Mi a véleményetek a Shar peiről?
Leginkább olyanokat kérdeznék, akinek van, vagy volt shar pei kutyája! A neveléséről, a jelleméről, a viselkedéséről, a tartásáról. ( Bemásolt netes adatokat nem kérek!)
Előre is köszönöm, ha leírjátok a tapasztalataitokat!
Mire lennél kiváncsi?
Nekem 2 sharpeim van, egy szuka egy kan.
A szuka méh daganatos volt így műteni kellett azóta kicsit lomha, de előtte nagyon játékos volt és kicsit kártevő is, de mai napig jó házőrző.
A kan igazi domináns, nem enged be senkit a kapun amíg látja, hogy nem hozzám tartozik, de barátságos,nyugodt kutya, egyedül azt nem tűri el ha cibálja a kis gyerek .. morog érte de bántani nem bánt.sok mozgásigényük az enyémeknek nem kell.
Inkább bent szeretnek heverészni velünk:)
Konkrétan kiváncsi vagy valamire vagy általánosan kérded?:)
Szia.
Nagyon szép kutyák az már biztos,de tartását tekintve nagyon kombinált.Nevelni nagyon meg kell őket mert némelyik hajlamos az agresszióra,elég önfejűek és amit nem akarnak azt nem csinálják meg de ha ösztönzöd pl:jutifalattal minden lehetséges:) Hát a viselkedése minden egyednél más-más a gazditól függ hogy a kezdetektől hogyan neveli azt tudom javasolni hogy már a kezdetektől kell szocializálni embereket megismertetni vele,kutyákat más állatokat,ismeretlen hangokkal kell szoktatni a kutyát és később nem lesz semmi gond vele. Tartásnál oda kell figyelni hogy milyen ételt adsz a kutyának hiszen a gyomra némelyiknek gyenge és mivel túrcsi az orra ezért kisebb csontokat nem szabad adni,nagyon kell vigyázni figyelni hogy nincs-e bőrbetegsége mert hajlamosak rá a ráncoknál befülled a bőr,a szeménél kell még figyelni mert befele nőhet a szempillája és irritálhatja a szemét ilyen esetben kisebb műtéten esik át a kutya.szőrét egyszerűen tisztíthatod egy nedves ruhával végig törlöd.hát azt hiszem ennyi remélem segítettem :)
szia,
3 sharpom van, és mindhárom teljesen különböző EGYÉNISÉG :). Nekem a kannal szigorúbban kellett bánnom, mint a szukákkal, többször 'repült' a földre, és volt 'bünti fekvésben', míg a többiek játszottak, de ezeket sosem az agresszív viselkedésnek köszönhette, hanem az önfejűségének (pl. Bp. Városligetben engedély nélkül ment át az úton). A szukákkal nekem könnyebb bánni, már egy hangos rászólás vagy mérges nézés is bőven elég.
A magam részéről imádom a fajtát, nem találkoztam még ennyire 'én tudatos' kutyákkal.
Nade, az általánosításokat felejtsd el, és ne kezeld úgy őket, mint a gyerekeket vagy 'mint aki cukorból van', és akkor minden rendben lesz. Korán szocializáld, vidd más kutyák társaságába, hogy később ne legyen baja a többi kannal (bár ez sztem nem fajta függő), mert sajnos tapasztalatom szerint elég kevés sharppal járnak a gazdik kutyák közé, pedig a 'búra alatt tartás' nem tesz jót nekik. A gyerekek nyaggatását az enyémek nem szeretik, bár hozzáteszem, én sem viselem el, ha egy gyerek nyaggatni szeretné őket. Kuvaszok között nőttem fel, és a nagyapám hamar megtanította, hogy a kutyában tisztelni kell a kutyát, amit én is ugyanígy elvárok a gyerekektől.
A betegségek tekintetében az enyémek nagyon szerencsések, nem voltak problémáik semmilyen téren. Kölyök koruk óta kapnak nyers marha és néha szárnyas húst is, rizzsel zöldségekkel. Táp tekintetében figyelj rá, hogy NE legyen magas a fehérje tartalma, viszont a zsír lehet magas (pl. Trovet Hyppoalergic Bárányos), mert hajlamosak a vese betegségekre. Sharp kölyöknek sem ajánlott a fehérjedús kölyök táp, adhatsz neki nyugodtan felnőttet (le7őleg a fehérje 22-24%-nál ne legyen magasabb, ha ennél alacsonyabb az sem baj)
ha tudsz angolul, itt sok hasznos tanácsot/tippet olvashatsz, kérdezhetsz a fajta 'szakértőitől'.
ez pedig az itthoni sharposok csoportja, itt is rengeteg tapasztalt gazditól kérdezhetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!