Egy éves korban próbálkozik a kutya azzal, hogy megszerezze a falkavezérséget?
A roti-nj keverékem 9 hónapos korában került hozzám, kb. 1 éves korában kezdte a hülyeségeit, aztán 3 éves koráig kb. 8-10 havonta még próbálkozott :)
Az a lényeg, hogy a parancsaid mindig legyenek végrehajtva a kutya által, következetesen dicsérj és büntess, tartasd be a szabályokat. Ha így teszel, akkor pár hét alatt visszaállhat a régi rend
Tök mindegy, minek hívod, falkavezérnek, vezetőnek, főnöknek, irányítónak, stb.
A kutyák többsége keresi a kiskapukat, hogy elsumákolja a szabályokat, elvárásokat. Ez főleg ivaréréskor, kamaszkorban jelentkezik.
"A kutyák többsége keresi a kiskapukat, hogy elsumákolja a szabályokat, elvárásokat."
Én sosem értettem, hogy minek kell az állatokat így kezelni. Egy kutya nem sumákol és nem keres kiskapukat. Egyszerűen teszi azt, amit az ösztönei diktálnak. Nem ember, hogy áskálódjon. Az állatok a természet "szabályait" követik. És az elvárások...szerintem nevetséges, hogy miket várunk el a kutyáktól. Nem csodálkozom, hogy összezavarodnak. Szerintem egy állattal türelmesnek kell lenni.
A mai világban muszáj szabályokat felállítani a kutyák számára, hisz az életük múlhat rajta:
- engedély nélkül lép ki kapun, kocsiból - elüthetik, világgá szökhet
- nem jön a hívó szóra - elüthetik, kutyákkal verekedhet, erdőben lelőhetik
- feleszik mindent - megmérgezhetik
- esztelenül őrjöng egész nap - megmérgezhetik
- stb.
A neveletlen kutya teher a gazdája és egész környezete számára. Az a kutya, aki szocializálva, nevelve van és betartja a gazda által elvárt szabályokat, sokkal boldogabb, hiszen mehet szabadon rohangálni, játszani, a gazdi bárhova magával viheti.
A türelmes bánásmód nem zárja ki, hogy az ember következetesen és határozottan tartassa be a szabályokat a kutyájával!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!