Miért fél a kutyám az autózástól?
Sajnos nem igazán tudok segíteni mert enyém szeret autózni. Vagyis nem mondaná, hogy szeret, mert alszik, de örül, hogy velem jöhet.
Próbáltad a kennelben szállítást is? Az az igasság, hogy most már elég késő. Az első autózásainál kellett volna azt a módszert alkalmazni, hogy mentek 5 percet autóval, aztán 10-et és így tovább, hogy megszokja. De mostmár megszokta, csak ez ne pozitív érzéssel párosul. Kutyaiskolában talán megkérdezhetnéd.
enyém azért utálja az autókat mert tudja akkor megyünk dokihoz általában:) hiába ha kirándulni viszem úgy akkor is fél hátha doki lesz a célút. Vonaton meg buszon semmi baja ott szeret utazni:)
Nem nálatok is ez a baj?
Szép fokozatosan szoktasd hozzá az autózáshoz. Nagyon fontos, hogy érd el, hogy magától szálljon be. Ehhez rengeteg türelemre lesz szükséged, és persze bizalomra a kutya részéről is és viszont. Ha meg se meri közelíteni, akkor csak fogd pórázra, és láb mellett vidd el mellette, ne hagyd megállni rettegni, csak mászkáljatok, amíg szükséges. Ha elment mellette úgy, hogy oda se bagózott, és megnyugodott teljesen, akkor mehet a dicséret és még néhány kör után elengedheted. Ezt gyakoroljátok addig, amíg egyáltalán nem hozza már zavarba az autó látványa. Ezek után ki lehet nyitni az ajtót, és úgy elvinni mellette (valószínű ettől megint be fog stresszelni, de akkor is meg kell neki mutatni, hogy nincs mitől félni), és ha azt is megszokta, akkor lehet becsalni. Kajával, vagy csak azzal, hogy te beülsz messzire, épphogy feszes pórázon, és vársz, amíg utánad megy, vagy a kedvenc játékával, akárhogy, csak magától szálljon be. Akkor szépen megdicséred (finoman, hogy ne legyen idegesebb tőle), és megint megvárod, amíg megnyugszik. Ezt is rommá gyakoroljátok (akár a vacsoráját is eheti az autóban, hogy biztosan jó élményei legyenek róla), majd elkezdhetitek beindítani a motort is, később tenni vele egy kis kört, de mindig csak akkor lépjetek tovább, ha a kutya szemmel láthatóan természetesnek érzi a helyzetet, nem ideges, nem stresszel. Lehet, hogy egy nap alatt meglesz minden, lehet, hogy hetekig kell majd dolgozni rajta, de megoldható a dolog.
És mindeközben nagyon fontos, hogy te példaképként viselkedj, ne aggódj, ne legyél ideges, és ne azt lesd, hogy mikor fog kudarcba fulladni az egész, hanem várd el a pozitív végkifejletet. Legyél megértő, de határozott, mutasd meg a kutyának, hogy nincs mitől félnie. Mindig akkor hagyjátok abba, amikor elértetek valamit, és mindkettőtök pozitív élménnyel fogja ott hagyni az autót.
Utolsó előttinek nagyon köszi én is ezeken gondolkodtam csak megerősítésre vártam...
Sajnos az utolsónak a válasza számomra nem igen hasznos mert másik nagy ''probléma'' a kutyával hogy fél más kutyáktól. Nincs egy barátja se nagyon ha utcán elmegyünk egy másik kutya mellett aki odamegy hozzá csak hogy megszagolja remeg majd teljes ereéből ráugat... Semmi ösztön nincs benne még cask egy segget nem szagolt meg,de hát ezen nem hiszem hogy lehetne változtatni,kivéve ha beraknám egy falkába,de hát ha nincs benne ösztön nincs benne... Szerintetek?(Vagy itt is csak nevelés kérdése hogy megtanulja a többi kutya nem bántja?)- de alapból szerintem nem is érdeklik más állatok...
Olyan nincs, hogy nincs benne ösztön arra, hogy kutyaként viselkedjen :) Olyan van, hogy valami gátolja benne, nem szokta meg, vagy nem akarja, de ettől még tudja.
Ha ennyire szocializálatlan a kutyád, akkor én a helyedben felkeresnék egy jobb kutyasulit, ahol segítenek helyrerakni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!