Házi koszt vs. Minőségi táp! Véleményed szerint melyik a jobb?
Én Brittel etetek és kap mellé zöld kagyló kivonatot a kutyám (lupo sant)viszont egyre több embertől hallom, hogy ő inkább főz a kutyájának... hát nem tudom, hogy melyik a jobb ezért vagyok a ti véleményetekre kíváncsi.
Ha a kutyámnak én főzök csontot, farhátat, csirkefejet, csirke pulyka nyakat úgy, hogy reszelek rá répát karalábét (zöldségeket) rizst tésztát... szóval húst, csontot, zöldséget, tésztát, rizst kap a kutyám és mellé a zöld kagylót az úgy jó? Vagy maradjak a brit tápnál ?
Én a nyersre szavazok. Ha főzöl pont a lényeg veszik el.
Bár akkor is inkább a megfelelően összeállított főtt kajára szavazok... abban legalább tudod mi van.
De fontos, hogy kapjon belsőségeket is, a csontot meg soha ne főzd meg mert emészthetetlenné és nagyon keménnyé válik. Ezenkívül tojás, tejtermékek (savó, túró, kefírt) ha ragaszkodsz a szénhidrát etetéséhez akkor inkább rizs mint tészta mert a rizs könnyebben emésztető és ritkábban allergén
azért hagyják el a tápot mert van benne gabona. ezért válogatnak össze olyan étrendet amiben nincs gabona, tészta, rizs stb ajánlom nézz utána a BARF étrendnek
A legnagyobb probléma magyarországon a BARF-al hogy a legtbb embernek nincs pénze olyan minőségű húsra amivel igazán megérné. A legtöbben túl sok csontot adnak 50% fölött :D ami azért már nem igazán jó...
Persze lehet találni jó helyeket. én azt csinálom mostanság hogy felesbe kap húst meg tápot. Este több húst kap reggel meg több tápot olyan 1/4-3/4 arányba. Mondjuk így megtudok venni drágább nekem jobban tetsző húsokat akár. Attól függ mekora kutyád van. De a britt árában azért kétséges hogy talász megfelő mennyiségű húst. Nekem így a kutyák etetése olyan 30-35 ezer körül van havonta :) Ez olyan 27kg táp és mellé kb olyan 20kiló hús. havonta. Két nagy kutyám van osszál mindent 2vel :D
Néha azért bele gondolok hogy mért nem két pitet vettem azt megúsznám feleannyiból :D
Nekem sajnos nincs pénzem, viszont ideiglenesezem, egy állatkertben élek.:D
Így az Aldiban kapható Romeot kapják.
333 Ft kilója...
Ahhoz képest egy elég jó táp...
De néha kapnak csontot...
Jutalomfalatnak olcsó baromfipárizsit, krinolint (vagy mit használok, meg vadászom a tescoban a leértékelt árukat, és akkor néha van jobb jutalomfalat is.
Ha tehetném, persze nem ezeket használnám, de így hozta az élet...
Még magamnak sem tudok húst venni...
A szomszédaim viszont gyűjtik a maradék kaját, esetleg romlófélben lévő húsokat, és havonta 1-2 nagy adagot szoktam kapni, akkor abból készítem a jutalomfalatot.
(Ennek nagy része marha vagy sertés hús, máj, csirkehús, nyak...)
Ha tehetem, Acanát veszek nekik, azt még jutalomfalatnak is használhatom, úgy imádják.:)
Ha csak 1 kutyám lenne, pláne egy kisebb testű, akkor persze jóval több mindent meg tudnék adni neki...
Így a kaja minőségét kompenzálandó igyekszem odafigyelni, hogy megfelelően foglalkozzam velük, ez legalább annyira fontos, mint hogy mit esznek - ha nem jobban.
(Egyébként embereknél minél értékesebb, de minél alacsonyabb kalóriatartalmú kaját eszel, annál tovább élsz. Kutyáknál nem tudom, hogy van, hasonló lehet náluk is a dolog...)
A szomszéd kutyája meg világ életében a legutolsó maradékokat és a legsz.rabb tápot kapta, mégis 20+ évig (!!!) élt. (22 éves vagyok, 2 éves voltam, amikor kiköltöztünk, és az a kutya akkor már felnőtt volt!)
(Az ilyen géneket kellene tenyészteni, nem a DP-s, 8 évesen tropa nj-ket...)
Szóval a kaján sok múlik, de azért nem minden.
A furcsa, hogy annak a kutyának aztán "életmódprogramja sem volt", olyan falu kutyája volt, aki annál a családnál dekkolhatott, de még csak meg sem sétáltatták soha... Rühes is lett öreg korára,... na, szóval rejtély az a kutya, de tényleg tovább kellett volna adni a génjeit.
Utolsó!
Csak segítő szándékkal írom - nem kioktatni akarlak, vagy osztani az észt -, hogy a kutyáknak nem jó a sok szénhidrát. Nagytestűeknél különösen oda kell figyelni, hogy ne kapjon túl sok kenyeret/tésztát, szénhidrátdús zöldséget.
Nekünk is volt egy "konyhamalac" kutyánk, én akkor még gyerek voltam, 8 évesen csontrákban halt meg, és az ízületei kegyetlenül fájtak. 56 kilós fajtatiszta, törzskönyvet kutya volt.
A hagyma pusztítja a vörösvérsejtjeiket, nem jó adni nekik (kivéve a fokhagyma), a krumplit úgy tudom, meg sem tudják emészteni, a szőlő mérgező, meg is halhatnak egy nagyobb mennyiségtől, a fűszeres kajákat pedig kerülni kell, szintén nem tesz jót nekik - pláne a só.
és persze cukros dolgokat sem ehetnek, csokit meg végképp nem, az is halálos lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!