Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy kell betanítani kutyát?

Hogy kell betanítani kutyát?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Szeptemberben a barátnőmtől kapok egy Tisztavérű Labradort.

De nem tudom hogy hány éves/hónapos korától kell elkezdeni a tanítást.Egy lányt kapok majd ami már elmúlt 2 hónapos.

A másik pedig az hogy a szobatisztasággal szeretném kezdeni.Ami biztos hogy nehéz lesz de úgy hallottam hogy a labradorok gyorsan tanulnak.(<-nem tudom hogy ez valami pletyka e vagy igaz is.)Szóval hogy vágjak bele?

Kérdéseim:

Mikor kezdjem el tanítani a Labrador lány kiskutyát?

Jó döntés a szobatisztasággal kezdeni?

Hogy kell a kéz parancsokat megtanítani egy kutyának?(<-Mármint mondjuk ha lefelé mutatok akkor ül na azt hogyan?)

2012. jún. 10. 07:28
 1/7 anonim ***** válasza:

Nagy "T" és nagy "L". :-)))

Igen, a szobatisztaság alapvető dolog, tanítani pedig az első naptól kezdve lehet.

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2012. jún. 10. 07:36
 2/7 A kérdező kommentje:
Első kommentelő:Köszönöm a segítséget.
2012. jún. 10. 07:42
 3/7 anonim ***** válasza:
Szerintem alaposan olvass utána a kutyatartásnak és -nevelésnek, még mielőtt megkapod a kutyát, mert ha ilyen "úgy hallottam" meg "jaj ehhez még biztos kicsi" alapon neveled, abból bajok lesznek. A kiskutyát az első pillanattól kezdve úgy kell kezelni, mint egy olyan lényt, aki tanulni akar, beleilleszkedni a család életébe. A felnőttkorában is fennálló szabályokat is rögtön be kell tartani (pl. nincs felugrálás, kanapén alvás, harapdálás), és a szobatisztaságra szoktatását is rögtön el kell kezdeni.
2012. jún. 10. 08:49
 4/7 anonim ***** válasza:
Két hónapos koruk körül a legfogékonyabbak a tanításra egyébként én is az első kommentező könyvét ajánlanám(az én kutyámat már szinte az összes trükkre megtanítottam belölle)
2012. jún. 10. 10:34
 5/7 anonim ***** válasza:
Szia. Nekem egy 10 hónapos, fekete keverék labrador retriever kutyusom van. 8 hetes korában került hozzánk és az első pillanattól kezdve tanítottam, és sikerült minden alapengedelmességi gyakorlatot csak a játékaival megtanítani. Mivel retriever, az apportírzás a legjobb játék vele. Akár szabadon is. Legyen egy játéka (nálunk a kötél jött be a legjobban), amit dobálsz neki és hétszentség, hogy vissza fogja hozni. Amikor jön visszafelé hozzád, mond közben, hogy "gyere, gyere", vagy "hozzám", attól függ mit szeretnél behívó parancsnak, és a kicsi fejében azonnal össze fog állni a két dolog. Az ülést, fektetést, maradást is jól lehet gyakorolni ezzel. Addig nem dobod el, amíg szépen le nem ül, le nem fekszik, a maradást meg mint az etetésnél.. eldobod, de fogod a kutyust, hogy ne rögtön szaladjon utána, csak arra, hogy "tied", és közben mondod neki, hogy "marad". Nálunk ezek nagyon működnek, pedig tényleg nem láttam még ennyire energikus örökmozgó kutyát, mint az enyém :), de a játékért mindent megtesz. Csak így lehet lefárasztani, és ezt kihasználva tanul is. Másik jó megoldás lehet (ez nem tudom mennyire retriever dolog, de kipróbálható), ő nagyon jó a keresésben. Meg lehet tanítani neki több játékának, egyéb tárgynak a nevét (mi már 20-nál tartunk: kötél, csont, játék, póráz, kulcs stb). Ez annyi, hogy amikor játszol vele, pl. dobálod neki a kötelet, folyamatosan mondod neki,hogy kötél, itt a kötél stb. kb. nekünk fél óra játszás megtanulni egy tárgy nevét (de egyszerre csak egyet, akkor taníts neki másikat, amikor ezt már jól tudja). Ha már tudja, lehet vele játszani keresőset. Először valami jól láthatóbb helyre teszed, és kéred, hogy hol van és hozza ide. Az idő múltával lehet nehezíteni. Ez azért jó, mert főzés, tv-zés stb,. alatt is foglalkozhatsz a kutyussal, nem kerül plusz erőfeszítésbe, ő meg tök jól le van foglalva és tornáztatja a kis agyát is. Nem beszélve arról, hogy hasznos dolgok megtanítása még hasznodra is lehet idővel (pl. kulcs stb :)). Hajrá! Amúgy tényleg nagyon gyorsan tanul!
2012. jún. 10. 10:47
 6/7 A kérdező kommentje:

Lenne még pár kérdésem.

Ha tudom hogy egy kis kutya el válalása nem csak arról szól hogy játszom vele hanem arról hogy fel nevelem.Tanítom,etetem,itatom stb.

Még nagyon nem tudom hogy hogyan vágjak bele.

Már olvastam egy kutya naplóját meg minden csak az a baj hogy az a Spánieleknek való volt de szerintem így is hasznomra vált.Ott mindent megtaláltam.

Úgy döntö9ttem hogy a neten keresek majd egy labrador retriever naplót.És a szerint megpróbálom felenevelni.

2012. jún. 11. 22:07
 7/7 anonim ***** válasza:
Nem kell semmi fajtspecifikusat keresned, ha nem akarsz például vadászni vele. Alapvetően minden kutya ugyanúgy működik, a fajták miatt csak nagyon kevés eltérés van közöttük, és ezek közül csak elenyészően kevés játszik szerepet abban, hogy hogyan neveld jó családi kutyává. Olvass általános kutyanevelős könyveket, jobban jársz vele, mint az egy-egy kutya életét bemutató naplókkal. Személy szerint Cesar Millan könyveit tudom javasolni (a "hogyan neveljünk tökéletes kutyát" vonzó cím, de én a másik két könyvét ajánlanám inkább), érthetően elmagyarázza, hogyan látják a kutyák a világot, és hogyan tudsz rájuk úgy hatni, hogy az mindkettőtöknek a legjobb legyen.
2012. jún. 11. 23:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!