Tenyésztők, ha van törzskönyv nélküli, vagy keverék kutyátok, őket hogy kezelitek?
Fura elképzelésed lehet a tenyésztőkről.
Biztosan van olyan, aki a tenyésztett kutyái mellett tart akár keveréket is. Ugyan, miért kapna kevesebbet az a kutya, mint a másik?
Most biztos sokan lepontoznak és kígyót-békát kiáltanak, de egy menhelyen hallottam, hogy időnként elárasztják őket a tenyésztők nem törzskönyvezhető kiskutyái. Ebből én - aki nem vagyok szakértő, csak egyszerűen egy szeretni való, aranyos kiskutyát akartam örökbe fogadni (meg is tettem) - azt a következtetést vontam le, hogy igyekeznek megszabadulni azoktól a kutyusoktól, akiket nem lehet jó pénzért eladni.
Most már jöhet a kígyó-béka, lepontozás.
Nem kígyó-békázok, csak elmondom a véleményem. :)
Szerintem egy tisztességes tenyésztő nem adná be csak úgy menhelyre a tőle származó kiskutyákat. Sőt, sokan vannak akik inkább visszaveszik, pl Bordermaniásoknál volt egy ilyen eset az egyik kiskutyánál.
A másik meg az, hogy ha van még gazdátlan kiskutya, akkor szerintem nem kéne még egy almot lehozni csak a vérvonal kedvéért. Legalábbis én biztosan nem vállalnék be új almot, amíg az összesnek nem találok jó gazdit.
Amit meg megint nem értek: egy tenyésztőnél milyen esetben nem lehetne tk-zni a kicsiket? Genetikailag hibás? Ideggyenge? Ezek inkább szaporítóknál fordulnának elő, nem?
Ugyan én nem, de van ismerőseim közt nem egy tenyésztő, sőt páran aktív állatmentők, ideiglenes befogadók.
A nem saját kutyák is ugyanazt a szeretetet kapják és törődést, de képzés terén már más a helyzet, főleg a mentetteknél. Ott egy alapszocializáció és alapengedelmesség elérése a cél amíg a kutya gazdihoz nem kerül és egyértelműen nem az, hogy vizsgára/versenyre legyen felkészítve a kutya. Séta: közös séta a saját kutyákkal, tanítás: kutyasuliban jut nekik is minden alkalommal 5-10perc (az én ismerőseim nem csoportos, hanem egyéni képzésre járnak és sokszor a saját kutyájukkal sem foglalkoznak egyszerre ennél többet).
Akinek meg saját hobbi kutyája van az annak is ugyanúgy keres valami elfoglaltságot hobbi szinten.
19.53-as: Minden alomban előfordulhatnak olyan egyedek, amelyek nem felelnek meg a törzskönyvezés feltételeinek, azonkívül maximalizálva van, hogy egy alomból hányad lehet törzskönyveztetni. Vannak olyan tenyésztők (de lehet, hogy inkább szaporítók???), akik csak a jól eladható kutyákkal törődnek.
Másoknak a törzsköny/nem törzskönyv válaszához: Vannak (sajnos) olyan emberek, akiknek a szemében a törzskönyv az isten. Szerintem ők nem is a kutya miatt mennek a tenyésztőhöz, csak a törzskönyv érdekli őket. Aki azért vesz kutyát, mert szereti az állatot és úgy érzi, hogy a mindennapjaihoz hozzá tartozik egy kedves négylábú, azt nem érdekli a törzskönyv (engem sem!!). Törzskönyv nélkül is lehet szeretni egy kedves, jól nevelt vagy jól nevelhető kutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!