor váltok irányt, akkor mindig követ, tehát nem értem, hogy miért szökik el.

2013. jan. 11. 23:18
 14/14 anonim ***** válasza:

Az én kutyámmal is ilyen gondok voltak, hogy elrongyolt időnként mindenféle előjel nélkül, néha utólag rájöttem, hogy mi után, de néha nekem úgy tűnt a nagy semmibe rohan.

Szintén kutyasuli, kötődés erősítése, tekintély növelése.

Szigoróan ez után kialakult egy olyan technikám, hogy ha megindult egy erős ráordítás (ez egy kondícionált büntetés, azaz megtanítottam neki, hogy az ordítás után baj lesz) után megtorpant, és ahogy megtorpant azonnal kedves hangra váltva hátrálva hívtam.

Igazából idejét nem tudom mikor fordult ilyen elő utóljára, szerencsére mire befejeztük a középfokot ez a gondom teljesen elmúlt, más problémákkal még egy jó fél évig dolgoztam.

2013. jan. 12. 11:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!