Tényleg haragudnak a mini border collisokra?
Aki nem hallott róla: Mini bordert azért kezdték el tenyészteni, hogy a midi agilityben is szerepelhessen border.
Viszont azt hallottam, hogy ezeket a kisebb border kutyukat nem szívesen látják :S igaz ez?

"Mindenki ilyen kutyát vesz aki nyerni akar, mert lássuk be, valamilyen szinten sokkal könnyebb vele."
Ebből látszik h soha nem volt bodered. Ugyanolyan sztereotip vagy mint akik csak azért vesznek bordert h nyerjenek. Annyi igaz, h egy jó helyről származó borderrel annyival könnyebb h motivációs, drive problémák nincsenek.
Az meg h egy kutya tudna olyan gyorsan vagy gyorsabban futni mint egy border sak nem lehet vagy nehezebb rávenni, ez azért elég mókás kijelentés egy olyan sportra nézve ahol a sebesség a lényeg. :o)

"Annyi igaz, h egy jó helyről származó borderrel annyival könnyebb h motivációs, drive problémák nincsenek." De okos vagy, most elmondtad ugyanazt amit én. :) Valamilyen szinten -írtam én- hát pont ezen a szinten. Nem mondtam, hogy minden szinten.
Ilyen formán rajtad is látszik, hogy te sem mozogsz borderesek között más fajta kutyával, vagy pedig k*rva szerencsés vagy. Olyan emberrel is találkoztam már, akinek több kutyája volt és a bordert ajnározta, a többivel meg állandóan kiabált, elégedetlenkedett mert nem úgy reagáltak ahogy egy border. Később el is passzolta őket, és elkezdett bordert tenyészteni. Hát milyen dolog ez?
A kijelentésemen nem tudom, hogy mi a vicces. Egyik kutya sem lesz magától agility világbajnok, a border sem. A különbség az (is), hogy nekik minden lehetőség megadatott. Például amikor az én kutyám nem úgy reagál valamire, ahogy az megszokott pl egy bordernél, és erre közöli velem az országos hírű kiképző, hogy "reménytelen", akkor hogy legyen belőlem világbajnok (ez csak egy költői kérdés), hisz alig tudnak segíteni? A bordereket már mindenki ismeri, tudják, hogy kell a legjobbat kihozni belőle, és minden kutyára rá akarják húzni a sablont. Az is milyen már, hogy a magyar kutyákat rá akarják venni, hogy úgy tereljenek mint a border, 100 méteres körökben, laposkúszásban, halálos csöndben? Miért nem lehet mindenki olyan amilyen?

"Ilyen formán rajtad is látszik, hogy te sem mozogsz borderesek között más fajta kutyával, vagy pedig k*rva szerencsés vagy."
Egyrészt mozgok más fajtával borderesek között. És mivel én úgy gondolom h kihoztam az adott fajtából a legtöbbet amit lehetett (többszörös VB válogatott kutya maxiban és nem border :o)), így ezt mindenki elismeri. A teljesítményt mindenki elismeri, még akkor is ha tudja mindenki h sosem lesz világbajnok.
Másrészt van is borderem így tudom mi a különbség. Ám a motiválhatóság sosem volt gond egyiknél sem. És ezért vicces az a kijelentés h "lehetne gyorsabb, de mégsem lehet belőle kihozni" - mert ez a versenyen egyenlő azzal h nem gyorsabb.
"Egyik kutya sem lesz magától agility világbajnok, a border sem. A különbség az (is), hogy nekik minden lehetőség megadatott. "
Ezt úgy mondod mintha más fajtában nem is születne soha drive-os kutya... Egyébiránt ez most olyan mintha azon sírnék h én sosem lehetek bajnok futásban, bezzeg a kenyaiak....nekik minden lehetőség megadatott.
"A bordereket már mindenki ismeri, tudják, hogy kell a legjobbat kihozni belőle, és minden kutyára rá akarják húzni a sablont."
Ez megint csak nem így van. És egy jó edző ezt figyelembe veszi. Annyira általánosítasz... Egyébiránt kinél jártál aki "reménytelennek" bélyegezte meg a kutyádat. (jöhet pü-ben is)

Figyelj, nem tudom mi a bajod. Nekem ilyen az ízlésem, másnak meg másmilyen. A border csak nem tetszik, mint ahogy több 100 másik fajta sem a 4-5 kedvencemen kívül. A baj az emberekkel van általában. Nem mondtam semmi rosszat csupán amit gondolok és amit tapasztaltam. Egyik sem bűn vagy hazugság.
Szerintem meg nem a teljesítményt kell becsülni, hanem az embert és a kutyát. Miért kéne nekem ahhoz világbajnoknak lennem, hogy ne érezzem a barátságtalan atmoszférát, hogy tisztelettel kezeljenek? Nem ártottam nekik semmit. Sőt. Legalább több hely marad nekik a világbajnokságukon. Legalábbis még egy ideig......
Sosem mondtam, hogy nem lehet a kutyából kihozni, azt mondtam, hogy nehezebb. Főleg segítség nélkül, ha a legtöbb kiképző csak a divatos kutyákhoz ért. Valószínűleg ha nem is bordered van, de egy másik gyakoribb sportkutyád úgyhogy tényleg nem érted teljesen, hogy miről beszélek. Jó hogy az ilyen kutyák előnyben vannak akikkel hosszú évtizedek óta versenyeznek és arra tenyésztették őket már akkor is amikor mi magyarok még semmit sem tudtunk a kiképzésről.

