Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mennyibe, és milyen feltételek...

Mennyibe, és milyen feltételek kellenek egy kutya törzskönyveztetéséhez?

Figyelt kérdés

van egy majdnem 2éves kutyánk amit szeretnénk törzskönyveztetni..

hová kell fordulnom és mit kell tennem??

2012. szept. 2. 13:47
 1/5 anonim ***** válasza:
86%
Sehová. Nem lehet már törzskönyveztetni.
2012. szept. 2. 14:02
 2/5 anonim ***** válasza:
88%

2 éves kutyát ESETLEG dns vizsgálattal lehet törzskönyveztetni, de szerintem már úgy sem. Amúgy a DNS vizsgálat több száz ezer forint.

Normál esetben a tenyésztő kéri ki a kölykök törzskönyvét, ha mindkét szülő törzskönyves volt, és megvolt a tenyészszemléjük. A tenyésztő a születésükkor lejelenti az almot, és kikéri a kölykök törzskönyvet hozzájuk.

Szóval úgy tudom fél éves kor után lehet még tk-et dns vizsgálattal intézni, de el nem tudom képzelni, hogy valaha az életbe már csináltatott ilyet bárki. Annyi pénzért már a legjobb külföldi tenyésztőktől lehet venni kölyköt.

Amúgy miért akarsz neki törzskönyvet?

2012. szept. 2. 14:06
 3/5 anonim ***** válasza:
86%
És tegyük hozzá, hogy egy almot csak egyben lehet, tehát ha a te kutyád valamelyik tesóját már törzskönyvezték, és abból a körből a te kutyád kimaradt, akkor végérvényesen kimaradt és azon már a DNS vizsgálat se segít.
2012. szept. 2. 14:09
 4/5 anonim ***** válasza:
90%

Elvileg lehet, ha:

- a kutya szülei törzskönyvvel rendelkeznek

- a kiskutya "tenyésztője" valódi tenyésztő, tehát rendelkezik kennelnévvel

- arra az alomra, amiből a kutyád származik, nem kértek le törzskönyvet,

- a tk-ezés költségei:

- DNS vizsgálat: kb. 40 ezer forint, kell hozzá a kutyád és a szülei DNS mintája, melyet vérből, nyálból nyernek ki, tehát szükséges, hogy a kutyád szülei életben legyenek, és lehetséges legyen a minta levétel

- alombejelentő, fedeztetési jegy: 2-2 ezer Ft

- törzskönyv: 5500 ft, feltéve, hogy a kutya szülei rendelkeznek a tenyésztésbe vétel feltételeivel (de akkor szerintem eleve kértek volna rá tk-et), ha nem rendelkeznek, akkor 9000 Ft

- tagsági: ha a tenyésztő jelenleg nem tagja a MEOE-nak

Kb. ennyit kell tudnod, de ez csak elmélet, még nem hallottam olyat, hogy valaki ezt véghez vitte volna.

Kivételes példány lehet a kutyád, ha ragaszkodsz a törzskönyvezéshez, mert ez elég hosszadalmas procedúra. A DNS vizsgálatot csak állatorvos kérheti, ő veszi le a mintát, és továbbítja, továbbá szükség van a tenyésztőre is, akitől a kutyát vetted, mert a szülők tk-re, DNS-ére szükség van az egész elindításához.

Ha úgy látod, hogy mindez megéri, élnek a szülők, tk-ezettek, és a tenyésztő adja hozzá a nevét, akkor már csak a MEOÉ-nál kell érdeklődnöd a folyamatról, lehetőségekről.

2012. szept. 2. 15:41
 5/5 anonim ***** válasza:
Melyik nagyeszű pontozott le minket és miért?
2012. szept. 2. 22:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!