Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Jól cselekedtem, vagy csak...

Jól cselekedtem, vagy csak bohócot csináltam magamból?

Figyelt kérdés
Kutyánkkal járunk kutyasuliba alkalmazzuk a technikákat, amikkel elvileg falkavezérré válhatunk számára stb. Viszont a játékkal mindig bajban vagyok/vagyunk. Ma labdáztam a tesómmal, a kutyus pedig ott volt a közelünkben. Pontosabban, mikor meglátta a labdát a kezünkben, ő is be akart kapcsolódni. Viszont a suliban azt tanultuk, hogy vannak helyzetek, mikor csak a gazdi játszik, a kutya nem kapcsolódhat be (erre csináltunk is egy-két "gyakorlatot": a gazda egy képzeletbeli négyzetben játszik, a kutya nem mehet beljebb.) Itthon viszont nem volt olyan egyszerű: folyton szaladgált fel-alá, el akarta venni a játékot. Ha rászóltunk, csak egy-egy fél percre ment arrébb. Ha pedig megszerezte, diadalittasan elvitte. Én erre utánamentem, de volt, hogy csak meg kellett fognom a grabancát, hogy visszakapjam. Jól tettem, vagy sem? Sőt, egyszer még a tuja közé és elbújt. xD Ez a gond sajnos mutatkozik apportírozásnál is, nem hajlandó visszaadni a játékot. A faképnélhagyós módszer azért nem működik, mert nem egyedüli kutya, és jól ellabdázgat a haverokkal, ha mi ott hagyjuk őket. Tudnátok segíteni?
2012. máj. 10. 16:46
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:

az apport sem arról szól, hogy a kutya ész nélkül elrohan a kidobott tárgyért.

Láb mellett ül és csak parancsra indulhat.

2012. máj. 10. 21:26
 22/22 anonim ***** válasza:
69%

Tisztázzunk valamit. A falkában nincs fizikai bántalmazás (az omega jelenséget hagyjuk most, ennek sem a megfélemlítéshez, sem a neveléshez nincs köze). Ha a falkán belül lenne fizikai erőkifejtés, az a falka erejét gyöngíteni, az egyes tagok gyengüléséhez vezetne, nem lenne olyan hatásos, eredményes a falka. A büntetés ideiglenes kizárás, megtolás szokott lenni (nem az a hetekig tartó "azért elvisszük a kutyát sétálni, ott van végig mellettünk csak épp nem szólunk hozzá" típusú kizárás, amit egyes iskolák tanítanak). Nekem volt szerencsém ezt látni egy farkas falkánál élőben is már igen sokszor.

A fizikai küzdelem egy mellérendelt küzdelem. Az egyetlen, amit elérsz vele, hogy a kutya félni fog- ha "győzöl"-, de tisztelni nem, mert te nem falkavezérhez méltón viselkedsz. Az a barom meg, aki azt mondja, elhiszi és teljesíti, hogy egy kutyát meg kell verni, azt én minimum 4 év letöltendőre ítélném és véglegesen eltiltanám az állattartástól. Törvényben tiltják az állat bántalmazását, ez teljes mértékig kimeríti az állatkínzás fogalmát!

Kérdező!

Nevelési, tekintélyszerző tippek, dominancia gyakorlatok: japán vacsora (egyik kutya másik nem műsor első adása), pórázon sétáltatás (szintén az egyik kutya másik nem-ben megtalálhatod a módszer helyes végrehajtását, és ne becsüld le, nagyon eredményes), privát terület határának betartása és még számtalan kisebb-nagyobb módszerek.

Az apportnál, ha kajával nem tudod megfelelően motiválni a kutyát, akkor vagy növeld a jutalomfalat motiváló erejét -idővel csökkentheted-, vagy olyan tárgyat ajánlj fel neki, ami jobban vonzza. Nálunk a két labdás történet volt még régen a befutó, két ugyan olyan labdával játszottunk. Illetve ha ismered a módszert és tudod használni is, klikkerrel csaknem bármelyik kutya megtanítható 5 perc alatt az alap apportra. Persze semleges tárggyal eleinte.

Ha már van egy bizonyos tisztelet a kutyában irántad, akkor később az apportot kötelező szabályként is be lehet vezetni. Ha még ezt nem tudod elérni, ne próbálkozz, mert ha végül sikertelen lesz a kísérlet, csak ronthat a helyzeten, még több "lúzer helyzetbe" hozod magad. Sok sikert! :)

2012. máj. 10. 21:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!