Én nem érzem h bajom lenne. Egyszerűen próbálok egy érdemi vitát (nem veszekedést!!) ha úgy tetszik különböző nézetek eszmecseréjét folytatni... de ezek szerint nem vagy partner :o) mert csak támadásnak veszed a dolgokat, akkor hagyjuk - nem erőltetem.
De megadom a lehetőséget a folytatásra ;o)
Néhány észrevétel, reakció (nem támadás, személyeskedés!! :oP )
"Szerintem meg nem a teljesítményt kell becsülni, hanem az embert és a kutyát."
Természetes h becsülöm az embert és a kutyát, illetve az ő közös munkájukat. De akármelyik oldalról közelítjük meg, az agility sport. És mint minden sport teljesítményre megy. Az embernek azt kell belőnie h neki saját magának és a kutyájának hol vannak a határai és azokat elérni, feszegetni. Van egy lány, egy boxerrel jár versenyekre, lassúak, a legtöbbször nincsenek benne a szintidőben...de én személy szerint nagyon becsülöm őket és szeretm őket nézni, mert akarnak fejlődni és múltkor pl szintidőn belül futottak - és tudom h ez nekik nagy dolog. De az is tény h van egy bizonyos szint ami fölött igenis számít a teljesítmény. A gyorsaság és h hogyan lett kiképezve a kutya.
"Miért kéne nekem ahhoz világbajnoknak lennem, hogy ne érezzem a barátságtalan atmoszférát, hogy tisztelettel kezeljenek?"
Erről beszélek, nem kell.
"Főleg segítség nélkül, ha a legtöbb kiképző csak a divatos kutyákhoz ért."
Magyarország azért még nem ennyire specifikálódott :o) csak sok kiképző nem ért a problémásabb, motiválatlanabb kutyákhoz. Ezért kérdeztem h kinél voltál.. (nem rosszindulatból)
"Valószínűleg ha nem is bordered van, de egy másik gyakoribb sportkutyád úgyhogy tényleg nem érted teljesen, hogy miről beszélek."
Hát nem... labradorom van :o)))
"Jó hogy az ilyen kutyák előnyben vannak akikkel hosszú évtizedek óta versenyeznek és arra tenyésztették őket már akkor is amikor mi magyarok még semmit sem tudtunk a kiképzésről."
Itt nem a versenyre tenyésztésen van a hangsúly, ugyanis borderben még mindig nincs olyan h "versenyre tenyésztés". Olyan van h munkára tenyésztés. És ez ugyanúgy megvan a többi munkakutya fajtában. Pl. mudiban is vannak ilyenek.... ;o) Én ismerek egy ilyen almot. De a baj a tenyésztőkkel van, akiknek nem fontos a munkakedv, a drive-osság, akik csak tenyésztgetnek egy munkakutyát - abból sok minden nem lesz...

Persze, hogy nem vagyok partner. Ha minden nap váltogatnám a véleményem meg a tapasztalataim mások miatt mint egy ruhát akkor semmi értelme nem lenne.
Szerintem te valamit félreértettél és nem a verseny világában találkozom ezekkel az emberekkel akitől szereztem a tapasztalataim. Illetve versenyeken is, de én nem versenyzek mert még nincs rá lehetőségem. Magyarán egyrészt nem untatom őket azzal, hogy a kutyám nem ér fel az övékéhez, sőt igazából nem is tudják, hogy mire lenne képes egy versenyen. Sőt, abban a környezetben ahol találkozunk, én vagyok előnyben mert az én kutyáim valami miatt jobban viselkednek a civil életben mint az övéik. Ja és már elnézést, ha rám utaltál, de nincsenek problémás kutyáim. Csak mások. De mivel ugye nem általánosítunk, és nem csak az a jó amilyen a border meg még egy-két kutya...
Labradorod van... Divatos is, sportkutya is (mellékes, hogy milyen sport).
Persze, hogy a bordereket munkára tenyésztik csak az a különbség, hogy Angliában a pásztorok azzal szórakoztak, hogy elvitték egy versenyre a munkára tenyésztett kutyájuk, míg nálunk szerintem írni sem tudtak még, és annyi volt a kapcsolatuk a kutyával, hogy 'kerüjjé az elejibe vagy a gödörben végzed'....
Amúgy vicces, hogy azokra a dolgokra nem reagálsz, amiket tapasztaltam, és rossz fényben tüntetnék fel a kutyásoknak ezt a rétegét. Bár mondjuk tipikus.

