3 éves agresszív mopszot hogyan lehet megnevelni? Nagyon zavaró ez a viselkedés, mert amúgy egy nagyon kedves kis kutya, megszerettük.
Nem én neveltem, nemrég került hozzánk. Napi szinten jelentkezik nála ez a viselkedés: semmi előzmény, bekattan, hörögve, vicsorogva őriz tárgyakat. Próbálunk ilyenkor tudomást se venni róla, de ez sem használ, nem hagyja abba. Jutalomfalatra néha átengedi a tárgyat, otthagyja. Legtöbbször csak az használ, ha kirakom a szobából, hogy lenyugodjon.
Hozzáteszem, hogy a kutyus 4 hónapja van nálunk. Nincs órákra bezárva, mint a régi helyén. Sokat viszem sétálni, mozog eleget. A 2 kutyámmal is jól összeszokott. Nem unatkozik naphosszat, foglalkozunk vele.
Ezt olvasd át, meg mindent, amita falkavezérségről találsz, és szigorúan tartsátok be a szabályokat. Plusz ha van lehetősésgetek elvinni őt egy jobb suliba, ahol foglalkoznak ezzel a kérdéssel, nem csak alapengedelmességre tanítják a kutyát, akkor vigyétek el, sokkal könnyebb segítséggel megnevelni egy kutyát, mint csak könyvek alapján.
Köszönöm a válaszokat! A falkavezér téma nem ismeretlen számomra, és mindig működött, és jelenleg is rendben van a nagytestű kutyámnál ( roti keverék,előtte rotim, óriás schnauzerem volt), de nem tudom elképzelni egy 10 kg-s, elkényeztetett szobakutyán hogyan tudnám alkalmazni. Kutyaiskolában is már jártam többször, az alap engedelmességet, akár itthon is meg tudom neki tanítani.
A fegyelmezésen nem akarok túllőni a célon, mert törékeny érzékeny állat, még ha időnként óriásnak képzeli magát. Nem akarom megtörni, ezért kértem a fajtához legjobban illő fegyelmezést. A megrázást a grabancánál nagy kutyáknál használtam, sőt volt amikor még el is kellett a kutyát dobnom, csak ebből értette meg a "játékszabályokat"
A "kirekesztés" módszer eddig talán használt, lehet még sokszor kell alkalmazni. Asztaltól-ágytól nehéz eltiltani, mert eddig minden meg volt neki engedve, de nem adjuk fel. A legközelebbi kutya iskolával már felvettem a kapcsolatot, de még nem válaszoltak.
Köszönöm a válaszokat!Lehet, hogy túl elfogult vagyok v. elkényelmesedtem, mert 8. éve van két elég jól nevelt szuka kutyám. A falkavezérség itt nem gond, erre utaltam. Erre megjelent ez a kis méregzsák, aki naponta, próbálkozik, hogy trónra törjön. Utoljára a nagytestű kankutyáimmal volt ilyen gondom. A mopszos válaszadónak csak annyit tudok mondani, hogy fajtán belül is eltérő a vérmérséklet, sőt nemenként. Örüljön, hogy ilyen simulékony a kutyusa. Mindegyik más egyéniség.
3 év alatt berögződött rossz szokásokat nehezen tudok kitörölni. Még csak 4. hónapja van nálam. A volt gazdája úgy intézte ezeket a dolgokat, hogy megverte, mégsem használt neki, sőt... A megtörést úgy értettem, ha túl sokat rázzuk a grabancát, elveszti a kutya a tartását, önbecsülését.Az érzékeny kutyát úgy értem,hogy "nem lehet fát vágni a hátán". Nem hiszek abban, hogy egy szobacirkálónak ugyanolyan engedelmesnek kell lenni, mint egy munkakutyának. pl. a 2 kutyám kint alszik az előszobában, ezt egy szobakutyától nem követelem meg v. láb mellett jöjjön stb. Arra szeretnék választ kapni, hogy létezik-e más módszer, amivel rá lehet vezetni, hogy hol a helye? Nem hiszek abban, hogy naponta meg kelljen erősíteni a pozíciónkat vele szemben, mert ez elég fárasztó. Ezt még a nagy kutyáimnál sem kellett tennem.
Olvastam a fajtamentőknél, hogy egyenrangú társként kell kezelni, én is így szeretném. Nem pedig egy behódolt szolgalelkű kutyát akarok nevelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!