Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért nem meritek megnevelni...

Miért nem meritek megnevelni a kutyátokat? Miért olyan szörnyű olyan fenyítést használni, ami nem tesz a kutyában kárt, jókor jó helyen?

Figyelt kérdés

Gondolok én itt azokra, akik nagy bőszen hangoztatják, h ők bizony egy újjal sem bántják a kutyájukat, viszont nagyon sok baj van vele...

Én elég sokat fegyelmezem a kutyámat és néha nagyon sanda pillantásokat vetnek rám, mintha állatkínzó lennék.

Ölebesek: Sok gazdi egyszerűen fölkapja kedvencét, mikor 20 mes köretben kutya van a közelben. Nem lett volna jobb megnevelni, h bátran játszhasson a többiekkel?

Labda centrikus kutyák: Miért kell pórázra venni a kutyát, ha labda közelség áll fenn? Nem lenne jobb megtanítani neki, h csak az ő labdája az övé? Nincs rá elég idő?

Agresszív kutyák: Mindig pórázon. Felgyülemlett feszültség, és még több mert nem merik szabadon engedni. Nincs elég lelki erő és türelem, h mindkettejüknek jobb legyen?

Természetesen nem a megingathatatlanul nyugodt jellemű kutyák gazdáinak ömlengését várom arról, h bizony isten, nekik egyszer sem kellett odavágni. :)

Szeretném megérteni, h az utóbbi gazdik miért félnek fegyelmezni, és miért nem értik meg, hogy a kutyának is jobb, ha határokat szabunk, amit nem léphet át. Akár egy gyermeknél. :)

Szídni, egyet nem érteni velem lehet, de indoklást kérek, érveket!

2009. júl. 21. 13:52
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
73%

Igazad van tudod az van, hogy divat lett a kutya tartás. Minden tini Pics...k van egy blökije simogatja mint egy macskát egész nap a mozgás az annyi hogy a legnagyobb melegbe ki viszi mikkor mindenki látja.

2boxerem van (19F) ha azt mondom a kutyáimnak hogy ül az le fog ülni ha fel emelem a hangom össze húzza fülét far..t azt hiszem én vagyok a gazdájuk...

2009. júl. 21. 14:01
 2/23 anonim ***** válasza:
92%
Az egyik kutyámmal semmi gond nincs, nem mondom, hogy okos, de annyira ragaszkodik, hogy mindig 3-4 méteres körzetemben van és, ha hívom első szavamra jön vissza. A másik kutyám, az álatalad leírt kategóriák közül az agresszív, mindig pórázon tartott kutyák közé sorolnám. Indokolni is tudom, hogy miért. Teljesen egyet értek veled abban, hogy pórázon agresszívabb (ez nálunk abban merül ki, hogy egyet ugat idegen kutyákra), póráz nélkül semmi gond vele (minden kutyát beenged a lakásba, időnként még játszik is velük). Viszont mivel öreg (12 éves) és nagyon rosszul hall nem merem elengedni. 100%-ig nem bízok meg benne, és nem akarom, hogy magában vagy másban kárt tegyen, vagy elvesszen. Tudom, reagálhatna kézjelekre is, de csak fél éve van velem, én büszke vagyok rá, hogy egyáltalán ennyit is megtanult már (eleinte nagyon agresszív volt kutyákkal).
2009. júl. 21. 14:12
 3/23 anonim ***** válasza:
77%
Én szoktam fegyelmezni, de nem nagyon használ. Most már talán talán megijed ha felemelem a hangom vagy a kezem, de extrém helyzetekben (másik kutya, részeg, cigány) nem nagyon érdekli, pedig szoktam neki adni taslit akkor is. Vele még az a nagy gond, hogy sokszor folyamatosan a lábamat rágja és ha fegyelmezném akkor még neki áll feljebb és acsarog. Érdekes, mert máskor meg teljesen normális látszik, hogy szeret, igaz, hogy komolyan még nem harapott meg. Inkább csak játszana. De az is érdekes, hogy csak néhány kutyát és embert spéciz ki magának és azokra haragszik, másokkal meg elvan. A szomszédban van egy nagy kutya aki minden másik ebre haragszik. Egyszer közelebbről találkoztam vele, ugatott egyet a gazdája már pofozta is meg, ő meg behúzta fülét farkát. Egyszer két kutyával találkoztam egyszerre és mind a 3-man neki akartak menni a másiknak. Akkor mindegyik kutya kapott, vicces volt :) Összességében nem biztos, hogy annyira jellemző ami ellen panaszkodsz, de természetesen van rá példa. Egyébként én se vagyok egy utolsó állatkínzó, de tényleg kell fegyelmezni, bár az It's me or the dog című műsorban elég ügyesen csinálják mindenféle verés nélkül a fegyelmezést, de sajnos nekem onnan még semmi nem jött be. Talán nem voltam elég kitartó.
2009. júl. 21. 14:13
 4/23 anonim ***** válasza:
80%

nagyon ritkán ,oda csapok az orrára, ha már nem ért a szóbol.

