Miért fél a kutyám?
Van egy 10 hónapos angol bulldogom. Rettenetesen fél a hangos zajoktól (pl.: robogó, redőny lehúzás, fűnyíró). Ha sétálunk, sokszor megijed, lekuporodik és nem hajlandó tovább menni.
Nincs szívem rángatni vagy húzni.
Hogy tudnám "meggyógyítani"?
Első vagyok....
De amúgy az is lehet, hogy csak egyszerűen félénk.Majd hozzászokik.Szinte minden kutya fél a petárdától és a tűzijátéktól. lehet a tiéd csak túl érzékeny.
Nem beltenyèsztett, ráadásul első alom.
Kissebb korában nem félt ennyire.
1. állj a félelmet keltő hangforrás és a kutya közé (evvel már van egy védvonala hiszen a gazdi megvédheti őt)
2. Semmi esetre se próbáld simogatással becézéssel megnyugtatni, mert az csak a gyerekeknél hat! a kutya csak azt hiszi h megdicséred mert fél. általánosságban igaz h semmilyen probléma esetén sem szabad dicsérni, mert csak rosszabb lesz a helyzet)
3. Próbáld meg valamilyen jó élménnyel megspékelni a veszélyt jelentő dolgot!(ha akár egy bizonytalan lépést is tesz adj neki jutalom falatot)
4. Ház körüli dolgokkal könnyebb a dolog: fűnyíró: tedd ki a fűnyírót a kertbe! Ne indítsd be csak legyen ott. játszatok a környékén szaglásszátok meg, adj neki jutalomfalatot. következő lépés: még mindig ne indítsd be, csupán mozgasd a fűnyírót, és közben is adj neki jutifalit, vagy dicséretet ha nem ijed meg. következő: vidd be a házba a kutyust, h ne legyen hangos a zaj, vagy ha van lehetőséged akkor egy távoli helyiségbe, ahol odaszűrődik a hang, azonban nem túl hangos. kérj meg valakit hogy indítsa be, miközben te a kutyival játszol a csendesebb helyen. ha megnyugodott mikor a hangot meghallotta akkor megint dicsérd, játsz vele és jutifalizz, közben végig menjen a fűnyíró. Ezután ezt fokozatosan hangosítani kell, és jó élménnyel összekötni. Ha úgy is nagyon megijed a zajtól ha halkan hallja, akkor először csak pár másodpercre kapcsoltasd be, majd a csendben játszatok és jutifalizzatok, mert akkor a kutyus rájön h megszólalt a fűnyíró, de nem is lett baja..sőt még játszanak is vele. aztán folyamatosan hosszabbítani kell az időt amit kibír. A lényeg a fokozatosság és az apró részletek. ugyanezt el lehet játszani porszívóval...stb.
5. Az utcai járművek esetében nem szabad húzni a kuytust, hiszen fél. azonban felvenni és továbbmenni sem érdemes, mert akkor az ő félelme nyerte meg a helyzetet. a feladat: kizökkenteni az állapotából. Egy feladat adással, egy jutifalival, egy behívással! bármivel amitől a kutya rád figyel. Ezt egyből jutalmazni kell. hosszadalmas és fárasztó séták, de megéri. remélem segítettem.
4. válaszoló: ha megijed odamegyek hozzá, simogatom, próbálom megnyugtatni. Mivel nem kertesházban lakunk, napi rendszerességgel visszük sétálni.
5. válaszoló traumáról nem tudok, igaz már 3 hónapos volt mikor elhoztuk.
Jókat írt az utolsó hozzászóló :)
Az én kutyám a napokban egy kuka mellé kirakott babakocsit nem tudott hova tenni, messziről ugatta, nem akarta abbahagyni, a hátán is felállt a szőr. Fogtam a pórázt, elindultunk a babakocsi fele, először messziről kerülgette, mérgesen morgott rá, én csak álltam a babakocsi mellett és nem vettem róla tudomást, majd odahívtam magamhoz egy jutalomfalattal és leültettem (szerencsére a hasát nagyon szereti), ekkor tűnt fel neki, hogy milyen közel van hozzá. Felpattant, tett egy bizonytalan lépést a babakocsi felé, majd gyorsan rádicsértem, pár másodpercre rá már szagolgatta és minden rendben volt :)
Szóval a lényeg tényleg az, hogy ne úgy kezeld, hogy őt most meg kell nyugtatni, én nem is veszek tudomást a hisztiről, hanem csak azért is elmegyünk a hang/tárgy irányába, ha vmitől beparáztatja magát.
Na itt a baj, azzal, hogy odamész hozzá, megsimogatod, megnyugtatod, tudatosítod benne, hogy van mitől félnie.
Ez az, amit nem szabad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!