Rossz vizsla? (Részletek lent. )
Van egy kölyök vizslánk... Lassan egy éves lesz. Mivel a gazdája, azaz a nővérem nem foglalkozik vele, én meg nem tudom, hogyan s miként tudnám egy kicsit modorra tanítani, ezért kérem segítségeteket!
-Ha kilépünk a házból, állandóan ránkugrál...Hiába szólunk rá.
-Állandóan ellop mindent, bár ez a vizslák szokása ahogy olvastam.
-Sétáltatás... Nem tudja kivárni, amíg a pórázt rácsatolom, izeg-mozog össze-vissza, leültetem, de felkel. Aztán az utcán állandóan ugrál, rágja a pórázt és midnig belegabajodik...
Terepen jól viselkedik, szótfogad..Ott szabadon futkoshat.
Amiket neten olvastam oldalak, azoknál nem jutottam sokra, mert mind azt írta, hogy hogyan kell egy vizslát betanítani vadásznak... De nekem nem az kell.
Köszönöm előre is annak, aki értelmes választ ír!
nincs vele foglalkozva eleget! ennyi a gond!
nincs lefárasztva se fizikailag, se szellemileg! napi legalább másfél óra sétát ajánlanék plusz a 101 kutyatrükk c. könyvet! abba jól levezeti a trükköket,hogy mit is kell csinálnod! lefog fáradni szellemileg és fizikailag is és máris jó vizsla lesz!:D
"Nem tudja kivárni, amíg a pórázt rácsatolom, izeg-mozog össze-vissza, leültetem, de felkel. Aztán az utcán állandóan ugrál, rágja a pórázt és midnig belegabajodik... "
tipikus vizsla :)
Nem rossz vizsla, rossz gazda :) Tanuljatok meg kutyát nevelni, könyvből, kutyaiskolából, akárhonnan. Ezt nehéz neten elmagyarázni, ha eddig nem jöttetek rá magatoktól, hogy ha a rászólás kevés, akkor mást kell csinálni. Szedjetek fel egy kis határozottságot, és igenis az legyen, amit ti akartok.
De azért azt gondold át, hogy a vizsla egy rettenetes nagy mozgásigényű kutya. Ha sosem szabadulhat el a pórázról, nem mentek vele futni, biciklizni, kirándulni, akkor már csak azért is elmebajos lesz, mert tele van energiával, amit nem tud levezetni. Sportos kutyátok van, sportoljatok vele.
Ja, sorry, kihagytam a szabadon futkosós részt. Mindenesetre ha az nem elég neki, és nagyon pörög, akkor találjatok ki neki valami olyan elfoglaltságot, ami tényleg rendesen lefárasztja, figyeljetek oda erre.
A kutyanevelés titka amúgy az, hogy nem fajtára kell keresni, mert akkor csak fajtaspecifikus képzést fogsz találni. Általánosságban a kutyanevelés minden kutyánál ugyanúgy működik.
Akumival teljes mértékben egyetértek, annyival egészíteném ki, hogy a vizslák okos kutyák, kell nekik a szellemi fárasztás is. Ezt tanítással, nyomkövetős munkával, koncentráció gyakorlatokkal, interaktív kutyás játékokkal (pl kutyás társasok, itt a piros-hol a piros) lehet elérni. De az sem lenne rossz ötlet ha elmennétek kutyasuliba és az engedelmes mellett elkezdenétek az agilityt (8hónapos kora körül már el lehet kezdeni, szóval a tietek is elég idős hozzá, csak ugratni nem szabad még sokat).
Esetleg a klikkerezést is kipróbálhatnátok, ez a fajta tanítási mód gondolkodásra serkenti a kutyát, így agyilag is fáraszt.
Köszönöm a válaszokat!
Fizikailag sokszor sikerül lefárasztani, mert járok futni..jön velem.. futkározik is sokat, két órás biciklizésre is elviszem..ott is szabadon futkározik körülöttem, meg amikor lóval megyünk terepre, akkor is jön...Szóval a mozgás része megvan minden nap neki szerencsére. :D
Köszönöm a válaszokat!
Ha nyugisabb környezetben, pl városszélén, visvárosban laktok, javaslom a görkorival futtatást is :) Az én vizslám már 4 éves de imádja. :) A kutyával való lovaglás a legjobb, mert akkor a két legjobb barátommal lehetek egyszerre! :) ilyenkor viszont vigyázni kell hogy a vizsla nehyogy felugorjon a lóra (nekem pl angol telivérem van, ugyhogy szép kis páros :) ) mert ezzel megijesztheti a lovat. Az is nagyszerű megoldás hogyha van mellette másik kutya, ha más kutyákkal eggyütt van sétáltatva . 1 éves kora után el lehet kezdeni , a húzatást, pl el gumiabroncsot kötsz utána és úgy vezetgeted. :) Vagy mivel a kutya természetes jármódja az "ügetés" ezért a lassú sétáktól is kimerül :)
13/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!