Elismert lehetne ha egy fajtának tenyésztéssel visszahoznám a régi "alakját"?
Ugye mondanom sem kell, hogy ha nem is az összes, de rengeteg fajta tenyésztése show vonalba indult el. Ami hát valljuk be, de nem biztos, hogy a kutya érdekeit szolgálja. Sőt... Csak hogy néhány példát említsek, a német juhászok csapott fara borzalmas, szinte alig tudnak menni, pedig régen ez egy annyira aktív, dolgozó képes kutya volt. Mostanra meg... Igaz itt szerencsére van munkavonal, de a rajzos vonal, szinte tönkre ment. De ott van például az angol bulldog. Régen dolgozó, súlyhúzó kutyák voltak. Most meg nem tudnak elleni maguktól, légzési nehézségeik vannak stb. Hallottam olyanról, hogy a bulldogokat is próbálják "javítani". Volt is egy oldal valamiféle working bulldogokról, de sajnos most nem találom.
Ha más fajtát is próbálnék így "megjavítani", akkor az lehetne elismert? Esetleg törzskönyvesek is?
A német juhászokat ne vedd alapul, láttam én már olyan hiperszuper fajtagyőztes kutyát, aminek a foga meg az ínye közé befért a fél kezem, és amúgyis úgy nézett ki, mint egy utcáról összeszedett kóbor kutya. Kicsi volt, satnya volt, megkockáztatom, hogy ronda is; nagy jóindulattal bántalmazott német juhász keveréknek néztem volna, de nem. TK-s, kiállításokon jól szereplő kutya volt.
Amúgy szerintem amit te akarsz, az tényleg nem férne már bele a standardba. Képzeld el, hogy nézne ki egy egészséges bulldog, azokat nem lehetne egy lapon említeni a mostani divatkutyákkal. A munka vonalú kutyákat eleve nem nagyon hordják kiállításra, mert oda nem passzolnak és kész. Ettől függetlenül persze törzskönyvük van, mert követhető a származásuk, de ha te komolyan akarsz változtatni egy-egy fajtán, akkor ahhoz szerintem bele kéne keverni más fajtákat, úgy meg ugye nincs TK. A mostani állományból lassan-lassan javítgatva meg nemhogy a te életed, de az egész vérvonlad rámenne erre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!