"Persze, hogy nem vagyok partner. Ha minden nap váltogatnám a véleményem meg a tapasztalataim mások miatt mint egy ruhát akkor semmi értelme nem lenne. "
Ezt akárhogy próbáltam nem tudtam értelmezni abban az összefüggésben ahogy én gondoltam, h szeretnlm h partner legyél. Nekem nem célom, h egyezzen a véleményünk sőt még meggyőzni sem szeretnélek, akármennyire így gondolod. Annak örültem csupán, h esetleg kibontakozhat egy izgalmas vita de nevezzük inkább eszmecserének, ahol érvek csapnak össze. Én mindenféle személyeskedés nélkül próbáltam érvelni, ám neked mindig csak az jött le h mintha bántanálak. Igazán nem értem, h miért...hisz többször leírtam, h nincs ilyen szándékomban.
"Ja és már elnézést, ha rám utaltál, de nincsenek problémás kutyáim. Csak mások. De mivel ugye nem általánosítunk, és nem csak az a jó amilyen a border meg még egy-két kutya... "
Nem utaltam senkire, annyit írtam h problémás vessző motiválatlanabb. Elnézést ha a szó sértőn hangzik, a problémás szót nem a te kutyádra értettem. A tiédnél a motiválatlanságra gondoltam. Ugyanis azt írtad h benne van csak nehezebb kihozni (ha jól emlékszem, javíts ki ha tévedek légyszíves). Én ezt motiválatlanságnak hívom, de ha találsz rá jobb szót vagy kifejezést akkor használjuk azt.
Egy dologot mint tényt ez esetben szögezzünk le: ahhoz h egy kutya eredményes legyen agilityben (esetünkben, h gyorsabb mindenkinél + hibátlan) elengedhetetlen feltétel a motiváltság/motiválhatóság, az h a gazda képes legyen kihozni a kutyájából azt ami benne van. És itt visszakanyarodnék egy korábbi gondolatomhoz: az emberek ezt ismerik el a másikban, nem a kutyában, hanem a párosban; ha kihozza a kutyájából a maximumot. Lehet h azzal a teljesítménnyel nem lesz világbajnok - hisz nem kell mindenkinek annak lennie és nem is mindenki akar az lenni -, de kihozni a kutyából a 100%-ot amit képességeihez képest tud, az elismerendő.
"Labradorod van... Divatos is, sportkutya is (mellékes, hogy milyen sport). "
Erre sajnos azért nem tudok reagálni, mert ez már egy hajánál fogva előrángatott "érv". A labrador manapság éppen annyira sportkutya mint pl a mudi...hacsak nem veszel field trial labit. De az enyém nem az. Ő egy örökbefogadott labrador. (még mielőtt esetleg megkérdőjeleznéd: a vakvezetőktől lett örökbefogadva 1 évesen és kaptuk hozzá a tk-et, így lehet h VB-n is indulhatott)
"Persze, hogy a bordereket munkára tenyésztik csak az a különbség,..."
Ezt részt csak azért nem értem, mert mindenhol azt hangsúlyozod h a mudik ugyanolyan jók mint a borderek. Akkor most nem? (nem az állításodat kérdőjelezem meg, hanem az érvedet...)
"Amúgy vicces, hogy azokra a dolgokra nem reagálsz, amiket tapasztaltam, és rossz fényben tüntetnék fel a kutyásoknak ezt a rétegét. Bár mondjuk tipikus."
Azért nem reagálok egyes részekre néha mivel azokat nem érzem, h a fajtára vonatkozó dolgok lennének, hanem néhány példányra akit ismersz. (pl. az én kutyáim valami miatt jobban viselkednek a civil életben mint az övéik) Az enyémmel pl találkoztál már? Úgy viselkedik mint azok? És mi van ha az enyémet ismered meg előbb? Valamint szubjektív ízlésben nem fogok vitatkozni, ahogy abban sem h nekem a zöld tetszik jobban, neked meg a kék - mint ahogy abban sem h igazad van ha boderek többsége bárkivel elmegy ha dologról van szó (ám itt se mindegyik!!), de ez nekem tetsző viselkedés, neked meg nem. Tehát ezen nincs mit "vitatkozni", mivel nem akarlak meggyőzni h ez a jó és a másik a rossz tulajdonság, mivel ilyenek nincsenek - ahogy olyan sincs h csak a milka csoki jó vagy csak a boci...
Remélem nem sértettelek meg és remélem nem veszed ezeket az üzeneteket személyeskedésnek, sértésnek. Maradok őszinte tisztelettel! (szerintem már úgyis tudod ki vagyok :o))
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!