Hogy tudnék egy félős nagytestű kutyával vonatra szállni?
jutalom falattal esetleg vagy a kedvenc játékával
esetleg megkérsz valakit hogy rakja fel
Hát egyrészt hozzászoktathatod a meredek szűk helyekhez, gyakorolhatsz vele máshol, illetve a vonatok zajához, látványához is szoktathatod. Ha hiteles falkavezér vagy a szemében, akkor a te nyugodt és természetes viselkedésed hatni fog rá - ha nem, akkor azon is dolgozni kell.
Ha teljesen felrakni nem is tudod, azt megpróbálhatod, hogy a mellső lábait rakod fel a lépcsőre, utána pedig picit feszíted a nyakörvét (nem húzni kell, csak tartani), hogy ne legyen más választása, mint előre menni; rengeteget segít, ha ő teszi meg azt a pár lépést a vonatra szálláskor, pár alkalom után már magától be fog szállni. Nem kell rögtön élesben gyakorolnod, néhány beálló vonatra felszállhattok, aztán le, anélkül, hogy bárhova utaznátok.
Amit ne tegyél: simogatás, "nyugtatgatás", túl sok beszéd. Ezek mind csak tovább stresszelik a kutyát, mert neki dicséretként csapódik le, nem megynugtatásként, tehát azt fogja hinni, hogy a félelem a kívánt reakció adott helyzetben, ott tényleg veszély van. Természetesen ha előrelépés van, tehát magától felszállt, vagy ilyesmi, akkor menjen azonnal a dicséret, de a félelmi reakciót semmiképpen ne tápláld ilyesmikkel.
rázós lesz
nyakörv szorosra, erős póráz.
Kétemberes. Valaki legyen fent aki után megy a kutya, de te mindenképpen utána menjél, ugyanis először kéne a kutyának mennie. A segéd csak azért kell, hogy felhúzza, ha félúton van.
Lendületből menjetek neki, felfelé nincs gond.
Lefelé te szállj le előbb, utána a kutya, viszont nem fog lemenni, mert átlát a rácsokon. Le kell húznod egy kicsit, aztán leugrik. Pórázt nagyon fogd.
Azért szerencsés lenne, ha álló vonaton tudnál gyakszizni.
Oltási könyv, zacskó, szájkosár legyen. Ha kabinos, akkor menjetek be egybe és hagyd feltérképezni a terepet.
Egyébként bírja az utazást?
Ja és előző nap ne egyen kaját...
Ha megmondod nekik világosan, hogy pont azért akarsz gyakszizni :) hogy élesben ne legyen gond, akkor meg fogják engedni. Mi kispirossal kezdtük, felszáltunk, leszáltunk mint a hülyegyerekek. Aztán legközelebb csak úgy ücsörögtünk egy olyanon ami sokáig várt az állomáson.
És közben többször kimentünk csak úgy sasolni a vonatokat is, meg ott lófráltunk fel-le a pályaudvaron,mintha várnánk valakit. Elvileg szájkosár is kellett volna...
Aztán amikor élesben ment, akkor kicsit hezitált, de végül nekiszaladt, és kicsit felsegítettem. Szerencsére imád utazni, úgyhogy a kabinban nem volt gond, csak jól összetaperolta az ablakot :)
Lefelé viszont a mai napig megtorpan, mert mint írtam, átlát a rácson, és nem tudja felmérni hol az alja, mi van előtte. Egy kicsit meg kell húzni lentről, és le fog menni. Tilos hisztériázni, tyutyukázni.
Amire ajánlatos figyelni, hogy leszállás után lehetőleg sipirc ki a pályaudvarról valami fához, ha kankutya :) és a mozdonyok is mindig pont akkor engedik ki a levegőt, vagy fel-le az áramszedőt amikor pont mellette vagyunk... namármost ezt szilveszter után x hétig... szóval póráz póráz póráz.
Ja és Boldog újévet mindenkinek! :P
Szia!
Vannak olyan hámok amik a segítségetekre lehetnek Neked is és a kutyusnak is. Nem kell felemelned teljesen csak segíteni vele.
Nekem 13 éves a kutyám szintén nagytestű és a 3.emeleten lakunk, nehezen mozog már és nincs a házban lift! Naponta többször tesszük meg az utat,sokáig keservesen ,mert a lábait nem tudja már olyan nagy mértékben terhelni mint ami a lépcsőzéshez szükséges.
Aztán sokat keresgéltem az interneten és Julius K-9 oldalon találtam egy úgynevezett rehabilitációs hámot! Megrendeltem a webshop -ból és bevált !!!
Hamar megszokta a kutyám,mert rájött hogy segítek neki és könnyítek rajta.
Van első és hátsó végtagokhoz is. Figyeld meg a kutya reakcióját ,ha tart a lépcsőtől és a magastól de mégis ott a kíváncsiság benne és módjuk felteszi az első lábait,akkor kell neki egy ilyen rehabilitációs hám a hátsó lábaihoz és hozzásegíted a második lépéshez. Vagy pont fordítva,ha az első lépést nem meri megtenni ,akkor az első lábaihoz. Kicsit olyan mintha egy táskába csomagolnád a fél kutyát ,de megtartja , rögzíti nincs a kutyának az az érzése ,hogy egy ponton pl. egy nyakörvvel nyakánál húzva "vonszolod" fel a vonatra. nem fog megijedni tőle, sőt biztonságot nyújt.
ugyan így segítheted vele ha autóba szálltok be , ha már megtanulta a ki-be, fel-le ugrálást elrakhatod későbbre amikor már idősebb lesz, vagy ami még jobb egészségügyi szempontból ha folyamatosan használjátok, megelőzés ,kímélés céljából.
a sok lépcső egy idő után megterheli a csípőjét a kutyáknak és ha nagytestű akkor még jobban!
én innét rendeltem: [link]
Remélem tudtam segíteni! Jó utazást Nektek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!