Eddig nem volt törvénybeütköző hivatalosan a
szaporítás?
Figyelt kérdés
Kutya-tudorok, olvasgattam a MEOE-nek lapját és a jogszbályokat...és felmerült bennem egy kérdés, hogy eddig nem volt büntetendő, ha valaki nem bejegyzett kutyákkal, kennelekkel tenyészt, tehát szaporít?legalábbis hivatalosan? mert lehet nem lehet lekövetni az almokat, de hivatalosan szabálysértésnek vagy ilyesminek nyilvánult nem? kicsit elvesztem a jogszabályi fogalmazásban. valaki leírná nekem érthetően mi zajlik most?
2012. máj. 4. 15:49
1/9 anonim válasza:
Soha nem volt büntetendő a szaporítás. Még a törzskönyves szaporítás sem, maximum felülbélyegzett törzskönyvet laptak a kölykök,mert a szülőknek se tenyészszemléjük, se kötelező szűréseik.
Nemis lehet tilos, hiszen ha van kutyád csinálhatsz almot.
Az az egyetlen lehetőség, hogy jól megadóztatják az ivaros kutyákat, idén a NAV nagyon ráment a kutyát árulókra, tehát gazdaságilag ellehetleníteni a szaporítást. De betiltani nem lehet
2012. máj. 4. 15:58
2/9 anonim válasza:
Sajnos nem. Ahogy az előző is leírta. És még nagyon sokáig virulni is fog ez a kizsákmányolós iparág. Pont ezért van nagyon nagy szükség arra, hogy az emberek tudjanak erről és legalább az értelmesebbje ne vásároljon tőlük.
2012. máj. 4. 16:42
3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat. nem vagyok valami jártas a dologban...ha valaki szaporít is, de nem agyba-főbe, a kutya midnen ciklusát kihasználva szaporít és jól bánik az állataival az még egy dolog,
de ha valaki szűk ketrecben tartott, lesoványodott, állatkínzással szaporít, azt se lehet feljelenteni ilyesmiért? most láttam egy ilyet egy most már volt ismerősömnél és borzasztó...ez tényleg nem törvénybe ütköző?!mit lehet tenni ilyenkor?
2012. máj. 4. 20:49
4/9 anonim válasza:
Bocsi kérdező, hogy ehhez nem tudok hozzászólni, de az első komentelőnek mondanám: ha megadóztatják az ivaros kutyákat az megoldás? Nem. Mert nem fognak ellenőrizni minden egyes házat, hogy ivaros-e az ott tartott kutya. És aki tenyészt, az miért adózna? Tenyészteni így is elég nehéz és nem olcsó.
2012. máj. 4. 21:32
5/9 anonim válasza:
előzőnek:az állatorvosnak fel kell jegyeznie melyik márpedig lesz ellenörzés. 2013-ra kellminden kutyának chippesneklennie,addigra meglesz az országos adatbázis.
aki tenyészt most is adózik (én is) semmi gondom azzal,hogy a kutyák után is fizessek. de tudom,hogy ez elveszi sokak kedvét a szaporítástól.
kérdzőnek: ha ketrecben látsz kutyát azt feljelentheted,nem szaporításért,hanem állatkínzásért.
2012. máj. 4. 22:53
6/9 A kérdező kommentje:
nálunk itt falun, mindenkinek két-három kutyája van, hát...a legtöbben szerintem inkább ki teszik főleg a cigók a kutyáikat, minthogy ivartalanítsák...pedig már így is rengeteg erre a kóborkutya....ez is érdekes helyzetet eredményezhet...de hosszútávon lehet, hogy lesz eredménye...bár az, hogy pont ebben a nehéz pénzügyi helyzetben kell e ezt bevezetni...nem tudom, de valamikor el kell indítani ezeket a lépéseket, ezzel egyetértek.
2012. máj. 5. 09:01
7/9 anonim válasza:
ha a beszedett adót az ivartalanítás támogatására fordítják (ahogy akarják) és párezer forintért elérhetővé válik,akkor nincs gond, mert mindenki meg tudja csináltatni.
2012. máj. 5. 09:29
8/9 A kérdező kommentje:
azt kívánom így legyen...lehet a felvilágosultabb térségekben, már evidens az ivartalanítás, én csak a saját környzetemről tudok nyilatkozni(pedig itt is egyetemet végzett emebrek is vannak), az emberek 90 %-a inkább agyonüti, földalá temeti a nem kívánt kutya-macska szaporulatot, mint,hogy ivartalanítson bármennyibekerüljön is...amikor megemlítettem ezt az ivaratlíntást egy saját rokonomnak, csak annyi volt a válasz, hogy: jaj haggyá már ezzel a hülyeséggel...szóval nem is érdekli őket....
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!