Milyen fajta való kezdőnek?
Kezd már az agyamra menni mindenhol azt hangoztatják, hogy "első kutyának ne". Akkor melyiket? Ilyenkor szoktak megjelenni az észkombájnok és rögtön rávágják PLÜSSKUTYA.
Ne magyarázza meg nekem senki, hogy kutyás tapasztalatokkal jön a világra és rögtön képes kezelni egy "első kutyának ne" típusú kutyát. Számomra kezd ez a hiedelem kategóriába kerülni, mert azért lehetetlen teljesíteni, hogy kutyás tapasztalatot tud szerezni akinek még soha nem volt kutyája.
Plüsskutyát én nagyon ritkán szoktam írni, de ez mindig a feltételek miatt.
Pl. "Border Collie-t szeretnék, családi házban lakunk, kinti kutya lenne, a házba nem jöhetne be, napi 1 órát tudnék vele foglalkozni, a többit kint töltené a kertben, hétvégén vinném sétáltatni is."
Na az ilyennek nem hogy border, de gyakorlatilag semmilyen kutya nem való, az, hogy kimegy a kertbe napi 1 órát foglalkozik a kutyával, utána a kutya egyedül van, nem érik ingerek sem stb., így a ilyennek nem való kutya.
A másik, ha valakinél speciel bent lehet a kutya a házban, de pl. szintén nem szánna a kutya mozgatására elég időt, nyugodt kutyát szeretne és mondjuk magyar vizsla az elképzelése. Ilyenkor nem azt írom, hogy plüsskutyád legyen, hanem olyan fajtát, akinek az az idő, amit rászán a kutya mozgatására, elég a fajtának.
Neked mi lenne az elképzelésed?
Egyébként pár kivétellel bármelyik kutya jó lehet első kutyának, ha a gazdi ki tudja elégíteni a kutya minden igényét és ez nem teher neki, vinné kutyaiskolába is, ha szükséges és nem boldogul vele.
A kutyaiskola is megérne egy imát, mert én azt ideiglenes dolognak tartom. Nem hinném, hogy valaki akár 10 éven át rendszeresen vinné a kutyát, mert annyira jó buli odajárni és még akkor fizessen érte. Nem a pénzzel van gond, hiszen a kutya engedelmessége nagyon fontos,de ezt is előbb-utóbb abba kell hagyni. Kezdő számára kihagyhatatlan kötelező kör saját megítélésem szerint.
Valahányszor belegondolok milyen kutya lenne jó, mindig ott lyukadok ki, hogy milyen feladatot tudok neki adni, mert nem szeretném ha egész napos henyélés lenne a főműsor. Trükköket tanítani kicsit unalmasnak tartom, nem vagyok cirkuszban és engem nem motivál. Sokszor úgy érzem most pottyantottak a Marsról, és egy kihalófélben lévő gondolkodás módom van. A számom igazán szimpatikus az lenne ha a kutya a ház körüli munkákban tudna segíteni, megvédené értékeimet és így tovább. Talán pont emiatt jut eszembe a puli, a mudi, nagyobbak közül kuvasz,komondor vagy a sárhegyi,beauceron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!