8-15 hetes korában megráztam a grabancát .most már 35 kg,így fel sem veszi.

mikor szemtelen, a morgásomból megérti,hogy hagyjon békén.

mivel én vagyok a vezér ,neki kell engedelmeskedni . a verés semmilyen formájával nem értek egyet , mivel mindíg van más --jobb megoldás.

igaz, inkább odacsapok 1 x ,mindhogy hagyjam ,hogy rosszat tegyen, de nagyon nehéz pont akkor ott lenni amikor megtörténik. viszont később már nem szabad bántani.

ha már verni kell, akkor a gond más pl: falkavezérség megkérdőjelezése.

( közeli ismerősöm ,ölebe felugrott a fotelembe , a kutyám előtt , a nyakánál fogva vettem le és megráncigáltam, az ismerős nem jött 1 hónapig mert megsértődött, de a kutya ,1 hónap multán is tudta , hogy nálunk a kutya helye a földön,és nem a bútorokon van)

és elhiszem,hogy bizonyos fajtáknál , szinte kell a kemény kéz, de azok inkább az örző védő kutyák.

a családi fajtáknál : berni pásztor, golden, labrador,angol buldog,stb szerintem soha nem szabad keményen fegyelmezni.

2009. júl. 21. 14:19
 5/23 anonim ***** válasza:
77%
Nevelni merem a kutyámat, viszont fenyíteni nem vagyok hajlandó, hisz nem hülye, csak kutya. A agresszió nem nevelési módszer. Nem részesítem előnyben a fenyítős kutyasulikat sem. Mondjuk érdemes lenne tisztázni, hogy mit értesz fenyítés alatt, mert a nyakbőr megráncigálás nekem még nem az, a verés viszont igen...
2009. júl. 21. 15:30
 6/23 A kérdező kommentje:

Igyekszem mindenkinek válaszolni!

1.Örülök az egyetértésnek. Sajna a "bűnösök" nem jelennek meg a számukra aktuális kérdésnél. Mondjuk ha valaki beírná egy akármilyen fórumon, h "há én bizony kiraktam a bígülöm az autópályán, mert össze sz*rta a szőnyeget" biztos lenyomoztatnám az ip címét és önkénteseket szerveznék az agyon verésére, h aztán vhol a semmi közepén étel ital nélkül meztelenül ott hagyjam. (Azért meztelenül, mert a kutyának pont ilyen védtelen érzés, ha vhol otthagyják tök idegen szagok között.)

Lényeg, h az igazi bűnös sosem jelenik meg. :(

Ebben az esetben meg többnyire nem is tudatosul a gazdikban, hogy mit tesznek valójában.

2.Fél éve? Épp csak megszokott. Mostanság már lehet vele trükközni, szocializálni. Nem kell kutyasuliba menni, te is meg tudod tenni egy kis utána nézéssel.

Az én kutyám a labda centrikus kategóriába tartozik és rengeteget szenvedtem vele, mert bár jó kutya, de tudjátok a csipogó nagyon messzire elhallatszik, és árkon-bokron, úttesten(!) át a hang forrásához száguldott. Sokan kifejezetten gonosznak tartottak, mikor megszídtam, ha más labda után ment. "de mééér?csak jácciiik! Oan éééédi!" Jaja, de nem akarok infarktust kapni, h átszalad egy hatalmas úttesten. Mára nincs gond, de én megéltem, hogy majdnem láttam, ahogy egy autó elcsapja a saját kutyámat. még most is nagyon rossz érzés visszaemlékezni.

3.Amúgy az én kutyám is reagál hangra, hangsúlyra és a labda kivételével ez elég is.Mára labdánál is.

4. A grabancolás és az orra csapás. A grabancolás annyira, h épp nyüszítsen, az orra csapás csak jelképes, mert amúgy is félti.

Én megértem, h mindenki a népszigeti utyulu-putyuluért van oda, rendben de sokkal hosszabb folyamat a pozitív megerősítés, és a gazdik a suli végeztével elfelejtik a szabályokat, a kutya meg annál inkább.

Mi a cerberusban tanultunk és elég volt kétszer odavágni hozzá a "kannát" azóta semmibe veszi a más kezében levő labdát. Ma is taníthatnám dícsérhetném, ha elfárad végre a más labdájától, de lehet, h nem lenne már kutyám.

Azon kívűl szerintem pozitív megerősítéssel lehetetlen elérni, h más kezéből semmilyen kaját ne fogadjon el. Nálunk elég sok a kutyaszemita, szóval csak akkor vagyok nyugodt, ha mástól nem fogad el kaját, csak tőlem...

Ja, és egy kan kutyát pozitív megerősítéssel hogy tiltasz el a tüzelő szukától? Én nem tudom, lehet, h nagyon cerbis vagyok.

