14 éves fiamnak milyen fajta kutyát válasszunk?
Beleegyeztem, hogy legyen egy kutyája. Rendes gyerek, volt már kisállata és gondozta szépen. Panelban lakunk, már megbeszéltük, hogy neki kellene délután levinnie mindenképp és ha világos van még, akkor este is. Én vállalom reggel, és sötétben egyelőre, később meglátjuk. Szóval lényegében a családé lenne, de mégis az "övé". És neki kellene tanítgatnia is, ezért könnyen kezelhető kutyát szeretnék, ami nem fog ki rajta (vagy rajtam). A gyerek most elég aktív, de gondolva a jövőre (ha esetleg rám maradna a kutya) inkább nyugodtabb fajta kutyát szeretnék. Ne legyen nagy méretű (ugye panelkutya lenne)és ne legyen nagyon szőrápolós. Fiúnak lesz, ezt is vegyétek figyelembe.
Csak tenyésztőtől, egészségügyi garanciával veszek kutyát, úgyhogy menhelyet ne ajánljatok kérlek. Konkrét fajtákat szeretnék, hogy együtt választhassunk közülük.
angol bulldog,mops,francia bulldog nekik elég kevés mozgás kell,szőrükkel sincs baj..
nevelésük megoldható,szerintem ők a legjobb választás
esetleg golden retriever vagy labrador retriever ,igaz ő velük többet kell járkálni,de sztem ha napi 4x sétáltok vele 1 kmert és hordjátok kutyasuliba és kicsit sikerül lefárasztani agyilag meg egy kicsit nyugodtabb kicsit választatok( ha lementek megnézni a kicsiket a legnyugodtabb,lustább kutyát válasszátok :) )
Basenji, Francia bulldog, Boston Terrier
fiú ismerőseimnek ezek a fajták vannak..
Olyan kutyát válasszatok, amelyik elvan egyedül. nyugodt, nem túl izgága, es okosan meg kell tanítani az egyedül létre, bírjon ki napi pár óra hosszát, mert panelbe azért előfordulhat, hogy adódik majd olyan alkalom, amikor egyedül kell maradnia.
Másfelől, tapasztalatból mondom, hogy a rövidszőrű kutya, amelyiknek a szőrével nincs annyi baj, rettenetesen hullatja a szőrét. Pont azért, mert az ember azt gondolná, hogy nem kell napi rendszerességgel fésülni, benne maradnak az amúgy is állandóan szállingózó szőrszálacskák, amik imádnak jól belefúródni a szép szőnyegek kimoshatatlan mélyébe. Nekem egy dalmatám van, lakásban tartom és az összes kanapé, amire felengedjük, az összes szőnyegrész, ahol heverészni szokott tele van fekete és fehér kis tűkkel. És mivel samponnal mosni nem lehet havonta többször, ezért ez nem megoldás, szárazsamponnal kell odafigyelni a szőr tisztaságára, és minden séta után (minden, a megszokás miatt, még nyáron is!) a bejárati ajtónál le kell ültetni és megtörölni a lábát. Ezek az infok sokkal fontosabbak mint a fajta, mert akarmelyikkel meggyűlhet a bajotok, ha ilyenekre nem számitotok.
Persze bármelyik fajtát rá lehet szoktatni a panelre, de azért számít a jellem. Ezek alapján nem ajánlom a beaglet, a dalmatát, a foxit, a vadászkutyákat, a terelőkutyákat, ezeknek ösztönből nagy a mozgásigényük. A mérettel nincs gond, választhattok egy jámbor bernáthegyit is, bár az egészségük nyavajás és nagyon makacsak (nekem volt már nagyon engedelmes és hálás és végtelenül makacs bernáthegyim is, szóval ez egyedfüggő), de egy terranova (tapasztalatot nem tudok mondani) vagy egy berni pásztor( ez tuti van panelbe, ismerek ilyet) szintén jól elvan panelbe, mert elég lomhák, és elég nekik az esti kiadós séta, meg persze panelben ehhez hozzájárul a reggeli és déli pisilés is. Szóval ne feltétlenül a méretre menjetek. Ha szerettek biciklizni, akkor az esti sétát helyettesíthetitek egy biciklizéssel, amit a golden nagyon meghálál. Ez esetben neki is jó a panel. Engedelmes, imádja a családot, imádja a gyereket, könnyen tanítható, csak le kell fárasztani agyilag és fizikailag, amire jó a bringázás. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!