Milyen kutyafajta a komondor?
Aki már élt együtt komondorral azt kérem, hogy egy kicsit írjon a kutyájáról (mekkora volt, mennyire volt egészséges, melyik tenyészetből vásárolta, a családon belül hogy viselkedett, mennyi idős korában kezdte el a házat őrizni vagy bármilyen említésre méltó esetet/feledhetetlen élményt). Mindenféle segítséget előre köszönök!
Ami még fontos lehet, hogy még nem volt kutyám, ez a fajta szimpatikus, szerintetek tarthatok e ilyen kutyát kezdőként?
Akkor jó, már kezdtem aggódni:-)
Neked mi a véleményed a kuvaszról és a róla alkotott véleményekről (mármint hogy ő egy agresszív, kiszámíthatatlan, hamis kutya)?
(nekem pl. az a véleményem, hogy amilyen a kutya, olyan a gazdája)!
Bevallom őszintén, hogy sokáig nem voltam jó véleménnyel a kuvaszról. Azt gondoltam én is, h kiszámíthatatlan, és miatta bélyegzik meg a komondor is. De ez megváltozott, amint elkezdtem utánaolvasni, és gondolkodni az összefüggéseken, hogy miért van ez így, és hogy miért fordul elő több baleset is a kuvasszal. A hiba nem a kuvaszban, mint fajtában van. Az ok a múltban keresendő.
A kuvaszt (úgyanúgy mint a komondort) a sírból hozták vissza, miután az orosz katonák szinte teljesen kiirtották őket a 2. világháburú alatt (a tanyákat nem tudták másként kifosztani, minthogy lelövöldözték az őrző kuvaszokat, komondorokat). Innentől kezdve viszont a kuvasz és a komi sorsa másként alakult. A kuvasz népszerűbb lett a teleptulajdonosok körében (a komondor talán a szőre miatt nem), és kialakult egy jelentős törzskönyv nélküli állomány. Azonban ezeket a kuvaszokat nem a régi pásztorkutyás értékrend alapján szelektálták, nem volt szempont, hogy stabil idegrendszerű kutyák szülessenek, akik soha nem fordulnak a gazda, a család, és a jószágok ellen (régen az ilyen kutyákat is ugyanúgy agyonütötte a pásztor, mint azt, amelyik berezelt, ha baj van). Sokkal inkább harapós kuvaszokat gyártottak telepőrzésre. Véleményem szerint ezekkel a kutyákkal van a baj.
Ha jól szétnézel, tenyésztőnél találsz jó kuvaszt, amelyik megbízható házőrző lesz. A kuvaszosoknak nagyon jó a klubjuk, a küllem mellett egyre több figyelmet fordítanak a belső értékekre is, bevezették pl az idegrendszeri tesztet, amely kiszűri a félős, v agresszív egyedeket. Továbbá van egy nagyragadozó programjuk, kuvaszokat helyeznek ki nyáj mellé Erdélyben és a Felvidéken.
A komondor klub ehhez képest le van maradva, azonban a tagok között egyre több a fiatal lelkes tenyésztő, akik a belső értékmérő tulajdonságokat helyezik előtérbe. Nagyon jó együttműködés kezd kialakulni a kuvaszosokkal is.
A komondornál is minden lehetőséget, eszközt meg kell ragadni, ami a belső tulajdonságokat méri, teszteli, használja, csak így őrizheti meg a komondor a kutyák királya címet!
Hátha ott tartanék (remélem a közeljövőben sor kerül rá), akkor alaposan szétnéznék személyesen. Sok jó tenyészet van, a régiek és nagyobbak: Mátyás Király Udvari, Pénzesgyőri, Jászkiséri, Almádi Hársasúti, Karcagpusztai, Beremendi Bundás, Marosmenti Akácos, Tiszagyöngye Betyár, Kisgesztelyi Harcos, Von Thüringen, Szentmiklósi-Kéktavi, Óhungarikum. Fiatalabb tenyészetek: Zöldhalompusztai, Baliházi, Bácskaszéli Bundás. Ezekbe a tenyészetekbe tuti ellátogatnék, de legalábbis telefonon érdeklődnék. Van tehát választék azért.
Itt megtalálod a tenyészetek elérhetőségét, ahol van, a honlap címét is:
Köszi!!
Ezek szerint az Szentmiklósi-Kéktavi kennel még aktívan tenyészt komondort (láttam, hogy aranykoszorús mestertenyészet, de úgy tűnt, mintha már nem tenyésztene aktívan komondorokat)?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!