Mi a véleményetek vagy tapasztalaitok a klikkeres képzésröl? Nem elég parancsszavakat hozzáadni a mozdulatokhoz, vagy ez kutyafűggö, a felfogo képességétöl is füghet?
Teljesen félreértetted a klikkerezés lényegét, legalábbis úgy látszik a kérdésedből. A klikker nem egy távirányító, ugyanúgy parancsszavakra dolgozik a kutya, de a klikkerképzés magasszintjén ez úgy néz ki, hogy a kutya semmilyen instrukciót nem kap, magától kell felajánlania különböző viselkedéseket, melyek közül némelyekre kap egy klikkeres megerősítést. Ezeket eleinte tudattalanul elkezdi egyre gyakrabban csinálni, majd tudatosul. Miután már tudatosul a kutyában az adott viselkedés, akkor adunk hozzá vezényszót.
Abban különbözik a hagyományos technikáktól, hogy sokkal jobban rögzül az, amire a kutya maga jött rá és nagyon fejleszti a kreativitását, a problémamegoldó képességét és a konfluktus kezelését is.
Én imádom, nagyon jó látni, ahogy a kutya gondolkodik, sokkal jobban meg lehet belőle ismerni a természetét, gondolkodásmódját, és sokkal szívesebben működik együtt a gazdával.
Itt egy videó, amiből elég jól látszik:
http://www.youtube.com/watch?v=y10MTi2cL04
Nagyon bonyolult és összetett feladatokat lehet ezzel a technikával megtanítani a kutyának játékosan és könnyedén.
Mi pl. most ajtót csukni tanulunk :)
A klikkeres képzés egy remek dolog, csak nekem a hajam kihullik tőle, türelmetlen vagyok, úgyhogy csak pontosításra használom :) De amúgy bármilyen kutyánál használható, sőt, láttam olyan aranyhalat videón, amit ezzel a technikával tanítottak meg vízbe dobott karikát felhozni meg ilyenek, bár ott nem hang-, hanem fényjelzés volt a "klikk".
Viszont tényleg eléggé félreérted, olvass utána a neten, mindjárt világosabb lesz a működése :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!