Ma estére találtam egy picike fekete kullancsot a yorki kutyusomba, amit ahogyan megláttam ki is téptem. Lehet valam i baja tőle?
Remélem megfelelő módon távolítottad el a kullancsot (nem szakadt bele pl. a feje...).
Szerintem elég, ha pár napig, vagy 1-2 hétig figyelgeted a helyét. Ha bármilyen bőrpírt vagy duzzanatot tapasztalsz (ha esetleg most van a kivétel után az még lemegy pár óra alatt), akkor irány az állatorvos.
De ha gyakran jártok olyan helyen, ahol lehet kullancs akkor érdemes lenne őt ez ellen védeni.
Ha ne mmaradt benne a feje akkor jó .
De nem lesz semmi baja a seb majd elmúlik . :)
ma 22:14
Ha bent marad a fej, akkor sincs baj. Majd kilökődik.
Néhány tévedést javítanék:
- ha beszakadt a feje, az egyáltalán nem gond, pár nap alatt kilökődik, és az már úgysem fertőz
- a bőrpír semmit nem jelent, kb. annyit, mint amikor minket a szúnyog megcsíp, és piros lesz, de ennek semmi köze a betegséghez
Figyeld a következő 2-3 hétben. Ha azt tapasztalod, hogy hirtelen levertté válik, nincs étvágya, esetleg barnás/pirosas színűt pisil, azonnal doki.
Bizonyos betegségeknél, amiket a kullancs terjeszt bőrpír és mindenféle látványos bőrszínelváltozás jelentkezik (igen, már láttam több ilyet) - azért említettem.
A kullancs fejével kapcsolatos dologban lehet, hogy igazatok van (ennek utánanézhetnék...), de ezt nekem állatorvos mondta, hogy olyankor nagyobb az esélye, hogy visszaöklendezik a kullancs és hasonlók.
De egyébként valóban kilökődik, mint a többi idegentest.
Szia,
szerintem felesleges orvoshoz vinned a kutyát.
Ha már nem is találod a kullancs helyét akkor nagy valószínűséggel nem lesz semmi baja.
Ha a kutya levert, olyan "tesze-tosza" vagy esetleg el kezd dagadni a kullancs helye akkor vidd orvoshoz.
De szerintem felesleg főleg most, ha már a kullancs helye sem látszik.
Mellesleg ha a kullancs fekete akkor nem lesz semmi baja! :)
Remélem tudtam segíteni! :)
"Mellesleg ha a kullancs fekete akkor nem lesz semmi baja! :) "
Csak én nem tudom értelmezni ezt a mondatot?
Miért, akkor milyen kullancs veszélyes?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!