Mennyibe, és milyen feltételek kellenek egy kutya törzskönyveztetéséhez?
van egy majdnem 2éves kutyánk amit szeretnénk törzskönyveztetni..
hová kell fordulnom és mit kell tennem??
2 éves kutyát ESETLEG dns vizsgálattal lehet törzskönyveztetni, de szerintem már úgy sem. Amúgy a DNS vizsgálat több száz ezer forint.
Normál esetben a tenyésztő kéri ki a kölykök törzskönyvét, ha mindkét szülő törzskönyves volt, és megvolt a tenyészszemléjük. A tenyésztő a születésükkor lejelenti az almot, és kikéri a kölykök törzskönyvet hozzájuk.
Szóval úgy tudom fél éves kor után lehet még tk-et dns vizsgálattal intézni, de el nem tudom képzelni, hogy valaha az életbe már csináltatott ilyet bárki. Annyi pénzért már a legjobb külföldi tenyésztőktől lehet venni kölyköt.
Amúgy miért akarsz neki törzskönyvet?
Elvileg lehet, ha:
- a kutya szülei törzskönyvvel rendelkeznek
- a kiskutya "tenyésztője" valódi tenyésztő, tehát rendelkezik kennelnévvel
- arra az alomra, amiből a kutyád származik, nem kértek le törzskönyvet,
- a tk-ezés költségei:
- DNS vizsgálat: kb. 40 ezer forint, kell hozzá a kutyád és a szülei DNS mintája, melyet vérből, nyálból nyernek ki, tehát szükséges, hogy a kutyád szülei életben legyenek, és lehetséges legyen a minta levétel
- alombejelentő, fedeztetési jegy: 2-2 ezer Ft
- törzskönyv: 5500 ft, feltéve, hogy a kutya szülei rendelkeznek a tenyésztésbe vétel feltételeivel (de akkor szerintem eleve kértek volna rá tk-et), ha nem rendelkeznek, akkor 9000 Ft
- tagsági: ha a tenyésztő jelenleg nem tagja a MEOE-nak
Kb. ennyit kell tudnod, de ez csak elmélet, még nem hallottam olyat, hogy valaki ezt véghez vitte volna.
Kivételes példány lehet a kutyád, ha ragaszkodsz a törzskönyvezéshez, mert ez elég hosszadalmas procedúra. A DNS vizsgálatot csak állatorvos kérheti, ő veszi le a mintát, és továbbítja, továbbá szükség van a tenyésztőre is, akitől a kutyát vetted, mert a szülők tk-re, DNS-ére szükség van az egész elindításához.
Ha úgy látod, hogy mindez megéri, élnek a szülők, tk-ezettek, és a tenyésztő adja hozzá a nevét, akkor már csak a MEOÉ-nál kell érdeklődnöd a folyamatról, lehetőségekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!