Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan tudnám ezt kiküszöbölni?

Petrusi kérdése:

Hogyan tudnám ezt kiküszöbölni?

Figyelt kérdés

Kutyusommal most tanuljuk az apportírozást.Nem tudom kutyaiskolába hordani, mert a legközelebbi 70 kilométerre van.Ha eldobom az apportfát,vagy bármi más tárgyat, visszahozza, odaadja nekem.De ha csak simán leültetem magam elé. kezemben tartom az apportfát, és mondom neki, hogy fogd!, akkor csak a jutalomfalatjára gondol, amit a számban tartok.Ha eldobom a fát, és visszahozza, adok neki jutalomfalatot.De másodjára már nem megy a fáért vagy a lasztiért, a jutalom jobban érdekli...Ez az egyik probléma.

A másik pedig az,hogy tudja a hozzám! parancsot(ilyenkor leül velem szemben, előttem)és a lábhoz! parancsot(amikor balról jobbra megkerül és leül mellettem).Ül a lábam mellett,de amint meglendítem a karomat, hogy eldobjam az apportfát, ő már fel is pattant.Ha viszont úgy dobom el neki, hogy fogom a nyakörvét és ülve tartom, akkor már nem fut a fáért, vagy ha el is fut, nem veszi fel és nem hozza.Tudom, hogy azért, mert akkor a fa már nem jelent neki zsákmányt, mert nem mozog.De most akkor hogy tudnék segíteni neki abban,hogy megértse?

2012. aug. 4. 10:42
 1/2 A kérdező kommentje:
Bocsi, nem balról jobbra kerül meg, hanem fordítva, a balomon ül le.
2012. aug. 4. 10:43
 2/2 anonim ***** válasza:

A jutalomfalatot szedd ki a szádból, és rakd tartóba, ha nem tud másra koncentrálni a kutya. Ha meg másodjára nem megy érte, akkor ne dobd messzire az apportot, és vidd oda a kutyát, mutasd meg neki, hogy azzal a cuccal van dolog, ha jutalomfalatot akar. Amíg nem tud stabilan akármikor apportírozni, addig ne akarj továbblépni a többi feladatra, csak összezavarod vele a kutyát, és nem lesz sikerélménye egyikőtöknek sem.

A kézbeadós próbáld meg majd úgy áthidalni, hogy csak leteszed az apportot magad elé, mutogatsz rá, és szólsz neki, hogy fogd. Ha ismeri a szitut, hogy földön lévő apportot fel kell venni, menni fog neki. Ha már így megismeri a fogd parancsot, akkor már elvileg a kezedből is el fogja venni, illetve rásegíthetsz úgy is, hogy egyre közelebb rakod a kezedet a földön lévő fához, végül alá is nyúlsz, aztán kicsit felemeled, és így tovább.

A maradásból apportírozásnál milyen messzire dobod a fát, és meddig tartod egy helyben? Eleinte elég egy pillanatnyi megtorpanást elvárni tőle, aztán lehet engedni, és jó az is, ha látja még a zsákmányt, és nem kell messzire menni érte. Meg szerintem ha tisztában lesz az apportírozás lényegével, meg azzal, hogy az feladat, és nem kedv kérdése, akkor menni fog. Haladj kis lépésekben, legyenek biztosak az alapok, ne akarj túl gyorsan haladni.

2012. aug. 4. 11:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!