Két kérdés a labradorok színeiről?
1.Ha az anya és az apa is sárga, a gyerekek is feltétlenül azok lesznek? Vagy előfordul barna és fekete is?
2.A tenyésztők csak két egyforma színűt szoktak pároztatni?
"A lényege, hogy ha a szülői nemzedék tagjai nem homozigóták a színre nézve (tehát nemcsak a sárga szín kialakulásáért felelős géneket hordozzák), akkor lehetnek más színűek az utódok."
De két sárga szülő kölykei, függetlenül attól, h milyen hordozó mellette, CSAK sárgák lehetnek. A labradoroknál a színt két génpár (azaz allél) alakítja ki.
Az első mindig azt határozza meg h fekete vagy barna lesz a kutya. Ennél a génpárnál a fekete a dominánsan öröklődő szín, és a barna a recesszíven. (A recesszíven öröklődés azt jelenti ugye, h mindkét szülőnek rendelkeznie kell azzal a génnel, h az a szín egyáltalán megjelenjen - és az sem garancia rá h megjelenik). Ha mindkét génpár megvan akkor születhet ilyen is, olyan is. Ha viszont vagy csak domináns, vagy csak recesszív gént tartalmaz, akkor lesz vagy csak fekete vagy csak barna a kutya.
Ezek után a második génpár az amelyik meghatározza, h a kutya "kivilágosodik" vagyis sárga lesz-e. Ennek az allélnek is lehet egy domináns génje és egy recesszív. Jelen esetben a domináns gén az első génpár által meghatározott színt "rögzíti" és nem engedi érvényesülni a recesszív, kivilágosító gént. Ám abban az esetben ha ebben az allélban mindkét gén recesszív, akkor születik csak sárga kutya.
És ebből következően egy sárga kutyának a második génpárja csak olyan lehet ahol két recesszív gén van, vagyis a sárga kutyák nem hordozzák az első génpárban meghatározott szín "rögzítő" génjét, ezért két sárga kutyának sosem lehet barna vagy fekete utóda.
Olyan kölyke születhet, amelyik az első génpárban csak feketét hordoz, ekkor ugye az ő kölykeinek csak fekete és sárga utódai lehetnek; valamint olyan is születhet aki hordozza a feketét mint domináns gént és a barnát mint recesszívet (de ugye itt is az van h a második génpár mindkét fele recesszív, kivilágosító gének, így nem hozza elő az első génpár által hordozott domináns színt); illetve születhet olyan sárga kölyök, amelyiknek az első génpárja csak recesszív barna géneket tartalmaz - ez a kutya színhibás lesz, mivel hiányzik a fekete pigment belőle (vagyis a laikusoknak annyi fog feltűnni h a kutya orra, szeme körül és a szájszéle, rózsaszín, és nem fekete, sötét).
De a lényeg h sárga + sárga MINDIG SÁRGA kölykei lesznek. Mindig.
Touché, Pussy Cat!:)
Igaz. A fekete és a barna színt hordozó gének valóban dominánsak a sárgával szemben, erre nem is gondoltam. Akkor helyesbítek:) Az első kérdésre igen a válasz, a másodikra szerintem nem. Köszi, előző utsó:)
1.2 sárga párositásbol más szinű is lehet.
2.a tenyésztők,külön szinőeket is pároztatják.
Ez mind szép és jó, meg el is hiszem nektek, DE! Nekem sárga szuka labradorom van, a kan pedig fekete és sárga szülőktől származó sárga. Az alomban 5 sárga és 4 fekete kölyök volt. Mivel nem vagyok szakértő, így nem tudok mást mondani, csak azt, ami látszódott. De a fajtával nem volt gond, mert
1: LEHETETLEN volt más fajta bekavarásának lehetősége
2: mára már 9 hónaposak a kölykök és semmi gond nem észlelhető
Nem! Egy sárga kan (fekete szuka és sárga kan kölyke, az alomban fekete és sárgák voltak)
és az én sárga szukám (sárga szuka és sárga kan kölyke, az alomban csak sárgák voltak)
kölykei fekete és sárga vegyesen. Nem akarok én vitatkozni senkivel, csak csodálkozom. Lehetséges, hogy nem fajtiszta kutya teljesen labrador kinézetű legyen?
Hát akkor azok vagy nem fajtatiszták, vagy befigyelt más is... Ez ugyanis lehetetlen lenne. Az örökléstan nem véletlenszerű, hanem elég logikus dolog. Ami meg nem lehetséges, az véletlenül és nagyon-nagyon-nagyon ritka esetben sem lehetséges.
Tudnál feltenni képet róluk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!