Hogyan tanítsam meg a kutyámnak, hogy előttem fusson és húzzon?
Próbáltad már és onnan tudod, h nem megy előtted és nem húz...vagy csak barátkozol a canicross gondolatával és "alapozni" szeretnél?
Az én kutyáim ösztönösen előttem mennek ilyenkor (pedig pórázon szigorúan nem). Jó ha tudja a kutya a tovább vezényszót (ill. az irányokat). Illetve lehet autógumival gyakorolni: autógumi elé kötöd be és te mellette futsz, közben kapja a húz parancsot. Ez erőnlétben is segít a kutyának és a parancsot is megtanulja. Később amikor érzed, h a kutya már nem segít, lazul a póráz, a húz vezényszóval ösztökéld - ez mindig élénk legyen és pattogós, tapsolhatsz is hozzá.
Valamint jó ha a kutya tudja az irányokat is.
De sokat segít, ha olyan valakivel mész futni, akinek a kutyája már tapasztaltabb.
(ha a Hármashatár-hegy közelében laksz, akkor velünk jöhetsz is akár ;o))
Köszi a válaszokat:)
2 éves vizslakeverékem van. Még nem kezdtünk bele, tulakdonképpen arra vagyok kíváncsi hogy hogyan kezdjük el?
Régebben volt hogy egy kicsit futottam vele, de akkor ő mindig mellettem/mögöttem jött. Elégé arra van nevelve hogy a pórázon normálisan jöjjön, lábnál és ne húzzon. Nem fogja ez összezavarni? Vagy idővel rájön hogy sétánál lábnál jöjjön, futásnál meg elől?
Szerintem kérdezz meg egy-két kiképzőt, az a biztos. Mondjuk ha már rendes pórázon sétálásra van szoktatva, az nehezíti a helyzetet... Próbáld rávenni valahogy, hogy húzza a pórázt, vagy tényleg csak annyira, hogy fusson előtted. Eldobsz előre egy labdát vagy jutalomfalatot látható helyre, eleinte nem túl messzire, és ha előre szalad, megfeszül a póráz, rögtön megícséred, és küldöd tovább a jutalomért, amit lehetőleg feszes pórázon érjen el. Ha rögtön adod mellé a vezényszót, talán könnyebb lesz, még ha eleinte nem is érti, miről van szó. Azt felfogja, hogy valamire engedélyt vagy utasítást kapott, és társítani fogja a húzással.
Klikkerrel könnyebb lehet, ha értesz hozzá vagy hajlandó vagy megtanulni, azzal nagyon pontosan tudod jutalmazni a húzásért :)
Esetleg megpróbálkozhatsz egy flexipórázzal is, szokja csak az érzést, hogy húznia kell, ha haladni akar. Bár nem kell túl sok erőfeszítés a megmozdításához, de hátha segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!