Ma jártam egy magán menhelyen, és van ott egy 3 hónapos Dobermann kölyök, azt mondták hogy kiskoráben sokat kikapott valószínűleg, mert nagyon fél, és sérülések s voltak rajta. Többi lent. Örökbefogadjam?
Szerintetek ha örökbe fogadom nagy korába nem lesz agresszív? Vagy esz valami furcsaság vele? Emlékezni fog a történtekre?
És úgy általánosságban ha a Dobermant bánták kicsinek nagykorába agresszív lehet?
Mindig a gazdán múlik minden! Persze nem árt, ha van tapasztalatod.
A mi kutyánk is menhelyes volt és valószínű, hogy bántották is bár ő nagyon barátságos volt akkor is, amikor elhoztuk. :)
Szerintem olvasgass kutyás könyveket, gyűjts össze 1-2 infót. Ha következetesen tudod majd nevelni, mindegy, hogy milyen előélete volt szegénynek, mert TE fogod kinevelni a rosszat belőle.
Nyilván nehezebb lesz, mint egy "nem sérült" kutyával de ezt vállalnod kell ha örökbe fogadod. Amúgy a menhelyes kutyák szerintem jobban ragaszkodnak majd. A miénk is sokkal hálásabb, mint pl az előző kutyám, aki nem menhelyről volt való.
Amúgy az emlékek megmaradnak de nem biztos, hogy olyan erősen. Valamennyire mindig is emlékezni fog a rossz előéletére de a gazdinál nem arra koncentrál egy kutya. A kutyáknak a Most számít inkább.
hát a kiskutyáknál a 8-12 hetes kor nagyon fontos szakasz . Azok a dolgok amiket ebben a korban tapasztalnak, tanulnak, átélnek, sajnos egész életükben végigkiséri őket. Valamennyire ki tudod belőle venni, de tökéletes sosem lesz.
El tudod érni, hogy a családdal barátokkal, ismerősökkel normális lesz, de igenekkel szemben tartozkodó. Attól is függ, hogy embertől, illetve állattól szerzett-e negativ tapasztalatot. mellesleg sosem fogom megérteni, hogy lehet bántani egy 3 hónapos kiskutyát:((((
Rajtad és legfőképpen a nevelésen fog múlni, milyen lesz nagykorában. A kutyák, akiket bántottak és emiatt félősek, még rehabilitálhatóak. Mi is külön foglalkozunk a félős kutyákkal a menhelyen (önkéntesként), és akár pár alkalom alatt látványos változásokat érünk el. Pl. volt egy kutyus, akit szintén vertek, eleinte elbújt előlünk, behúzta fülét-farkát, ha a kezünket közelítettük felé, mert azt hittem meg akarjuk ütni... Ma már boldogan játszik a többi kutyussal, jön, hogy simogassuk, szépen sétál pórázon, szóval "normális" kutya lett belőle.
Természetesen egy ilyen kutyus tőled is maximális figyelmet igényel! A helyedben szakember segítségét kérném, és később kutyasuliba is elvinném, főleg ha nincs sok tapasztalatod a kutyákkal kapcsolatban.
Hidd el, egy bántalmazott kutyus is ugyanolyan hű társad tud lenni, de eleinte kiemelt figyelmet és törődést igényel, csak akkor fogadd örökbe, ha felkészültél rá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!