7 hónapos kutyusomat, hogy tudnám lefárasztani fizikailag? Nagyon sok az energiája és nem fárad el, napi 2 sétától sem.
Milyen fajta vagy fajta jellegű? Fajtához illően kellene valami sportot választani.
Ha apportos, akkor azt komolyabban is lehetne csinálni, irányított apporttal szellemileg is le lehet fárasztani, elkezdhettek frisbee-zni -persze ha nem dp-s-, a fly ball is nektek való lenne.
Elkezdhetitek az agility-t is, esetleg mantrailinget, ha erős a zsákmány- és védőösztöne az ÖV-t, nyomkövetést, engedelmes, ügyességi munkát is. Taníts neki trükköket. Ezek mind olyanok, amik szellemileg is fárasztják a kutyát. A szellemi fárasztás egyébként is hatásosabb és eredményesebb.
Még vihetnéd úsztatni is, illetve kutyák közé, amúgy is szüksége van a szociális ingerekre, más ebekkel való kommunikációra, játékra.
Reggel félórás séta, ahol úszik rengeteget. Apport nem érdekli, agilityt nem szereti valamiért. Voltunk vagy 6x, de konkrétan csak sétál a pályán.
Agár keverék a lelkem egyébként a testfelépítése alapján meg nagyon szeret futni, de pontosan nem tudni, mert kb. 2-3 hetes korában szedtük össze egy kuka mellett.
Délután 2 órán keresztül sétálunk, abban van bandázás, meg futkosok előtte egy nyúlszőrpamaccsal, mert azt kergeti(de csak kergeti). Én a bringázásra gondoltam, de a kutyasuliban, ahová járunk azt mondták ezt felejtsem el minimum 2 éves koráig, mire tényleg kialakul a csontozata és izomzata. Amúgy kerti kutyus, szabad bejárással. De a kertben nem nagyon csinál semmit, inkább bent szeret.
a pecáztatást ajánlanám (a nyúlszőrpamaccsal, ahogy írtad, csak nem futni vele, hanem botra kötni és úgy "futószárazni"), de ahhoz is kicsi még. (a peca nagyon megterhelő felnőtt kutyának is, egy jól edzett jószággal sem érdemes 30 percnél tovább csinálni)
próbáld fejben is fárasztani, trükkökkel, tanulással.
a pecát nagyon nem ajánlanám!!!!!!
igazából azért nem értem az ajánlását, mert egyben meg is válaszolta, hogy miért kizárt, mégpedig azért, mert egy nagyon jó fizikumú, érett kutyát is nagyon megvisel fizikailag. ha agár jellegű a kutya, akkor még a teste is túl nagy hozzá, azaz 5méteren belül csak körbe-körbe fog mozogni, és ez nem tesz jót neki, pláne ha 7 hónapos.
az apport nem érdekli... mi ez a hülyeség???
ez kb olyan, mintha azt mondtad volna, hogy nem tanítod meg neki az "ül!" parancsot, mert nem érdekli...
az aportot (a kezdetekben) ha élvezi a kutya az csak plussz jó dolog, nem feltétel.
nekem is van olyan kutyám amelyik imádja, és van amelyik nem, de mind visszahozza a labdát, ha eldobom, mert ez az elvárás, mellesleg idővel sokuk megszereti.
Próbáld agyilag is kifárasztani...ugyanis fizikailag szinte lehetetlen kifárasztani egy aktív, fiatal kutyát anélkül, hogy túlterhelnéd...még bringázni, ugráltatni nem lehet min. 1 éves koráig.
Tanítsd meg a fegyelmező gyakorlatokra, sok-sok trükkre. Lehet játszani a kertben és a sétán is olyat, hogy játékot, kajás dobozkát eldugsz, a kutya megkeresi, és ha megtalálta, akkor a dobozkából megkapja a kaját, illetve játszotok a játékkal.
Az irányított, tartós, 30-45 perces pórázas séta is nagyon lefárasztja agyban, hiszen folyamatosan koncentrálnia kell, hogy láb mellett menjen, Rád figyelve!
Könyvtárban találtam ezt a nagyon jó könyvet: Csányi Vilmos: Bukfenc mindent tud. Vince Kiadó, 2002.
Ezt írja többek között:
"A kutyák azt gondolják, a póráz az összetartozás és a szeretet jelképe, összeköti őket imádott gazdájukkal és ilyen összekötött állapotban ők ketten egyetlen hatalmas és erős csapatot alkotnak. Ilyenkor övék a világ. Az a szelid, félénk kutya, aki egyedül, póráz nélkül minden kihívás elől kitér, a póráz végén harcias, öntudatos állat lesz és kíméletlenül megtorol minden fenyegetést, ami szerinte kis csapatunkat éri. Erre tessenek felkészülni. Arra kell tehát kérni a kutyát, és ezt a kérést sokszor és erőteljesen megismételni, hogyha pórázon van, akkor higgadjon le és hagyja magát irányítani".
Én éppen erre próbálom megtanítani a nemrég örökbefogadott fiatal kutyát. Nem könnyű, mert rohanna mindig, tele van energiával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!