Vagy a pocsolyától, amikor halál ki van melegedve? Nálam mindig van víz, de hát a pocsolyára nem kell várni. Errefelé elég sok kutya halt meg vírustól, amit a pocsolyából nyalt be.

Trükközésre, tanításra ok a poz megerősítés. De fegyelmezésnél csak a komolyabb módszerek használnak. Ez nem tény én így látom, ilyen tapasztalataim vannak.

2009. júl. 21. 18:14
 7/23 anonim ***** válasza:
100%

2. vagyok

Természetesen próbálkoztam az elengedéssel. Volt, hogy semmi gond nem volt, de nem 100%-osan megbízható, én így nem kockáztatok. Nem az első kutyám, semelyikkel nem volt ilyen "gondom", minden kutyám szabadon jött ment. Ő az egyetlen akivel nem merem megtenni, mert sajnos tényleg nagyon rossz a hallása (itthon se hall meg mindent még akkor se, ha mellette állok). Vittem pár alkalommal suliba, ők is ugyan azt tanácsolták, hogy nála már ne kísérletezzek. Nagy futkosást akkor se rendezne, ha szabadon lenne. Kapott inkább egy 10 méteres futószárat, azzal mehet az erdőben, elhordom úszni, viszem társaságba, tehát szerintem a szocializáció megvan. De 12 évet nagyon nehéz helyre hozni. Nekem az első az ő biztonsága, ezen kívül másokkal sincs kedvem veszekedni, hisz mindig a nagyobb testű kutyák gazdája lehet csak a hibás sokak szerint.

2009. júl. 21. 19:14
 8/23 A kérdező kommentje:

A menhelyről, ahonnan elhoztam a kutyámat volt egy siket bobtail. Úgy hallottam nagyon sokat foglalkozott vele a gazdija és mára teljes biztonsággal el lehet engedni.

Mondjuk gondolom már minden lehetőséget kihasználtál, amit tudtál, de ha gondolod tudok adni egy fórumcímet, ahol a gazdi leírta a tapasztalatait, ill. a menhelyesek nagyon segítőkészek.

2009. júl. 22. 08:57
 9/23 anonim ***** válasza:
100%

8 hetes kora óta tanulja,hogy tiéd ,és eszik, a hagyd vezényszóra pedig teszi a dolgát.

most már , ha kaját kap és nem szólok hogy tiéd, elkezd ugatni, de nem nyul hozzá.

viszont a tócsák még vonzák,és nem is tudom ,hogyan tudnám leszoktatni róla.

bátran el merem engedni,mert nem fut el,és mindíg visszajön .

a tócsák hatalma még erős :)

de az erő velem van, és időm is van.

2009. júl. 22. 11:50
 10/23 anonim ***** válasza:
100%

Ha leírod a fórumcímet abba biztos bele olvasok. Bár sajnos tényleg nem sok esélyt látok a változásra. Sajnos ismerem a kutyám előéletét, 6-7 év gazdi nélkül, többi kutya időnként teljesen "szétszedte", borzalmas állapotban volt mind lelkileg mind fizikailag mikor hozzám került. A nála nagyobb termetű kutyákkal van csak gond, azokat ugatja. Igazából mikor hozzánk költözött tök szocializálatlan volt, támadta a saját tükörképét, porszívót, autókat, éjjelente felriadt és vicsorgott és még sorolhatnám a kutya "hibáit", amiről persze nem ő tehet. Szerintem minden tőlem telhetőt megtettem, hogy "normális" kutya legyen: kezdtem az ivartalanítással, utána otthon és az utcán szoktattam hozzá mindenhez, ami neki ismeretlen volt, vittem kutyák közé (akiket ismer azokkal nincs is gond, vagy a nála kisebb idegen kutyákkal), emberek közé, suliba, buszoztunk, kocsikáztunk és még sorolhatnám. Próbálkoztam először pórázon a behívással, aztán pár méterről póráz nélkül (jutalomfalat mindig volt nálam). Laza pórázon jön láb mellett, ha kivan fáradva póráz nélkül is. Viszont időnként gondol egyet és akkor nem lát, nem hall csak megy előre (nem vált be az sem, hogy ellenkező irányba futok). Attól is félek, hogy ha ilyenkor őt "megtámadja" egy kiskutya visszaharap, magától nem támad. De leginkább attól, hogy eltűnik és elüti valami vagy nem találom meg. Izületei szarok, diszpláziája is van (tehát túl nagy mozgásigénye nincs, de minden nap órákat sétálunk, hétvégente viszem vízpartra, ahol inkább csak pancsol nem úszik), tömöm bele otthon a vitaminokat, normális kaját, mert ha ezt nem kapja meg akkor mindig a dokinál kötünk ki. Igazából nála már csak azt szeretném, hogy igazi "nyugdíjas" életet élhessen. Persze, ha bármit tehetek, hogy jobban érezze magát azt biztos, hogy megteszem :)

Na, kicsit hosszúra sikerült :)

2009. júl. 22. 12:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!